Test av smør og margarin
Sjekk hva du bør smøre på brødskiva
Stor sunnhetstest av smør og margarin.
Gunn Helene Arsky
- Ernæringsfysiolog cand.scient.
- Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
- Foredragsholder og forfatter av flere bøker om helse og ernæring.
- Sitter i fondsstyret for Norsk Selskap for Ernæring.
- Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.
Vi er fortsatt et brødspisende folk - lavkarbobølgen til tross. Og veldig mange av oss liker å ha litt smør på skiva. Men med tanke på vekten og den indre helsen, er det kanskje verdt å kaste et blikk på alle de ulike sortene "smør" som finnes.
Vi har vurdert produktene opp mot hverandre, og det aller beste valget er Soft Flora Oliven. Bestselgeren fra samme merket, Soft Flora Original, er heller ikke noe dårlig valg.
Smør eller margarin?
Ekte meierismør er kjernet av fløte, tilsatt salt og litt vitamin D, og ferdig med det. Mettet fett fra smør har en kolesteroløkende effekt, noe som gjør at helsemyndighetene ønsker at vi bruker mindre smør på skiven - og mindre fett totalt sett.
Margarin er laget av vegetabilske oljer av ymse slag, saltet, beriket med vitaminer og litt farge for å se ut som smør.
Planteoljene i margarinen er ikke kolesteroløkende, derfor anbefales vi å bruke myke plantemargariner på brødet.
I gamle dager ble margarinen laget av fiskeolje, og denne oljen ble herdet på en måte som skapte transfett. Denne typen fett er enda verre for hjertehelsen enn mettet (hardt) fett er, og derfor forandret man prosessen for herding av fett. I dag er det dermed fritt for transfett i margarin, mens det finnes naturlig transfett i smør. Transfett-argumentet bør derfor ikke være avgjørende for hvilken type spisefett du velger.
Lett eller tung?
Mens det før kun var smør og margarin å velge mellom, kan du nå fråtse i et utall varianter. Vanlig smør og margarin inneholder ca 80 % fett, men du får også lettere varianter der ulike mengder vann er emulgert inn (blandet inn). Det finnes også blandingssmør tilsatt olje for smørevillighetens skyld, og det finnes lette og vanlige margariner med base i ulike oljer, slik som soya, raps, oliven og så videre.
Best i test
Det er en klar vinner i testen, og det er Soft Flora Oliven som får seks på terningen. Dette er en nøkkelhullsmerket lettmargarin med lite salt.
Beste fullfettprodukt er Vita Hjertego', mens de ekte meierismørene ikke når opp. Ikke så rart, i og med at dette jo er en vurdering ut fra sunnhet i tråd med kostrådene, og ikke en ren smakstest.
Nederst på skalaen havner mange av de eksklusive gourmetsmørene med ekstra mye salt. Bruk dem til fest - det er det de passer best til.
Sjekk ingrediensene!
Noen typer margarin er uten melk, og passer for melkeallergikere. Andre typer er uten salt og passer for dem som skal være varmsom med saltet, for eksempel på grunn av høyt blodtrykk. Atter andre er tilsatt ekstra mye salt for smakens skyld, og disse bør ikke være hverdagsvalget.
Enumettet fett er kolesterolnøytralt og dermed smart å velge til hverdags. Raps- og olivenolje er rikt på slikt fett. Så har du noen margarintyper som er tilsatt aktive stoffer som i seg selv virker kolesterolsenkende.
Noen av spisefettypene i testen er nøkkelhullsmerket, det betyr at de er magrere og inneholder mindre salt enn andre typer spisefett. Dette er ofte en god rettesnor. Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hvert produkt. Dette er de råstoffene det er mest av i spisefettet. Vi har også oppgitt hvilke vitaminer du får i smøret eller margarinen, og om de inneholder melk eller melkeprotein.
Hva betyr terningkastene?
Spisefettene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen spisefett mens 1 er et svært dårlig valg innen spisefett Hver av de 24 spisefettene er gitt poeng mellom 1 og 24 for innhold av kalorier (1 for mest, 24 for minst), fett (1 for mest, 24 for minst), prosentvis andel mettet fett (1 for mest, 24 for minst), prosentvis andel enumettet fett (24 for mest, 1 for minst) og salt (1 for mest, 24 for minst) per 100 g. Like verdier får lik poengsum, og manglende verdier får 1 poeng. Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 120 poeng. Produktene i testen varierte mellom 19 og 115 poeng, og dette er gjort om til terningkast.
Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen. Produktene er kjøpt inn ved besøk på Rema 1000, Coop Mega og Meny - alle på Bekkestua. Vi kjøpte inn alle typer spisefett vi så - det vil si at produkter kun merket "til steking og baking" ikke er med i testen.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
Den billigste frokostblandinga er nesten best i test
Soleklar testvinner blant fiskekaker
Test deg selv: Har du et alkoholproblem?
Forum: - Hva spiser dere som alternativ til brød?
Denne saken ble første gang publisert 21/08 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.