Korona-epidemien

Denne er friskmeldt

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefalte tidligere korona-smittede å ikke bruke medisiner med ibuprofen. Denne anbefalingene har de nå trukket tilbake.

FRISKMELDT: Verdens helseorganisasjon meldte tidligere at medisiner med ibuprofen kunne gjøre mennesker mer mottagelige for korona-smitte. Denne advarselen har de nå trukket tilbake.
FRISKMELDT: Verdens helseorganisasjon meldte tidligere at medisiner med ibuprofen kunne gjøre mennesker mer mottagelige for korona-smitte. Denne advarselen har de nå trukket tilbake. Foto: Alexander Berg jr
Først publisert

Det startet den 14. mars med at den franske helseministeren Olivier Véran la ut en twitter-melding hvor han advarte korona-smittede å bruke betennelsesdempende medisiner med ibuprofen (Ibux). Ta heller Paracetamol, skrev han. Bakgrunnen var en artikkel i det anerkjente vitenskapsmagasinet The Lancet.

Artikkelen konkluderte blant annet med at utsatte pasientgrupper kunne være mer mottagelige for korona-viruset dersom de brukte enkelte medisiner. Ibuprofen var en av disse medisinene.
De nevnte medisinene ville ifølge forskerne kunne øke antallet av såkalte ACE2-reseptorer (mottakere). Det er disse reseptorene korona-viruset blant annet bruker for å komme inn i cellene våre.

FRARÅDET BRUK: I en twitter-melding frarådet den franske helseministeren Oliovier Véran korona-smittede å bruke ibuprofen.
FRARÅDET BRUK: I en twitter-melding frarådet den franske helseministeren Oliovier Véran korona-smittede å bruke ibuprofen. Foto: Skjermdump: Twitter.

Ibuprofen kan likevel brukes

Det viste seg imidlertid at dette kun var antagelser, og at det ikke fantes teorier som kunne støtte hypotesen.

Det var derfor også at Statens Legemiddelverk ikke støttet WHOs opprinnelige anbefaling.

«Grunnen til at vi ikke fraråder bruk av ibuprofen og andre NSAID (ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler) for pasienter med Covid-19 er at tilgjengelig data tyder på at vanlige smertestillende legemidler verken har gunstige eller skadelige effekter på sykdomsforløpet.», skriver Legemiddelverkets direktør, Audun Hågå i en e-post.

WHO har da også selv gått tilbake på sin anbefaling, og på sin offisielle twitter-konto skriver de blant annet følgende:

«Basert på nåværende, og tilgjengelig informasjon, anbefaler vi ikke lenger å unngå bruk av ibuprofen.»

tRAKK TILBAKE: WHO trakk tilbake sin opprinnelige anbefaling om ikke å bruke ibuprofen
tRAKK TILBAKE: WHO trakk tilbake sin opprinnelige anbefaling om ikke å bruke ibuprofen Foto: Skjermdump: Twitter

De skriver videre at de for tiden konsulterer leger som behandler COVID-19 pasienter: «Og vi er ikke gjort kjent med at ibuprofen har noen negative bivirkninger, utover de som generelt er kjent.»

Kan skjule korona-symptomer

Det man likevel skal være klar ved bruk av betennelsesdempende medisiner er at disse kan skjule eventuelle koronasymptomer.

«Betennelsesdempende legemidler kan skjule symptomer på forverring av infeksjon. Det er derfor viktig at pasienter forteller legen sin om bruk av ibuprofen eller andre betennelsesdempende legemidler.», skriver Hågå videre i sin e-post.

Ikke besøk apoteket

Dersom du er korona-smittet skal du ikke besøke ditt lokale apotek. Du kan enten kjøpe medisiner på nett eller få en bekjent til å kjøpe (husk i så fall fullmakt).

Blodtrykksmedisiner

Det har kommet bekymringer om blodtrykksmedisiner kan være risikofylte å bruke dersom man er korona-smittet, og i ytterste konsekvens kan føre til dødsfall.

Ifølge nettstedet Relis, som er produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell og finansiert gjennom tilskudd fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), er det ingen grunn til bekymring.

"Vi mener det på nåværende tidspunkt ikke er grunnlag for å endre blodtrykksbehandling på grunn av covid-19, verken ved fare for smitte eller ved pågående infeksjon.", svarer de på sine nettsider.

- Vi har kunder som er i risikogruppen ved en korona-smitte, så dersom du er i karantene eller tror du kan være smittet, så skal du ikke oppsøke apoteket, fordi du kan overføre smitten til disse utsatte kundene, er den innstendige oppfordringen fra kommunikasjonssjefen hos Apotek1, Kjersti Solberg Ofstad.

– I denne sammenhengen er det også helt avgjørende at våre ansatte ikke blir smittet av besøkende, fordi apotekene er en livsviktig funksjon i disse tider.

Solberg Ofstad forteller generelt om en hektisk hverdag for apotekene, hvor kundene særlig etterspør febernedsettende medisiner, termometre og papirlommetørklær.

– Mange kjøper også C-vitamin, legger hun til.

Solberg Ofstad legger for øvrig til at de følger Legemiddelverkets anbefalinger når det gjelder korona-smitte og medisinbruk. Og på deres sider er det ikke varslet om uheldige bivirkninger av eksisterende medisiner.

Legemiddelverket har en ordning hvor helsepersonell kan melde inn bivirkninger av medisiner. De sier at de ikke har fått inn meldinger på bivirkninger av medisiner på korona-smittet. Men de sier også at det er for tidlig å vente eventuelle meldinger.