Angrepille

Derfor bør du ikke bruke angrepille for ofte

Dette må du vite om angrepille.

ANGREPILLE: Hvis du angrer på at du ikke brukte prevensjon under samleiet, kan angrepille være redningen.
ANGREPILLE: Hvis du angrer på at du ikke brukte prevensjon under samleiet, kan angrepille være redningen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

På folkemunne kalles nødprevensjon gjerne angrepille, men assisterende leder ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, Tore Holte Follestad, syns ikke at «angrepillen» er noe godt navn på tablettene.

- Navnet angrepille antyder at man angrer på at man hadde sex, men det stemmer jo ikke nødvendigvis. Man kan gjerne smile fra smile til øre etter samleiet, men likevel ønske i etterkant at man hadde brukt prevensjon, sier han.

Noen unnlater å bruke hormonbasert prevensjon på grunn av frykt for blodpropp. Men bare noen grupper har økt risiko.

Mindre effekt av angrepillen etter hvert

Når man snakker om angrepillen, eller nødprevensjon, er det gjerne det reseptfrie legemiddelet Norlevo man mener.

- Postinor er en annen tablett som fås uten resept, og den inneholder samme mengde virkestoff i samme styrke som Norlevo, sier farmasøyt i Vitusapotek, Åse Storfjell-Olven.

Disse tablettene skal tas senest 72 timer etter samleie, men jo raskere jo bedre.

Effekten av angrepillen avtar nemlig etter hvert som timene går.

Skulle du ikke komme deg til apoteket i tide, kan en resept på preparatet Ellaone være redningen.

- Ellaone inneholder et annet virkestoff enn de to andre angrepillene og kan tas inntil fem dager etter ubeskyttet samleie, sier hun.

Ikke en abortpille

- Nødprevensjon brukes når man har hatt ubeskyttet samleie og ikke ønsker å bli gravid. Tabletten skal tas så raskt som mulig etter samleiet, sier Follestad.

Han understreker at angrepillen ikke er en abortpille, men et medikament som setter eggløsningen på vent.

- Man trykker på en måte på en pauseknapp lenge nok til at sædcellene dør. Etter 72 timer fortsetter imidlertid eggløsningen som før, og man kan få en menstruasjonsblødning, sier han.

En del har feiltolket denne blødningen som en abort, men dette stemmer altså ikke.

Angrepillen er ingen sikker løsning

Storfjell-Olven bekrefter dette. Hun mener imidlertid at det er viktig å være klar over at angrepillen ikke gir 100 prosent sikkerhet. Det gir forøvrig heller ikke kondom.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

- Angrepillen virker ved å hindre eller forsinke eggløsning. Den hindrer imidlertid ikke et befruktet egg fra å feste seg i livmoren og gir dermed ingen garantert effekt, sier hun.

Norlevo har vist å forhindre 52-85 prosent av forventede graviditeter, hvilket betyr at faren for å bli gravid fortsatt er tilstede.

7 ting du bør vite om reseptfri angrepille

  • Reseptfri nødprevensjon bør brukes så raskt som mulig etter samleie, helst innen 12 timer og senest innen 72 timer. Tidlig behandling øker effekten.
  • Angrepillen er kun en nødløsning og skal ikke erstatte annen prevensjon eller brukes fast.
  • Reseptfri nødprevensjon har vist mindre effekt hos kvinner som veier 75 kg eller mer, og har ikke effekt for kvinner over 80 kg.
  • Hvis man kaster opp mindre enn tre timer etter at man har tatt angrepillen, bør man umiddelbart ta en ny tablett.
  • Etter å ha brukt angrepillen, bør du bruke kondom frem til neste menstruasjon. Det gjelder også hvis du bruker p-piller eller annen hormonell prevensjon.
  • Angrepillen beskytter ikke mot kjønnssykdommer.
  • Dersom du har samleie ved eggløsning, har reseptfri nødprevensjon kun 10 prosent effekt.

Bedre effekt med resept

Vær også klar over at menstruasjonssyklusen kan endres noe etter bruk av angrepillen.

- Mange blir derfor urolige og tenker at pillen ikke virket, men dette er helt normalt. Det anbefales likevel at man tar en graviditetstest tre til fire uker etter at man brukte nødprevensjon. Da er du helt sikker på om pillen virket som den skulle, sier Follestad.

Er du litt sent ute, kan Ellaone tas 120 timer etter samleie.

Preparatet er som nevnt reseptpliktig og noe dyrere enn de reseptfrie tablettene.

Til gjengjeld har de noe bedre effekt.

Angrepillen kan gi hormonoverdose

På grunn av hormonforandringer anbefales man ofte å ikke bruke angrepille for ofte.

- Det er veldig viktig at angrepillen kun fungerer som nødløsning, og den skal ikke erstatte annen prevensjon. Nødprevensjon inneholder nemlig relativt stor hormonmengde, og bruk av angrepille flere ganger i samme menstruasjonssyklus øker faren for hormonoverdose. Dette kan blant annet føre til menstruasjonsforstyrrelser, sier Storfjell-Olven.

Hun understreker også at kondom fremdeles er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.

Finn mer stabile løsninger

Follestad ser derimot ingen fare forbundet med å bruke angrepille hyppig, men mener likevel man bør tenke seg om hvis man må løpe til apoteket etter tabletter flere ganger i samme syklus.

- Dette kan jo være tegn på at du trenger prevensjon regelmessig, og da finnes det en rekke andre løsninger å velge mellom. Alt fra p-piller som må tas daglig til kobberspiral som virker i fem år, sier han.

Kobberspiral kan være et godt alternativ for dem som ikke ønsker å tilføre kroppen ekstra hormoner.

Spiral som nødprevensjon

Dersom det har gått mer enn 72 timer siden samleie, eller hvis det er svært viktig å unngå svangerskap, kan også kobberspiral brukes som nødprevensjon.

Dette er den aller mest effektive metoden hvis du vil sikre deg mot uønsket svangerskap.

- Kobberspiralet settes inn som vanlig inntil fem dager etter antatt eggløsningstidspunkt, uavhengig av når samleiet skjedde. Et eventuelt egg vil nemlig ikke ha festet seg i livmoren før tidligst sjette dag etter eggløsning, sier han.

For kvinner som veier over 80 kilo er dette samt det reseptpliktige preparatet Ellaone de eneste fullgode løsningene.

Billigere enn en baby

For en voksen kvinne i arbeid, er det trolig ikke noe problem å ta seg råd til en pakke med nødprevensjon. For en skoleelev eller student kan det derimot være verre.

Follestad oppfordrer da gutten til å bidra med sin del av utgiften.

- Han har tross alt like mye ansvar. Han brukte ikke kondom, og det er viktig å huske at det er langt billigere å være med å spleise på en pakke med nødprevensjon enn å betale barnebidrag for babyen som kan komme ni måneder senere, sier han.

Les også:

Best i senga med kondom

Har du dette, bør du ikke ha sex

Slik eldes underlivet