Smertestillende

Dette kan kvele katten din

Menneskemedisiner kan være livsfarlige Fido og Gråpus.

EGEN MEDISIN: Det må egen medisin til når pus blir syk. Menneskemedisin kan i verste fall koste kjæledyret livet.
EGEN MEDISIN: Det må egen medisin til når pus blir syk. Menneskemedisin kan i verste fall koste kjæledyret livet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Først publisert Sist oppdatert

Fall ikke for fristelsen og gi hunden eller katten din en Paracet eller Ibux hvis dyret har smerter.

Din medisin er nemlig ikke beregnet på dyr, og vil i enkelte tilfeller kunne føre til alvorlig forgiftning.

- Selv om noen menneskemedisiner kan brukes til dyr, finnes det også eksempler på reseptfrie legemidler som kan være farlige for katt og hund hvis de brukes på samme måte som angitt til mennesker, sier daglig leder ved Veterinærmedisinsk legemiddelinformasjonssenter (VETLIS) Marit Bangen.

Oppfattes som fremmedstoffer

Særlig gjelder dette smertestillende og febernedsettende legemidler som acetylsalisylsyre, paracetamol og såkalte NSAIDs.

NSAIDs er en legemiddelgruppe med antiinflammatoriske, febernedsettende og smertelindrende egenskaper, og finnes blant annet i preparater som Ibux, Voltaren og Naprosyn.

- Årsaken til dette er at det er forskjeller på måten legemidler omsettes i kroppen hos ulike dyrearter. Medisinene vil av organismen oppfattes som fremmedstoffer, og kroppen vil derfor prøve å skille ut legemidlene så raskt som mulig, sier Bangen.

Skilles lettere ut

For mange legemidler skjer dette ved at molekylene forandres til andre molekyler som kroppen lettere kan skille ut.

- Ofte vil slike forandringsprosesser skje ved hjelp av enzymer som får prosessen til å gå fortere. Flere legemidler omdannes til såkalte glukuronsyre-konjugater ved hjelp av et enzym som finnes i leveren, forteller Bangen.

Kan gi blødninger

VETLIS

VETLIS står for Veterinærmedisinsk legemiddelinformasjonssenter. Dette er et offentlig finansiert tilbud som kan gi farmasøyter og veterinærer produsentnøytral informasjon angående bruk av legemidler til dyr.

Dette er spesielt uheldig for katter.

- Katter har vanskelig for å kvitte seg raskt med stoffer som krever glukuronid-dannelse for å bli skilt ut av kroppen. Et eksempel er acetylsalisyl-syre, som vil ha mye lengre halveringstid, altså tid i kroppen, hos en katt enn for eksempel menneske og hund, sier hun.

Gir du katten et legemiddel med acetylsalisylsyre i samme dose og doseringsintervall som til mennesker, kan katten raskt få alvorlige bivirkninger som blant annet blødninger.

Acetylsalisylsyre brukes for mennesker ved høy feber og smerter og finnes blant annet i Dispril, Aspirin, Globentyl og Globoid.

Kvalt av paracetamol

Veterinær Lars Gundersen ved rådgivningstjenesten Eksperthjelp.no bekrefter dette.

- Smertestillende menneskemedisin kan være farlig for hunder og katter fordi dyrene mangler noen avgiftningsmekanismer i leveren. Dette gjelder spesielt for katter som er svært følsomme for paracetamol, sier Gundersen.

Han forteller at katter som får i seg paracetamol vil kunne få en tilstand som heter methemoglobinemi.

ALLTID RESEPT: Dyrene trenger også medisin i blant, men husk at dyremedisiner kun fås på resept.
ALLTID RESEPT: Dyrene trenger også medisin i blant, men husk at dyremedisiner kun fås på resept. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Dette gjør at hemoglobinet mister sin evne til å transportere oksygen, og katten vil da bli kvalt.

Forgifter hunder

Heller ikke hunden din bør med andre ord få preparater fra medisinskapet med menneskemedisiner.

- Fordi halveringstiden kan være ulik for hund og menneske, kan det føre til at man gir menneskemedisiner for hyppig og at konsentrasjonen i blodet øker og øker ved doseringsintervaller beregnet for mennesker, sier Gundersen.

Ibux og andre NSAID-preparater vil da kunne gi dyret magesår. I noen tilfeller kan det også få lever- og nyreskader.

Lettere enn oss

- Det er viktig å huske på at katter bare veier en brøkdel av det vi mennesker gjør, og det samme gjelder jo små hunder. Dosen per kilogram kroppsvekt blir da veldig høy, sier veterinæren.

Visste du at:

Alle legemidler til dyr er i utgangspunktet reseptpliktige. I "Forskrift om legemidler" er det angitt at bruksanvisning for legemiddelet skal gis på ytre eller indre emballasje hvis legemiddelet er beregnet på dyreeiers egenbehandling av dyret.

Kilde Marit Bangen ved VETLIS

Bangen forteller at Naproksen har fem - seks ganger så lang halveringstid hos hund enn hos menneske.

- Hvis naproksen gis til en hund i samme dosering som til mennesker, oppstår derfor forgiftning ganske raskt. Det er også sett mange tilfeller av forgiftning hos hund etter at eier har gitt ibuprofen og enkelte andre NSAIDs, sier hun.

Må ikke brukes

- Faren for forgiftning tilsier at selv om acetylsalisylsyre, paracetamol og NSAIDs er reseptfritt for mennesker, skal det ikke under noen omstendigheter skal brukes til hund eller katt. Ikke med mindre midlene er forskrevet av veterinær som har gitt bruksanvisning for den aktuelle dyrearten, sier Bangen.

I utgangspunktet er nemlig alle legemidler til dyr reseptpliktige.

- Det vil si at legemidler som selges reseptfritt til mennesker ikke er reseptfrie til dyr. Bruksanvisningen til dyr er nemlig ikke angitt på pakningen eller i pakningsvedlegget slik kravet er, sier hun.

Husk at også en del menneskemat kan gjøre dyrene syke.

Menneskemedisin med bruksanvisning

VÆR FORSIKTIG: Medisinene i menneskenes medisinskap bør aldri tas av dyr uten veiledning fra veterinær.
VÆR FORSIKTIG: Medisinene i menneskenes medisinskap bør aldri tas av dyr uten veiledning fra veterinær. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Med den rette veiledningen fra dyrlegen er det imidlertid ikke nødvendigvis noe problem. En rekke menneskemedisiner kan brukes til dyr - hvis det skjer i samråd med veterinær.

- Veterinæren vil da eventuelt levere ut en resept på de nødvendige legemidlene og angi bruksanvisning for det aktuelle dyret, sier Bangen.

Denne bruksanvisningen vil da overføres til etiketten på apoteket slik at dyreeieren kan gi dyret sitt medisin på riktig måte.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Dette skjer med kroppen på ett år

8 tegn på at du har et helseproblem

Derfor skal du ikke re sengen

Så ofte bør du bytte håndklær