mangel på energi

Legen sa det var «nerver». En tilfeldighet gjorde at Jane fant ut hva som var galt

Lenge trodde både Jane og legen at hun var utbrent, men grunnen til at kroppen stengte ned viste seg å være en helt annen.

HELT SLÅTT UT: Jane Brendhagen var helt utslitt og fungerte ikke i hverdagen. Så tok hun en blodprøve.
HELT SLÅTT UT: Jane Brendhagen var helt utslitt og fungerte ikke i hverdagen. Så tok hun en blodprøve. Foto: Gry Traaen
Først publisert Sist oppdatert

– Jeg er helt sikker på at jeg ikke hadde vært i full jobb nå hvis jeg ikke hadde funnet ut hva som feilte meg, sier Jane Brendhagen (50) fra Moelv.

Hun jobber som politi og har krevende dager i tredelt turnus. I dag klarer hun det uten problemer, men for noen år siden var situasjonen en helt annen.

– Jeg begynte å kjenne meg dårlig, måtte rett og slett mobilisere krefter for å komme meg opp i andre etasje og var helt sikker på at jeg ikke hadde hvilt lenge nok mens jeg var sykmeldt, sier hun.

– Men jeg gikk på viljen og ville prøve meg i jobb igjen så fort som mulig.

Lå på et mørkt rom

På nyåret 2015 sa kroppen fullstendig stopp. Janes form var elendig.

– Det sa ordentlig «pang». Jeg ble liggende og klarte ikke å stå på bena eller være i oppreist tilstand, ble trillet inn til legen i en rullestol. Jeg lå for det meste, men kroppen «dirret», så det var heller ikke godt å ligge. Jeg hadde tåkehjerne, melkesyre i muskulaturen og følte jeg gikk på puter. Leg­gene hovnet også opp, forteller hun.

– Jeg hadde ikke sjans til å holde meg oppreist og måtte ligge mye i sengen. Hodet mitt var som bomull, og jeg klarte ikke å konsentrere meg om noe som helst. Lyd og lys var også vondt, så jeg lå på et mørkt rom. Konsentrasjonen var på bunnen, jeg husket nesten ingen ting.

Igjen trodde både hun og ­legen det skyldtes utbrenthet, og at hvile var den eneste løsningen.

Alle blodprøvene var innenfor normalen, så Jane gjorde det hun fikk beskjed om.

Les også: Mona og Henning kjøpte hytta som et vrak for 900 000 kroner og planla å selge den. Slik gikk det ikke

Måtte pakke sittende

– Hvis jeg lagde middag, pakket barnehage og skolesekken til barna, måtte jeg legge meg etterpå. Det var mange ganger jeg satt på gulvet i gangen og pakket sekkene, for kroppen klarte ikke å være i oppreist tilstand. Så utslitt og uvel var jeg. Familien stilte opp, og jeg hadde ikke klart meg uten dem. Moren min måtte kjøre meg til de pålagte møtene med NAV, jeg klarte ikke å kjøre bil, forteller hun.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Jane var sykmeldt så lenge at hun etter hvert måtte over på arbeidsavklarings­penger. Det ble en økonomisk vanskelig situasjon, og i samråd med legen ble det i 2017 bestemt at hun skulle forsøke seg på 20 prosent stilling.

– Det klarte jeg, men det innebar også at jeg måtte
hvile resten av døgnet. Jeg ­orket ikke å ta med barna på aktiviteter, men igjen var jeg heldig som hadde en mann og familie som stilte opp, forteller hun.

<b>ALLTID AKTIV:</b> − Jeg har bestandig vært aktiv, har trent og jobbet mye. Legen trodde jeg var utbrent, men da jeg hadde hvilt i nærmere to år uten å bli bedre, så skjønte jeg at det måtte være noe annet som feilte meg.
ALLTID AKTIV: − Jeg har bestandig vært aktiv, har trent og jobbet mye. Legen trodde jeg var utbrent, men da jeg hadde hvilt i nærmere to år uten å bli bedre, så skjønte jeg at det måtte være noe annet som feilte meg. Foto: Gry Traaen

«Er nok bare nerver»

Legen hadde jo trodd jeg var deprimert fordi jeg tok til tårene. Og da jeg fortalte at jeg kjente «spindelvevsfølelse» over den ene siden av ansiktet, fikk jeg til svar at det var nok bare nerver.

