Overvekt og kreft

Overvekt øker risiko for 13 kreftformer

Det viser en fersk studie fra Storbritannia.

Først publisert Sist oppdatert

Vi vet at overvekt ikke er sunt.

Det å veie for mye øker risikoen for en rekke livsstilssykdommer, men visste du at du ved å være overvektig også øker risikoen for en flere kreftformer?

Forebygger kreft

- Å unngå overvekt og fedme er noe av det viktigste du kan gjøre for å redusere din egen risiko for kreft i blant annet tykk- og endetarm, spiserør, nyre, bukspyttkjertel, livmor og bryst, sier seksjonssjef i Kreftforeningen Ingrid Stenstadvold Ross.

Hun understreker at det å opprettholde en sunn kroppsvekt derfor er viktig hele livet.

– Både for å holde seg frisk og for å forebygge kreft og andre sykdommer som er knyttet til levevaner. Vi vet også at det er viktig å unngå overvekt etter en kreftbehandling, sier hun.

Studerte kreftforekomsten

En fersk studie fra Storbritannia bekrefter at risikoen en rekke kreftformer kan knyttes direkte opp mot overvekt.

- I denne store studien som ble publisert i Lancet i august 2014, har bristiske forskere studert forekomsten av 22 ulike kreftformer blant over fem millioner innbyggere i forhold til kroppssmasseindeks. Studien viser at overvektige, altså de med BMI over 25, er mer utsatt for å få 13 ulike kreftformer sammenlignet med normalvektige, sier forsker ved Institutt for populasjonsbasert kreftforskning ved Kreftregisteret, Trude Eid Robsahm. 

60 prosent økt risiko

Hvor mye større risikoen var, varierte fra kreftform til kreftform.

Man fant imidlertid ut at økningen i risiko var størst for kreft i livmor, galleblære, nyre og lever.

- Økningen for disse kreftformene er på mellom 20 og 60 prosent. Det vil si at overvektige har 60 prosent økt risiko for å få kreft i livmoren, og at for hver tiende normalvektig som får livmorkreft, er det 16 overvektige som får sykdommen, sier hun.

For kreft i tykktarm og endetarm, livmorhals, skjoldbruskkjertelen, eggstokker, bukspyttkjertelen, leukemi og brystkreft etter overgangsalderen, var økningen mer moderat – på mellom fire og ti prosent, legger Robsahm til.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Undervektige også utsatt

Risikoen øker for hver økning på fem i BMI, og hvor mange kilo dette utgjør avhenger av hvor høy du er.

- Er man 1,80 høy, vil en økning på fem i BMI tilsvare en vektøkning på omtrent 16 kilo, men er du bare 1,60 høy, er 12 ekstra kilo nok for å gå opp 5 i BMI, sier hun.

For øvrig fant forskerne ut at også undervektige hadde økt risiko for enkelte kreftsykdommer.

Ifølge resultatene hadde undervektige økt risiko for kreft i munnhulen, spiserørskreft, magekreft og lungekreft, men da forskerne fjernet de som aldri hadde røyket, forsvant den økte risikoen hos for lungekreft og kreft i munnhulen.

- Det betyr at det er røyking som gir denne sammenhengen. For øvrig så man at risikoen for brystkreft før overgangsalder sank med 11 prosent per økning på fem i BMI, og at risikoen for prostatakreft ble redusert per økning på fem i BMI blant menn som aldri hadde røykt, sier hun. 

Komplisert sammenheng

Ifølge Robsahm gir ikke den britiske studien revolusjonerende, nye resultater, men den bekrefter det man har sett i tidligere studier.

- Flere har vist at personer som veier for mye i forhold til høyden er mer utsatt for å få visse krefttyper, men hittil har ingen publisert en studie som er basert på et så stort antall mennesker som denne, sier hun.

En annen styrke ved studien er at forskerne faktisk har målt kroppsvekt og høyde, for i mange studier baserer man seg ifølge Robsahm kun på det studiedeltagerne selv rapporterer.

- Dette er ikke alltid rett høyde og vekt for den enkelte, sier hun.

Hun legger til at selv om man skal ta resultatene på alvor, er det viktig å vite at sammenhengen mellom overvekt og kreft ikke er helt enkel

- Den økte risikoen varierte etter underliggende BMI, altså om utgangspunktet var 20 eller 25 i BMI. Den varierte også for undergrupper med samme BMI, sier hun.

