For deg som ikke vil gå all in: Bli en fleksitarianer!

Vanskelig å kutte ned på kjøtt? Dette er løsningen!

Å være fleksitarianer gjør det enklere å spise sunnere, i tillegg slipper du å kutte ut det du liker å spise.

GRØNN BOOST: Alt er bedre enn ingenting. Hva med å bli fleksitarianer?
GRØNN BOOST: Alt er bedre enn ingenting. Hva med å bli fleksitarianer? Foto: Unsplash/Mariana Montes de Oca
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at det er gunstig for helsa, dyrene og miljøet å spise mindre kjøtt. Men hvordan kan man sikre langvarig metthet og tilstrekkelig med næringsstoffer? Ekspertene gir deg svaret!

Denne saken ble først publisert i Shape Up. Trykk her for å få abonnement.

Du har helt sikkert hørt om både vegetarianere, raw food og veganere, men har du hørt begrepet «fleksitarianer»? Enkelt sagt så er det her lov med både kjøtt og vegetarkost, men likevel er fokuset på å spise mer plantebasert, noe som jo er sunt for både helsa og miljøet! Ja til mer grønt!

De siste årene har det blitt stadig mer fokus på å spise mer vegetarisk og flere har nok hørt begreper som «grønn hverdag» og «veggismat». Men du trenger ikke, hvis du ikke selv vil så klart, å kutte ut all kjøtt, fisk og lignende produkter med ingredienser som stammer fra dyr for å gi både deg selv og miljøet en grønnere samvittighet.

En fleksitarianer handler enkelt og greit om at man en gang i blant bytter ut kjøtt med et vegetarisk alternativ. Å spise fleksitarisk betyr rett og slett at du spiser et mer plantebasert kosthold, men likevel inkluderer fisk og kjøtt.

- Jeg mener at det å spise mer grønnsaker er det viktigste grepet vi kan ta mot et sunnere kosthold. I tillegg til at det er bra for miljøet at vi reduserer inntaket av kjøtt, sier Camilla Andersen, ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for frukt og grønt. De siste årene har «kjøttfri mandag» blitt et mer og mer kjent begrep, og som navnet tilsier så dropper man kjøttet denne dagen.

Alternative måter å kutte ned på kjøttet

Er du en av dem som starter ukene med kjøttfrie mandager, ja, da kan du faktisk kalle deg selv for en fleksitarianer. Dette er altså ingen ny trenddiett eller mirakelkur, det er rett og slett en livsstil med et sunnere kosthold der hovedfokuset er å kutte ned kjøttinntaket samtidig som man øker inntaket av plantebasert mat. Dette inkluderer matvarer som grønnsaker, belgvekster, nøtter, frø, fullkorn, frukt, sopp og bær. For eksempel så kan du ha én eller flere helt kjøttfrie dager i uken der du ikke spiser kjøtt.

En annen måte å gjøre det på er å halvere den mengden kjøtt du pleier å spise og erstatte dette med et vegetarisk alternativ. Det er også verdt å nevne at det finnes flere sporty kjendiser som spiser på denne måten, inkludert vår egen miljøbevisste lege Gunhild Stordalen!

Mange i dag sliter med å få i seg frukt og grønt, kanskje særlig grønnsakene. Å være fleksitarianer hjelper deg med å øke inntaket av grønnsaker og dermed også øke inntaket av fiber, vitaminer og mineraler. Reduserer du inntaket av rødt kjøtt, reduserer du også inntaket av kalorier, mettet fett og salt, noe som igjen kan være gunstig for både vekta og ikke minst risikoen for å utvikle kreft, hjerte- og karsykdom samt diabetes. I tillegg vil det å begrense kjøttforbruket være et mer miljøvennlig valg da dette blant annet bidrar til å redusere klimagassutslipp. Videre vil det frigjøre jordbruksareal man trenger for å fø opp en økende befolkning og gi en mer rettferdig fordeling av verdens ressurser.


Andre positive sider ved et slikt kosthold er at det hindrer avskoging og gir bedre dyrevelferd. Så er det jo også mange som synes det er motiverende og inspirerende å prøve nye retter med alternativer til kjøtt og fisk!

- Grønnsaksverden har så mye spennende å by på. Jeg er sikker på at mange ville bli enda mer glad i å lage mat om de begynte å utforske flere grønnsaker, bønner, linser, krydder og urter. Du får nye overraskende smakskombinasjoner sammen med vakre farger på tallerken, sier Camilla.

- Grønnsaker har i tillegg så mange næringsstoffer og andre virkestoffer som er bra for kroppen, slik at et kosthold med mer grønnsaker vil gjøre at du rett og slett føler deg mye bedre, påpeker ernæringsfysiologen.

Og i tillegg kan kanskje lommeboka di også føle seg bedre hvis du bytter ut noen kjøtt- og fiskeretter med mer plantebasert mat. Det er nemlig mange vegetariske alternativer som er mye billigere å kjøpe enn kjøtt. I tillegg til salater og grønnsaker er også belgfrukter som linser, bønner og kikerter, populære ingredienser i vegetarretter.

Nå kan man også få også kjøpt erstatninger til blant annet kjøttdeig, pølser og kjøttbiter som er basert på for eksempel soya eller «quorn sopp-protein». «Men blir man mett av dette da?» undrer kanskje du.

- Mange frykter kanskje at de ikke blir ordentlig mett av vegetarmat, men det trenger man ikke å være redd for! En veggie-burger med bønner, linser, oljer og grønnsaker gjør selv en voksen mann mett! Du får i deg en bedre balanse av de næringsstoffene kroppen trenger, rett og slett, sier Camilla.

- Og det fine med å være fleksitarianer er at du ikke skal si farvel til noe av det du er glad i å spise fra før, du skal bare utvide horisonten og oppdage nye, herlige retter med plantebaserte ingredienser, legger hun til.

Nok proteiner?

- En annen fordel at man slipper å få det vanskelig i sosiale sammenhenger fordi man kanskje har «strikte» kostholdsregler å forholde seg til. Men som fleksitarianer har du et grønt fokus samtidig som du ikke trenger å nekte deg noe. Man har rett og slett bare en sunn holdning! «Hva med proteinene da?» er kanskje neste spørsmål som dukker opp i tankene dine. For et proteinrikt kosthold er jo viktig for oss sporty spices. Og det er ingen tvil om at både kjøtt, fugl og fisk er gode proteinkilder. Men likevel kan vi berolige deg med at det slettes ikke er noe problem å dekke kroppens proteinbehov til tross for at du kutter ned på kjøttinntaket.

Både egg, meieriprodukter, soya, nøtter, belgfrukter og korn er eksempler på gode proteinkilder som gir deg de proteinene musklene dine trenger!

Ekspert: Silje Bjørnstad Ernæringsfaglig rådgiver med bachelor i ernæringsfysiologi, helsejournalist og foredragsholder. Bok: Kantinehåndboka for Møre og Romsdal fylkeskommune.
Ekspert: Camilla Andersen Ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for frukt og grønt (www.frukt.no) Bøker: Mathjelpen for foreldre. Oppskrift på sunne barn. Grunnlegger av kostholdsverktøyet SomeBody.no

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2019, og sist oppdatert 04/02 2019.

Les også