– Jeg som ikke har vært nervøs i hele mitt liv! Jeg jobber som politi og har sett mange med psykiske vansker opp igjennom årene. Jeg var ikke deprimert, men det kom tårer fordi jeg var frustrert over at kroppen ikke fungerte, og jeg kjente det var noe som ikke stemte. Allikevel fikk jeg utskrevet antidepressiver, forteller 50-åringen.

Hun tok aldri tablettene, for hun visste med seg selv at hun hverken slet med angst eller depresjon.

– Jeg har fått slettet i legejournalen min nå at jeg visstnok var lettere deprimert. Det var jeg jo ikke!

Jane kom seg etter hvert over til en privat lege i Oslo og dro dit for å få hjelp. Selv mistenkte hun både lavt stoffskifte og hjerteproblemer.

Men en grundig sjekk viste at det ikke var annet enn vitaminmangel som feilte henne.

Jane fikk beskjed om at hun lå lavt på blant annet D-vita­miner, kalsium, magnesium og B12.

Les også: (+) Det er 20 år siden Tom forlot meg. Nå sto han her og ville ha meg tilbake

Lave verdier

– Etter at jeg begynte med vitamintilskudd, kjente jeg sakte, men sikkert at jeg ble i bedre form. Etter en periode trappet jeg opp til 40, 60 og 80 prosent stilling, men jeg kunne fremdeles ikke jobbe nattevakter. Det satte meg tilbake karrieremessig, fordi jeg ikke kunne søke en høyere stilling uten å jobbe natt.

– Ved en tilfeldighet kom jeg over nettsiden til B12-foreningen, og jeg kjente igjen mange av symptomene de ramset opp der. Jeg hadde blant annet en rar følelse i ­ansiktet, nummenhet i bena, jeg kaldsvettet og følte meg rett og slett veldig dårlig.

Vanlig symptomer på B12-mangel er trøtthet, tung pust og hjertebank.

<b>LEGE:</b> Tiril Elstad er lege ved Balder­klinikken i Oslo. 
LEGE: Tiril Elstad er lege ved Balder­klinikken i Oslo.  Foto: Einar Aslaksen

– Vi trenger vitaminet B12 for at kroppen vår skal fungere, blant annet for normal DNA-syntese, mitokondrie- og nervefunksjon. Mangel på B12 kan gi ulike symptomer, blant annet tretthet, sår tunge, og uklare nevrologiske forstyrrelser. En type anemi, blodmangel, kan være forårsaket av B12-mangel, sier Tiril Elstad, lege ved Balderklinikken i Oslo.

B12-mangel kan altså gjøre deg blodfattig. Går du med denne mangelen over lengre tid, kan du få nummenhet eller prikking i fingrene eller tærne, nedsatt evne til å kjenne vibrasjoner i føttene, og gangvansker. Noen få opplever alvorlig svekket kraft i armer og ben i tillegg til kramper.

Legen forteller at B12-mangel kan forekomme i alle aldre.

– Noen risikofaktorer er vegansk eller vegetarisk kost, sykdom i mage-tarmkanalen, og noen medikamenter, for eksempel langvarig bruk av protonpumpehemmere.

– Om resultatene ligger i grenseområdet, er det anbefalt at man supplerer med MMA og homocystein. MMA ­(metylmalonsyre) og homocystein øker når nivået av vitamin B12 faller i blodet, sier Elstad.

Det finnes flere lab-metoder for å måle B12, og resultatene kan variere noe med tid og sted. Det anbefales ikke screening av B12.

