Angrepille uten resept

- Hindrer ikke alltid graviditet

Dette må du vite om angrepillen.

ANGREPILLE: Angrepillens funksjon er å hemme og forsinke eggløsningen. Nå fås alle typene uten resept. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
ANGREPILLE: Angrepillens funksjon er å hemme og forsinke eggløsningen. Nå fås alle typene uten resept. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Best virkning kort tid etter samleie

Nødprevensjon, ofte kalt "angrepiller", har best virkning når den brukes kort tid etter ubeskyttet samleie.

• Nødprevensjon med levonorgestrel (Norlevo og Postinor) har best virkning dersom den brukes innen 12 timer etter et ubeskyttet samleie. Etter 72 timer er virkningen dårlig. Kan kjøpes uten resept på apotek og i butikk.

• Nødprevensjon med ulipristal (Ellaone) – kan brukes inntil fem dager etter ubeskyttet samleie. Ellaone kan kjøpes uten resept på apotek.

Kilde: Statens Legemiddelverk

Det utføres cirka 15.000 svangerskapsavbrudd i Norge hvert år, ifølge Folkehelseinstituttet.

Hvis du har hatt ubeskyttet samleie, og ønsker å unngå en graviditet, kan du vurdere angrepille som nødprevensjon.

Men Statens Legemiddelverk råder først og fremst til å bruke sikker prevensjon og kondom.

"Nødprevensjon erstatter ikke annen prevensjon og skal bare brukes som en nødløsning. Det er bare kondom som beskytter mot overføring av kjønnssykdommer", står det på Statens Legemiddelverks nettside.

Angrepille beskytter dermed ikke mot klamydia, kjønnsvorter, hpv, gonoré, HIV, hepatitt B eller syfilis.

Ikke nødvendig med resept

Det er ikke lenger nødvendig med resept fra lege (noe det tidligere var med merket Ellaone).

  • Norlevo og Postinor inneholder 1,5 mg av virkestoffet levonorgestrel.
  • Denne typen nødprevensjon selges uten resept på apotek og også i dagligvarebutikker og på bensinstasjoner. For å kjøpe medisiner utenfor apotek må du være atten år. På apotek er det ingen slik aldersgrense.
  • En tablett tas innen 72 timer (tre dager) etter ubeskyttet samleie.
  • Ellaone inneholder 30 mg av virkestoffet ulipristal.
  • Denne typen nødprevensjon selges uten resept på apotek.
  • En tablett tas innen 120 timer (fem dager) etter ubeskyttet samleie.

Kilde: Overlege Sigurd Hortemo ved Legemiddelverket.

Angrepille/nødprevensjon

Ubeskyttet samleie eller prevensjonsuhell kan skje alle.

- Jeg kaller angrepille utelukkende for nødprevensjon. Det er et mer korrekt ord på hva den er ment som, og trenger ikke bety at man angrer på noe som helst, sier Siv Gamnes, sexolog i Oslo.

Angrepillens funksjon er uansett i hovedsak å hemme og forsinke eggløsningen.

Utsetter eggløsningen

- Befrukting skjer når et egg møter spermen i egglederen. Ved å utsette eggløsningen reduseres sjansen for befruktning. Angrepiller forhindrer mellom 50 og 80 prosent av forventede graviditeter, forteller Hortemo.

- Nødprevensjon kan/bør benyttes når annen prevensjon har sviktet, eller man har hatt samleie uten prevensjon. Siden pillen har få bivirkninger, er det bedre å ta en pille enn å la være - da har man gjort sitt for å forsøke å hindre en graviditet, legger Gamnes til.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Kan alle bruke angrepille?

- Produsentene har satt opp graviditet som kontraindikasjon, og det vil si at gravide skal ikke ta dette. Pillene har heller ingen effekt med tanke på å avbryte et allerede etablert svangerskap. Utover dette, er det kun personer med allergi mot noen av virkestoffene som ikke kan ta nødprevensjon, sier Gamnes.