Mange nye krefttilfeller

- Likevel er det, slik resultater sier, klart at overvekt er en sterk risikofaktor for flere kreftformer, og at det å forebygge overvekt er et viktig aspekt. Selv om det for flere kreftformer er små endringer i risiko, så vil det på populasjonsnivå bety mange nye krefttilfeller hvert år med økende BMI, sier hun.

Selv en gjennomsnittlig øking på en i BMI for hele befolkningen i Storbritannia, vil ifølge forskerne gi hele 3790 nye kreftdiagnoser.

- Som sagt er dette komplekst, og undervekt er heller ikke noe vi skal etterstrebe, , sier hun.

 

Sosiale forskjeller

Hvem du er, hvor du bor og hvilken familie du vokser opp i har betydning for kroppssammensetningen. 

Stenstadvold Ross forteller nemlig at det er klare sosiale forskjeller i overvekt og fedme blant barn og voksne.

- Kreftforeningen jobber derfor aktivt for at det skal tilrettelegges godt i samfunnet slik at det skal bli enklere for alle å ta gode og sunne valg. Dette kan bidra til at flere opprettholder en normalvekt gjennom hele livet, sier hun.

Flere forklaringer

Ifølge Stenstadvold Ross finnes det flere mulige forklaringer på hvorfor fedme og overvekt gir økt risiko for kreft.

En av disse er at mye fettvev fører til høyere produksjon av hormoner som kan påvirke cellevekst.

- Fettvev produserer overskudd av østrogen, noe som kan ha betydning for risikoen for kreft i livmor og bryster hos kvinner etter overgangsalder. Personer som er overvektige har også ofte mer insulin og insulinlignende vekstfaktorer i blodet enn normalvektige, og disse hormonene kan se ut til å stimulere utviklingen av kreftsvulster, sier hun.

Også hormonet leptin produseres i fettvev og kan trolig stimulere cellevekst.

- Overvektige mennesker har mer av dette hormonet enn normalvektige, legger hun til.

Trenger mer forskning

- En annen mulig forklaring er at kreftfremkallende stoffer lagres i fettvev, og at overvektige mennesker ofte har en kronisk betennelsestilstand i kroppen. Begge disse faktorene ser ut til å gi økt risiko for kreft, sier hun.

Hun understreker at det likevel er behov for mer forskning før man med sikkerhet kan slå fast hvordan kreft og overvekt henger sammen med.

- Men selv om vi ikke vet alt om hvilke mekanismer som fører til sammenhengen mellom fedme, overvekt og kreft, vet vi at det å opprettholde en sunn kroppsvekt bidrar til at man holder seg frisk. Dette vil igjen reduserer risikoen for kreft, sier Stenstadvold Ross.

 

Jobber aktivt med forebygging

Hun forteller at Kreftforeningen jobber aktivt med å forebygge overvekt på flere måter.

- Vi har i mange år jobbet med tiltak rettet mot barn og unge for å bidra til at de innarbeider sunne vaner tidlig i livet og for å unngå overvekt og inaktivitet. I samarbeid med helsesøstre og fysioterapeuter har Kreftforeningen blant annet utviklet samtaleverktøyet ”Gode vaner for god helse” om kosthold og fysisk aktivitet, sier hun.

Dette brukes av helsesøstre i Helsestasjons- og skolehelsetjenesten i samtaler med foreldre og barn om mat og fysisk aktivitet.

- Kreftforeningen har også i 2014 finansiert åtte aktivitetsparker ulike steder i landet. Dette er parker med apparater for voksne som er tilgjengelige for alle å benytte. Vi håper dette vil fungere som et lavterskel aktivitetstilbud for voksne som ønsker å komme i form, sier hun.

Hold vekten

Så selv om dette er dårlig nytt for alle som bærer på noen kilo for mye, er det også et lyspunkt her.

Med denne informasjonen får man også sikker kunnskap om hvordan man kan redusere kreftrisikoen sin.

- Har du en normal vekt, er det bra for helsen din om du klarer å holde denne vekten. Er du overvektig, vil det å redusere vekten eller i alle fall ikke gå opp, være svært gunstig med tanke på kreftrisiko og helse generelt, sier hun.