Vaksinasjon:

Disse vaksinene virker ikke

Flere av vaksinene vi får som barn mister senere effekten.

UFFDA: Mange trodde de tok barnevaksinene en gang for alle da de var små. Men i mange land bør man ha påfyll av blant annet polio, difteri, tetanus- og kikhostevaksine.
UFFDA: Mange trodde de tok barnevaksinene en gang for alle da de var små. Men i mange land bør man ha påfyll av blant annet polio, difteri, tetanus- og kikhostevaksine. Foto: Foto: Crestock
Først publisert Sist oppdatert

Både polio-, difteri-, tetanus- og kikhostevaksinen mister effekten etter noen år. Derfor er det veldig viktig å etterfylle vaksiner dersom du skal reise utenlands til land der sykdommene forekommer.

- Noen av de vaksinene man får i skolealderen blir man anbefalt å fornye dersom man reiser til et sted der sykdommen forekommer. Dette gjelder blant annet poliovaksinen, sier lege Miklos Degre.

En annen vaksine som også anbefales dersom man skal ut av landet er trippelvaksinen. Denne får vi to ganger når vi er spedbarn og en gang i 7-årsalderen. Likevel mister trippelvaksinen sin effekt med årene. Trippelvaksinen består av difteri-, tetanus- og kikhostevaksiner.

Se vaksinekart her (ekstern lenke)

- Er det noen som får disse sykdommene i Norge i dag?

- Vi har så å si ikke hatt difteri i Norge på mange tiår, men det har forekommet enkelttilfeller som har kommet fra Russland, sier Degre.

To ulike vaksinetyper

- Vi har to typer vaksiner, den typen som består av et drept virus og de som består av levende, men svekkede virus. Det er den første varianten som har en mer begrenset levelighet og som virkningen på avgår etter hvert, sier Degre. Han understreker at meslinger, kusma og røde hunder er vaksiner som vi bare behøver å ta en gang i livet.

Send inn spørsmål om vaksinering her. Få svar i nettmøtet med Miklos Degre!

Vaksine mot skogflått

En del av vaksinene blir aktuelle å ta dersom man skal reise til enkelte deler av verden hvor sykdommene forekommer.

FORSVINNER: Flere av vaksinene vi får som barn mister sin effekt med årene.
FORSVINNER: Flere av vaksinene vi får som barn mister sin effekt med årene. Foto: Foto: Crestock

En av vaksinene som anbefales til folk som reiser til Mellom-Europa og som ferdes mye i skogen, er den såkalte skogflåttvaksinen mot flåttbåren encefalitt.

- Dette er en virussykdom som vi har merket svært lite til i Norge, men det er utbredt i Mellom-Europa, også i Sverige og i Finland. Man finner den i sydøst-Sverige og rundt Østersjøen er det en del. På de finske øyene er det også så mye at det anbefales vaksine, sier Degre.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Les også:

Vaksine til 12-årige jenter

Håp om hudkreft-vaksine

Vaksinen heter TBE

- Flåttbåren encefalitt er en høyst ubehagelig sykdom, men av en eller annen grunn har vi merket svært lite til den i Norge. Det er færre enn 10 pasienter som har blitt diagnostisert med denne sykdommen her til lands og det i løpet av de siste 10-12 årene, sier legen, som legger til at samtlige av tilfellene forekom på Sørlandskysten.

Det er ikke anbefalt TBE-vaksine dersom man ikke skal reise til områder som er preget av sykdommen. Orienteringsløpere som løper i andre land enn Norge er spesielt utsatt og det særlig i land som Vest-Ungarn, Tsjekkia og Østerrike. Vaksinen er for øvrig utviklet i Østerrike.

Send inn spørsmål om vaksinering her? Få svar i nettmøtet med Miklos Degre!

Stivkrampevaksine i militæret

- Bør folk som ikke skal ut å reise fylle på med den typen vaksinen som krever påfyll?

- Egentlig behøver de ikke det. I Norge har vi for eksempel ikke hatt polio på mange tiår og det er ingen grunn til å ta denne vaksinen om man ikke skal reise til et område hvor sykdommen finnes, sier han, men legger til at vaksiner som stivkrampe anbefales til personer som skal i militæret.

- I militæret er det stor sjanse for at man kryper på bakken på jord hvor man kan bli infisert med stivkrampebakterie, derfor bør man få påfyll. Likevel er det registrert veldig, veldig få tilfeller av stivkrampe, sier Degre.

Her kan du se nærmere på vaksinasjonskartet til Folkehelseinstituttet

Les også:

Skeptisk til pollenvaksine

Disse vaksinene skal barnet ha

Tilbake til Klikk Helse