Endelig bedre

– Etter at jeg begynte med ukentlige B12-sprøyter, lettet symptomene umiddelbart. Sakte, men sikkert følte jeg meg bedre. Samtidig merket jeg at jeg var på det beste kun to dager etter sprøyten, og på den tredje dagen kom symptomene tilbake, forteller Jane.

– Men hva visste vel jeg da? Jeg har fått kunnskap gjennom B-12-foreningens nettsider at man skal ­behandle symptomene, ikke blodprøvesvaret etter at man har begynte med B-12 ­behandling, for dette kan være veldig individuelt. Noen fungerer på relativt lave verdier mens andre på høyere. Under­veis har jeg hatt såkalte «wake up»-smerter, men med kunnskap har jeg visst at kroppen repareres og har ikke blitt redd, men har fortsatt å sette injeksjoner.

ENDELIG BEDRE: B12-sprøyter viste seg å gi Jane et bedre liv, og hun fikk energien tilbake.
ENDELIG BEDRE: B12-sprøyter viste seg å gi Jane et bedre liv, og hun fikk energien tilbake. Foto: Gry Traaen

Tilbakefall

Da pandemien inntraff i mars 2020, ble det et naturlig opphold med B12-injeksjonene.

– Jeg ønsket ikke å løpe ned legekontoret eller bry syke­pleiere som jeg kjente som ­satte injeksjonen på meg, så jeg lot være å ta det. Jeg var jo tross alt «ganske» bra på den tiden, og hadde innfunnet meg med at kroppen aldri ville bli 100 prosent igjen.

Men i løpet av sommeren dalte formen veldig. Etter endt arbeidsdag måtte hun dra rett hjem og legge seg. Kroppen dirret, og hun klarte nesten ikke å stå oppreist. Hun var tungpustet og det stakk i muskulaturen.

– Armene var så vonde at jeg ikke klarte å holde mobilen, og jeg var nummen i bena. Plutselig klarte jeg ikke lenger å gjennomføre en joggetur, og jeg fikk melkesyre i bena av å gå opp en trapp. Jeg klarte heller ikke konsentrere meg om arbeidsoppgavene. Jeg fikk gode råd om å ikke stresse, heller fokusere på å hvile meg. Men hvor mange av døgnets timer skulle jeg hvile? sier Jane lettere oppgitt.

Les også: Nina Christine (50) fikk beskjed om at plagene hennes var angst. Sannheten var langt mer alvorlig

I full jobb igjen

Jane ba om utskrift av de tid­­ligere blodprøvene, og det viste seg at hun hadde ligget lavt på B12 i flere år. Innenfor «normalen», men i det lavere sjiktet.

− Jeg sammenlignet formen min og blodprøveresultatene mine i ulike perioder fra 2015 til 2020. I periodene da jeg tok injeksjoner, steg verdiene. Det var også de periodene jeg følte meg bra. Da jeg oppdaget at verdiene hadde sunket kraftig i den perioden jeg ikke tok sprøyter på grunn av ned­stengingen under pandemien, var jeg ikke lenger i tvil. Det voldsomme tilbakefallet gjorde at jeg ble overbevist om at det var B12 som var skyld i plagene mine.

Takket være jevnlige injeksjoner med B12 fungerer Jane godt i hverdagen. Hun er tilbake i full turnusjobb som politi.

−Jeg har fått et helt nytt liv og fungerer som bare det. Jeg kan jobbe, trene og være med ungene på aktiviteter, og ikke minst kroppen er ikke fysisk vond. Jeg passer også på å ta jern og folat, for det har jeg også lært er viktig å følge med på når man går på B12. Jeg kjenner med en gang når jeg bør fylle på.

Jane tror ikke hennes historie er unik.

− Det er nok mange som går rundt med en kropp som ikke fungerer, men som får beskjed om at alle blodprøver er fine og innenfor normalen, og at plagene skyldes stress eller noe psykisk. Mitt råd er å sjekke opp ordentlig med leger som har kunnskap om B-12.