Slik beskytter du deg mot tarmkreft
Kreft i tarmen rammer én av 20 og er en svært alvorlig sykdom. Kontakt lege ved den minste antydning – og les dette for å redusere risikoen.
Sykdommen er fint mulig å behandle, såfremt den blir oppdaget i tide. Og du kan selv bidra til å beskytte deg bare med små endringer i kosthold og livsstil.
Symptomer på sykdommen inkluderer uvanlige magekramper, uforklarlig tretthet, blod i avføring, smerter nederst i magen og anemi (blodmangel).
Lek ikke tøff om symptomene ikke gir seg. Oppsøk lege!
Men følger du disse rådene blir risikoen for tarmkreft (og drøssevis av andre sykdommer) sterkt redusert:
Spis mer fiber
Pøs på med frukt, grønnsaker (særlig bønner og andre belgfrukter) og frokostblandinger med helkorn. Kosthold med mye fiber reduserer risikoen med 40 prosent. Det ideelle er 18-20 g fiber daglig, de fleste av oss spiser bare drøyt halvparten. En banan inneholder for eksempel 1,8 g fiber.
Hold vekten
Overvektige øker risikoen for kreft i tarmen med rundt 15 prosent, de som sliter med fedme har en økt risiko på 35 prosent.
Sjekk familiehistorien
Har du en eller flere i nærmeste familie med kreft i tarmen bør du prate med legen om en test (screening).
Spis løk og hvitløk
Grønnsaker med svovelforbindelser fra allinfamilien har et naturlig antibiotikum som hindrer bakterier, sopp og gjær fra å vokse. Og forebygger tarmplager. Vær bare klar over at løk kan gi mye luft i magen - i likhet med asparges, brokkoli, bønner, erter, kål, mais og en del tyggis.
Reduser alkoholinntaket (og stump røyken)
Enhver som drikker mer enn 30 g (to standarddrinker) daglig øker sjansen for tarmkreft med 25 prosent. Jo høyere promille, desto større risiko, det samme gjelder for standhaftige røykere.
Mer i bevegelse
Det skal ikke mye til, en halvtimes rask spasertur daglig, og du styrker tarmen mot angrep utenfra.
Spis mindre rødt kjøtt
Unngå saltet, røkt eller behandlet kjøtt med konserveringsstoffer -elementer som kan medføre kreftstoffer.
Drikk melk
Kalsium beskytter mot tarmkreft og en halvliter melk daglig minsker risikoen.