Føflekk-kreft

Denne helsesjekken kan du ta på apoteket

Minst like bra som å gå til fastlegen, mener noen eksperter - ikke alle er helt enige.

Først publisert Sist oppdatert

Utvalgte Boots-apotek over hele landet har siden 2010 tilbudt føflekkskanning til kundene sine som en del av apotekets tjenester.

Har du en føflekk du synes er mistenkelig, kan du oppsøke apoteket, og få den sjekket samme dag.

Hudlege Jon Langeland synes ikke føflekkskanningen i apotek er noen god idé.

- Det er ikke dette apotek skal holde på med, de skal selge medikamenter, sier Langeland, som driver Hudklinikken i Oslo, i tillegg til å være hudekspert på Doktor Online.

Raskt og smertefritt

Selve sjekken foregår på den måten at en ansatt tar bilde av føflekken din med et spesielt kamera som kalles siascope. Kameraet lyser ca 2 mm ned i huden, og tar fem bilder i ulike lag av huden din. Bildene sendes elektronisk til en hudlege i selskapet Screencancer, som er et privat helseforetak Boots samarbeider med. Det hele tar kun få sekunder, og er helt smertefritt.

- Det er avansert lysteknologi som brukes, og hudlegen får mer informasjon enn et vanlig bilde. Blant annet ser han hudens pigmentering og blodgjennomstrømming til føflekken via bildene, forteller Kjersti Garstad, som er fagansvarlig i Boots-apotekene.

Den ansatte som tar bildet markerer også for hudlegen i Screencancer hvor på kroppen føflekken sitter, og kunden må besvare noen spørsmål om eventuell hudkreft i familien og tidligere solskader.

- De apotekansatte er sertifiserte, de har fått spesiell opplæring, og må også øve seg før de møter kunder. Men de diagnostiserer ikke, sier Garstad.

- Bekymret for falsk trygghet

Apoteket undersøker bare de føflekkene du selv peker ut. Det er en av grunnene til at hudlege Langeland er skeptisk.

- Apotekene overlater ansvaret til folk selv. Det er ikke lett å finne de riktige flekkene selv, og ofte er det ikke de flekkene pasientene selv er bekymret for som er problemet, sier Langeland.

Han er bekymret for at skanningen kan føre til en falsk trygghet for folk, siden kunden kun får sjekket den føflekken hun selv mener er problemet.

- Det er ikke slik vi undersøker folk. Folk bretter ikke opp armen og viser en enkelt flekk. Vi ser på alle føflekkene i sammenheng, sier hudlegen.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Vil bevisstgjøre

- Folk begynner å tenke på farlige føflekker når de ser at det skjer noe med flekker de har, enten de begynner å vokse, blø eller klø. Den triggeren må være der enten de oppsøker oss, fastlege eller hudlege, sier Garstad.

Hun mener at apoteket med denne tjenesten er med på å bevisstgjøre folk på å være oppmerksomme på føflekkene sine.

- Dette er et lavterskeltilbud som bidrar til at flere sjekker føflekkene sine, sier Garstad.

Hudleger har ulike meninger

Langeland forteller at skanningen diskuteres mellom hudleger, og at det er ulike meninger om konseptet, selv om han personlig ikke synes det er noen god idé.

- Det krever erfaring å vurdere hvilke flekker som bør fjernes og ikke. Man må ha sett ganske mange flekker for å kunne vurdere det på en fornuftig måte, sier han.

Hudlege Thomas Roger Schopf og seniorforsker Gro Berntsen skriver i en kronikk i Dagens Medisin at det mangler belegg for påstander om at føflekker bør vurderes av allmennlege og at legen fysisk bør møte pasienten.

«Studier viser at hudleger kan vurdere føflekker og føflekkreft gjennom å analysere bilder som er tatt gjennom dermatoskop, uten fysisk å møte pasienten. En slik fjernundersøkelse gir et likeverdig resultat med undersøkelser der pasient og lege møter hverandre ansikt til ansikt», skriver de.

