Løsningen er forbløffende når brystet er borte
Kjersti Solvoll Jølberg sier at hun ikke helbreder noen. Folk kommer til butikken hennes for å få hjelp til å fikse livet - som syk eller tidligere syk.
Butikken i Drammen bugner av varer man aldri trodde man skulle få bruk for.
Løspupper for eksempel.
− Prostata-gutta går rett bort til hyllene og finner det de skal ha. Menn er litt enklere sjeler, flirer Kjersti Solvoll Jølberg.
− Kvinner burde lære seg å tenke litt enklere. Det er ikke alltid det er nødvendig å konstruere problemer.
Kjersti Solvoll Jølberg (53) er daglig leder i forretningen Helsevekst Medikal. For rundt 30 år siden fant hjelpepleieren ut hun måtte finne på noe nytt utenfor helsevesenet. Hun tok kurs på BI og ble bandasjist.
Løsninger fremfor problemer
For noen år siden fikk hun føle på situasjonen til dem hun møter over disken i butikken. Hun fikk kreft og måtte selv operere bort deler av det ene brystet. Etterpå måtte også hun lære seg å bruke energien på å se etter løsninger for fremtiden istedenfor problemer fra fortiden.
− Vi må sette oss ned og ta en god prat. Kvinner som kommer inn for å kjøpe en brystprotese … eller; løspupp som vi kaller det, trenger like mye hjelp til å takle det å mangle et bryst.
For arret på brystkassen er også en varig påminnelse om en sykdom som utløste mye fortvilelse og frykt.
− Frykten er der selv om man er erklært frisk. Man har ingen garanti for at ikke kreften kommer tilbake. Målet vårt er derfor ikke bare å finne en passende brystprotese eller innlegg til en BH. Målet er også at kvinnen skal gå ut med et smil og med en god følelse.
Kvinnelighet
Brystproteser finnes i alle størrelser og fasonger og tåler hverdagsliv. Selvklebende «brystvorter» finnes i utall varianter. Noen proteser legges løst i BH-en. Andre er selvklebende. NAV sørger for refusjon. Dermed burde det praktiske være på plass.
− Man skal være glad i livet. I det store bildet har tap av et bryst liten betydning. Samtidig skal man ha respekt for at alle kvinner er forskjellige. Noen vil ikke vise mannen sin at de har brystprotese. Andre flerrer av seg blusen i butikken med den største selvfølgelighet.
− Hvordan forklarer du menn dramatikken i å miste et bryst?
− Det vet jeg egentlig ikke så mye om. I løpet av snart 30 år i butikken har jeg kanskje opplevd to eller tre menn som er blitt med når jenta deres skal ha løspupper. Jeg vet mer om hva kvinner tenker. Et bryst er mer enn bløtvev. Bryster har betydning for opplevelse av egen kvinnelighet og selvfølelse. Utseende har mye fokus hos mange kvinner. For mange er det noe seksuelt ved brystene som dermed får betydning for om kvinner føler seg attraktive og «hele». Folk er så forskjellige, sier bandasjisten.
− For noen her det helt greit å leve uten et bryst eller to. Noen gjemmer seg i store gensere, andre vil fortsette å gå i trange kjoler og topper med stor utringning. Og det må de få lov til. På sykehuset er legene blitt veldig gode til å operere. Behovet for å fortelle eller spørre kommer ofte etterpå. Vi må ta oss tid til å prate med alle og finne løsninger.
Stjeler oppmerksomhet
Brystproteser handler om mye: Du kan få en utfordring om du går i trang kjole, badedrakt eller bikini med bare ett bryst. Selv om man både priser livet og lever veldig greit med ett bryst, kan et manglende bryst stjele oppmerksomhet i en fase av samtaler og menneskemøter der viktige førsteinntrykk skapes. Ikke alle kvinner som har operert bort brystene sine har lyst til å snakke om det hele tiden. For de er ikke lenger syke. De har kommet videre med livene sine.
Slikt gleder Kjersti Solvoll Jølberg i Drammen. Ikke fordi hun gjør en formue på å selge løsbryst, brystvorter og innleggs-BH-er fra det lille brystrommet innerst i butikken. Ikke fordi hun supplerer naturen eller erstatter den heller.
− Du kan si at vi lapper på naturen. Det gjør oss hverken rike eller berømte. Men det gir en følelse av mening, sier Kjersti Solvoll Jølberg.
Denne saken ble første gang publisert 06/04 2023.