Innen 72 timer

- Effekten er best dersom tabletten tas kort tid etter ubeskyttet samleie, ifølge Hortemo.

Angrepillen bør tas så raskt som mulig og senest innen 72 timer. Det finnes en type nødprevensjon som har effekt inntil fem døgn etter det ubeskyttede samleiet.

- Det viktigste er å ta angrepillen så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie. Jo tidligere du tar pillen, jo større er sjansen for å forhindre befruktning. Virkningen er muligens litt dårligere ved økende kroppsvekt, men alle kan bruke nødprevensjon, forteller han.

- Det er greit å være klar over at det kan bli forstyrrelser i blødningsmønsteret etterpå du har tatt pillen. Blødningen kan komme enten tidligere eller senere en forventet. Om du ikke får blødning til forventet tid, er det lurt å ta en graviditetstest, sier Gamnes.

Maks 12 piller per år

Det anbefales maks én dose per syklus, som betyr maks 12 per år. Likevel vet man at mange tar flere per måned, og det er ikke rapportert skader etter det, ifølge Gamnes.

- Du risikerer bare å utsette deg selv for veldig uregelmessige blødninger, så om du bruker nødprevensjonen ofte, bør du heller vurdere heller å begynne med fast prevensjon, råder hun.

Selges i butikk og apotek

Nødprevensjon kan selges både på apotek og i butikker. I butikkene er aldersgrensen for salg av nødprevensjon (og alle andre medisiner) 18 år. I apotekene er det ingen aldersgrense for salg av nødprevensjon.

Kilde: Statens Legemiddelverk

- Nødprevensjon skal som navnet sier, benyttes som nødløsning, og ikke som et fast prevensjonsmiddel. Nødprevensjon som fast prevensjonsmiddel er ikke anbefalt - til det er effekten for dårlig sammenlignet med vanlig prevensjon.

Ikke 100 prosent sikker

- Det er viktig å understreke at nødprevensjon ikke alltid hindrer graviditet, sier overlege Hortemo.

Sexolog Gamnes sier det samme.

- Den har ingen effekt om eggløsningen allerede er i gang. Derfor vil den ikke kunne forhindre alle graviditeter, og har dermed lavere beskyttelse enn fast prevensjon, forklarer hun.

- En metode som er mindre kjent, men mer sikker, er å sette inn kobberspiral inntil fem døgn etter samleiet. Dette må gjøres hos lege eller jordmor som har opplæring i innsetting.

- Kobberspiralen fungerer ved at den hindrer et eventuelt befruktet egg i å feste seg i livmoren. Den er sikrere fordi den fungerer selv om eggløsningen er i gang.

Hjelp til unge jenter

"Dersom ei jente på 16 eller 17 år trenger nødprevensjon, og hun ikke har tilgang til apotek, er det viktig at hun får hjelp til å skaffe slik medisin. Jenta kan søke hjelp hos foreldre, legevakt, helsesøster eller andre. Målet er at ingen unge jenter som har hatt ubeskyttet samleie blir uønsket gravid fordi hun ikke får tak i nødprevensjon i tide", ifølge Statens Legemiddelverks nettsider.

Fem nyttige råd ved bruk av angrepille

1. Nødprevensjon brukes for å hindre uønsket graviditet etter ubeskyttet samleie eller i situasjoner hvor annen prevensjon ikke har fungert.

2. Europeiske legemiddelmyndigheter har vurdert om angrepiller er mindre effektive hos kvinner som er overvektige eller lider av fedme. Basert på dagens kunnskap, er det ikke er grunnlag for å sette vektbegrensninger.

3. Nødprevensjon kan fortsatt tas etter ubeskyttet samleie uavhengig av kroppsvekt. Effekten er best når den tas så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie.

4. Nødprevensjon skal kun brukes som en nødløsning.

5. Kvinner som er bekymret eller har spørsmål bør snakke med legen sin eller en farmasøyt.

Kilde: Legemiddelverket