«Fordelen med bildeoverføring er at pasienten i mange tilfeller slipper å reise til hudlegen. Helsepersonell i Australia og New Zealand bruker et slikt konsept rutinemessig», skriver Schopf og Berntsen.

De understreker også at de sikter til bildeoverføring til hudlege, ikke automatiske diagnosesystemer - som ikke har tilstrekkelig dokumentert effekt.

«I ukyndige hender kan slik teknologi få fatale konsekvenser», skriver Schopf og Berntsen.

- Ikke konkurrenter

- Vi ønsker ikke å konkurrere med legene, men være et supplerende tilbud som forhåpentligvis fører til at flere sjekker seg, sier Garstad.

Hun er enig i at det er en fordel at hudlegene kan se på hele kroppen for å undersøke for mistenkelige føflekker, men understreker at dersom kunden har mer enn tre føflekker han eller hun er usikre på, blir de anbefalt av apoteket å oppsøke hudlege.

Kunden får også informasjon fra apoteket om å sjekke seg selv, blant annet et kort med ABCDE-huskereglene (se faktaboks) for å sjekke føflekker.

- Vi oppfordrer kunden til å tenke på hvilke flekker som har endret seg, blødd eller lignende. De får en status på de flekkene de er bekymret for der og da. Men det er viktig å understreke overfor kunden at de ikke har sjekket seg for all tid, sier Garstad.

- Må tenke helhetlig

Langeland synes det er problematisk at det er apotekansatte som utfører skanningen, selv om det er en hudlege som vurderer selve bildene.

- Folk glemmer at dette er noe man har utdannelse for å holde på med, og man kan ikke plukke faget i biter, sier han.

Kundene som benytter seg av føflekkskanning hos Boots får svar etter 1-2 uker. Dersom det ikke er noe galt med flekken, får man et brev i posten. Mener hudlegen hos Screencancer at føflekken bør utredes videre, tar han kontakt per telefon for å gi råd om hva som bør gjøres videre.

Langeland understreker at samtalen med pasienten ansikt til ansikt er en veldig viktig del av en føflekkundersøkelse. På den måten kan han kartlegge om det er føflekkreft i familien, om pasienten bruker solarium, tidligere har opplevd sterke solskader og andre ting som er relevant for utviklingen av føflekkreft.

- Det gjelder å tenke helhetlig. Har pasientene for eksempel flekker på ryggen de ikke kan følge med på selv, er det bedre å fjerne dem. Slike føflekker er ofte flekker pasientene blir gående med for lenge, sier hudlegen.

Skeptiske

Både Kreftforeningen og Helsedirektoratet oppfordrer til å oppsøke lege dersom du har føflekker du lurer på.

- Hudleger er stadig mer opptatt av at en føflekk som sjekkes bør ses sammen med resten av føflekkene til personen. Da er det lettere å oppdage de som skiller seg ut. Hvis man har merket forandringer i en føflekk, anbefaler vi først og fremst å gå til legen for å få den sjekket, sier rådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen.

Helsedirektoratet er bekymret for at tilbudet til Boots kan skape både engstelse og falsk trygghet.

- Undersøkelsesmetodene må være tilstrekkelig treffsikker til at man finner de man vil finne og ikke mister noen man vil fange opp.Ved undersøkelser av friske mennesker utenom screeningprogrammer forutsettes det at det gis saklig informasjon om nytte og usikkerhet ved testene. Et såkalt screeningtilbud som Boots-apotekene tilbyr kan både skape engstelse og gi en falsk trygghet. Vi anbefaler at alle som har føflekker de er urolige for først og fremst tar det opp med fastlegen sin, sier avdelingsdirektør Erik Kreyberg Normann i Helsedirektoratet.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Vibekes kreft ble oppdaget for sent

Dette kan avsløre brystkreft

8 tegn på at du har et helseproblem

Slik oppdager du prostatakreft

Dette fjerner voksenakne