Interaksjon mellom frukt og medisin
Frukt kan gi bivirkninger av medisin
Juice eller frukt i kombinasjon med medikamenter kan gi organsvikt.
Interaksjoner
Et legemiddel kan forandre effekten til et annet legemiddel enten slik at konsentrasjonen i kroppen endres eller slik at effekten av det andre legemidlet påvirkes uten at legemidlets konsentrasjon forandres.
Interaksjoner oppstår ikke bare ved samtidig behandling med to eller flere legemidler, men kan også oppstå i kortere eller lengre tid etter avsluttet behandling med det første. I enkelte tilfeller er interaksjoner beskrevet i uker og måneder etter seponering.
Kilde: Norsk Legemiddelhåndbok
Forskning viser at frukt og fruktjuice kan påvirke opptaket av legemidler.
- Det er snakk om flere juicer, frukter og bærtyper som interagerer med forskjellige legemidler, sier Sofia Frost Widnes, cand.pharm. og rådgiver ved Relis.
Økt risiko for bivirkninger
Juice av grapefrukt, eple og appelsin kan redusere opptaket av legemidler. Studier har også vist at grapefruktjuice kan øke opptaket av enkelte legemidler.
Resultatet av interaksjonene er ikke bare økt eller redusert effekt av medikamentet, men også større risiko for bivirkninger.
Det er klinisk vist at appelsinjuice reduserer opptaket av noen betablokkere, og i en liten studie med friske frivillige fant man at appelsinjuice ga signifikant økt opptak av pravastatin (Pravachol), et legemiddel mot høyt kolesterol.
For eplejuice er det kun interaksjon med antiallergimedisinen feksofenadin (Telfast) som hittil er beskrevet.
- Listen over hvilke fruktjuicer som interagerer med hvilke medikamenter blir aldri fullstending. Det er ikke gjort mange studier på dette, legemiddelindustrien har lite å tjene på å gjøre slike studier, sier Frost Widnes, og råder medikamentbrukere til å være observant.
Vær forsiktig med grapefruktjuice
Forsker Espen Molden ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo, advarer spesielt mot én frukttype som kan interagere med medisin.
- Grapefrukt og grapefruktjuice må man være spesielt observant på i forhold til fare for bivirkninge, sier Molden.
Han forteller at denne frukten, og spesielt skallet som også blir presset i juiceproduksjon, inneholder stoffer som demper nedbrytingen av medisiner og dermed gir økt nivå i kroppen av disse.
Det gjelder ikke alle medisiner, men mange legemidler innen behandling av hjerte/kar-sykdommer kan bli påvirket.
Kan føre til organsvikt
Molden trekker spesielt frem kolesterolsenkende medisiner som brukes av mange mennesker.
- Resultatet vil bli økt medisineffekt i form av sterkere kolesterolreduksjon, noe som i og for seg kan være positivt, sier han.
Men Molden understerker at interaksjonen mellom juice og medisin også vil øke faren for muskulære bivirkninger, av kolesterolsenkende medisin.
- Disse bivirkningene vil arte seg som smerter og slapphet i muskulatur, nærmest som influensasymptomer, og kan hos enkelte bli alvorlige og medføre organsvikt, forteller han.
Fare for blødninger
Også tranebær har vist seg å interagere med medisin.
- Tranebær og tranebærjuice tas ofte for å forebygge urinveisinfeksjoner, men dette har vist seg å forsterke effekten av Marevan, som er et blodfortynnende medikament. Resultatet av slik interaksjon kan bli økt fare for blødninger, sier Molden.
Grapefrukt og tranebær er det forskerne har mest data på, men Molden understreker at det forskes lite på mulig interaksjon mellom frukt og medikamenter generelt.
Tilfeldig oppdagelse
Det var tilfeldigheter som gjorde at et legemiddelfirma oppdaget at grapefruktjuice interagerte med medisin. De skulle se på effekten av alkohol i kombinasjon med et blodtrykksenkende medikament, og brukte grapefruktjuice som "blandevann" for å maskere alkoholsmaken.
- Da ble det tilfeldig oppdaget at grapefruktjuicen hadde innvirkning på medikamentnedbrytningen, opplyser Molden.
Hans råd til deg som går på medisin, er å følge med på eventuelle reaksjoner hvis du spiser noe nytt eller uvanlig.
- Spis for all del mye frukt og bær, det er sunt, men vær særlig obs på grapefrukt og tranebær, råder Molden.
Les også:
Slik blir du kvitt blærekatarr
Hårfarging svekker immunforsvaret
Denne saken ble første gang publisert 19/09 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.