Kreftpille
Johan (82) tester ut ny kreftpille
Pille kan gi nytt liv til kreftpasienter.
- Dette har gitt oss begge en bedre hverdag, sier Johan Thidemansen (82) og kona Alexandra Huitfeldt (75).
Etter at Johan fikk lymfekreft for fire år siden, har stadige cellegiftkurer stjålet litt av livskvaliteten til det spreke og aktive ekteparet. Nå er cellegiften byttet ut med en daglig pille som Johan tar til frokost.
- Bare det å slippe å dra på sykehuset er en stor bonus. For ikke å snakke om hvor deilig det er å slippe kvalmen og å miste håret. Og så er det en annen vesentlig forskjell; mens cellegiften ikke bare dreper kreftcellene, er disse pillene mer målrettet. Det er mye hyggeligere å tenke på, forteller han til ukebladet Hjemmet.
Tilbud om ny kreftmedisin
Johan Thidemansen smiler. Han synes at han har så mye å være glad og takknemlig for. Han har hatt et fantastisk godt liv. Det har han fortsatt, selv om han er rammet av en form for kreft han aldri vil bli bra av.
- Det norske sykehusvesenet er fenomenalt. Ikke bare steller de fenomenalt bra med deg mens du er innlagt, men tenk at jeg, i en alder av 82 år, også fikk tilbud om å teste ut en helt ny kreftmedisin! Det er ganske utrolig, sier Thidemansen.
Les mer om sykdom hos eldre her.
Han er én av rundt 30 pasienter med blod- og lymfekreft, som for tiden prøver ut et nylig godkjent legemiddel som kan erstatte tøffe runder med cellegift.
- Når de valgte å satse på deg, er det nok fordi du alltid har tatt godt vare på deg selv, trent regelmessig og gått lange turer hver eneste dag. Og så har du et enestående godt humør og positivt sinn. Det teller, det også, sier hans livsledsager gjennom 45 år, Alexandra Huitfeldt.
Slipper cellegift
Vi møter ekteparet på prakteiendommen deres på Tjøme i Vestfold. Her bor de på fredet grunn, i en 40 mål stor park og med sjøen bare noen få skritt unna. Her kryr det av familie om sommeren, men i vinterhalvåret er det bare de to, deres trofaste husholderske og omplasseringshunden Balto.
- Det er her jeg tilbringer mesteparten av det jeg kaller «superpensjonisttilværelsen», sier 82-åringen, smiler igjen og forteller at han og fruen også nylig har vært på cruise.
- Det ble mulig nå som jeg går på disse pillene, og ikke må på sykehuset og få cellegift dryppet inn i årene hvert halvår, legger han fornøyd til.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Dramatisk opplevelse
Det var en dramatisk opplevelse nyttårsaften for drøyt fire år siden som bidro til at Johan Thidemansen gikk til legen og etter hvert kom under behandling for kreft.
- Jeg hadde min eldste venn på besøk. Vi satt her som du og jeg sitter nå. Vi hadde sneket oss unna kvinnene for å nyte et glass. Vi skålte. Vennen min smilte fornøyd og satte glasset på bordet. Så døde han. Hovedpulsåren sprakk. Det var en fin måte å dø på, men jeg hadde likevel ikke lyst til at dette skulle ramme meg, ikke ennå. Derfor ringte jeg legen og bestilte en "EU-kontroll". Nå skulle alt sjekkes. Jeg hadde jo ærlig talt hanglet en stund uten å gjøre noe med det, medgir Thidemansen.
Kontrollen avslørte ingen utposninger på blodårer som kunne føre til at hovedpulsåren ville sprekke, men det ble funnet en del andre ting som man ville informere Johans fastlege om.
- Mer fikk jeg ikke vite før jeg en dag fikk telefon fra lokalsykehuset med beskjed om å komme, og at det nok var en fordel om jeg nok med min kone. Det hørtes nesten ut som jeg skulle dø dagen etter, men så ille var det heldigvis ikke, forteller han.
Fornøyd prøvekanin
«Du kommer til å overleve både din 80-årsdag og flere andre årsdager», sa legen på sykehuset.
Diagnosen lød på lymfekreft av den kroniske sorten, og Johan måtte regne med mye cellegift fremover.
- Og sånn ble det, men den cellegiften er noen ordentlig ufyselige greier. Helt pyton. Jeg har aldri følt meg så syk som da jeg tok den, mistet matlysten og raste ned i vekt. Men deppa? Nei da! Man får ta det som det kommer, gå videre, le og være til stede her og nå. Det handler jo om å ha god livskvalitet mens man lever, sier Johan.
- Han er knallsterk - også psykisk, legger fruen til.
Da tilbudet om å være «prøvekanin» for den nye kreftpillen kom for en tid tilbake, var det imidlertid ikke noe å lure på, mente ekteparet. Nå har Johan tatt sine to piller til frokost og svelget dem med et glass appelsinjuice, slik han har gjort i fem-seks måneder, og er strålende fornøyd.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Jeg er trett og litt småsurrete i hodet, men ellers har jeg det nydelig etter at jeg byttet ut den tradisjonelle cellegiften med disse. Nå setter jeg pris på et godt måltid igjen og synes egentlig at livet smiler. Det er også vanskelig å unngå i slike omgivelser. Her har vi 800 mål med fredet natur rundt oss. Og det er vel ikke noe som er bedre for en som er syk enn å leve mitt oppi den fantastiske naturen. Her tusler jeg rundt i skogen med bikkja, og har det fint, sier Thidemansen.
Les også: Treningen som holder kroppen ung.
En ny, smart medisin mot kreft
Johan Thidemansen har fått den nye formen for kreftbehandlingen ved Radiumhospitalet i Oslo, der overlege Alexander Fosså har testet den ut på flere pasienter siden høsten 2014.
Hvordan virker denne pillen?
- Den inneholder virkestoffet ibrutinib som er en ny, smart medisin mot kreft. Det er en skreddersydd, målrettet medisin som representerer vekstfeilen i kreftcellene. Mens cellegift fungerer som et ugressmiddel som tar alt, klarer denne nye medisinen bedre å skille mellom normale celler og kreftcellene, forklarer Alexander Fosså.
Han forteller at det også finnes andre typer «smart» kreftmedisin, men at ibrutinib er det første som er godkjent for lymfekreft.
- I Norge er det foreløpig kun pasienter med langtkommet lymfekreft av typen mantelcellelymfom og blodkreft av typen kronisk lymfatisk leukemi som kan få denne kreftpillen, og de må ha brukt cellegift på forhånd.
På sikt ser vi også for oss å teste den på pasienter med tidligere stadier av kreft og i kombinasjon med cellegift, sier overlegen.
Kurerer den kreften?
- Det er mye vi ikke vet ennå. Den antas ikke å virke helbredende og vi vet heller ikke om den virker livsforlengende, men vi håper det. Vi ser for oss at de som tåler virkestoffet og har nytte av det, kan bruke dette som en mangeårig behandling - akkurat som en hjertepasient bruker hjertemedisin.
Hva med bivirkninger?
- Som alt annet som virker, har denne også bivirkninger, men de er definitivt færre enn ved vanlig cellegiftbehandling. Diaré, hudutslett og tretthet er blant de vanligste.
Hvem kan få denne behandlingen?
- Den er godkjent til bruk og det vurderes nå om den skal godkjennes til pasienter i større stil. Medisinen er imidlertid dyr, så det må søkes individuelt, sier Fosså.