Rødkål eller surkål?
TEST: Se hvilket kålprodukt som er sunnest.

Det blir liksom ikke jul uten, er det mange som mener. Vi har testet rødkål og surkål med hensyn på næringsinnhold. Det er minimale forskjeller ute og går - og felles for dem alle er at det er sunt!
Testvinneren Gardner Surkål har lavest kaloriinnhold og minner mest om ren hodekål i næringsinnholdet. Terningkast 6.
Tre andre surkål-produkter får 5 av 6 på vår skala. Disse er:
Ingen av rødkålene får bedre enn 4. De tre beste rødkålene er
Kålens plass i kosten
I tidligere tider var vi noen skikkelige racere på å spise kål i Norge, men så er ikke tilfellet lenger. Kanskje er det fordi kål anses som så billig og trivielt at den byttes ut med dyrere, mer eksotiske grønnsaker?
Det er i så fall synd, for kålen er full av helsebringende stoffer som du gjør smart i å få mad deg. I tillegg til å inneholde masse kostfiber - som er bra for tarmene, fordøyelsen, immunforsvaret og kolesterolnivået, inneholder kålen også svovelstoffer.
Du kjenner dem på lukten, og disse virker både blodfortynnende, foryngende og kreftforebyggende. I rødkål er det i tillegg spennende fargestoffer som også virker som antioksidanter.
Sunn produksjonsprosess
Kål kan utmerket godt spises rå, men det er også lang tradisjon for å legge finsnittet kål i en lake av vann, sukker, eddik og ymse krydder. På denne måten blir kålen gjæret - slik som sauerkraut i Tyskland.
Litt avhengig av fremgangsmåten så er selve produksjonsprosessen også et sunnhetselement. Naturlig gjæring med melkesyrebakteriene som finnes på kålen gir en surkål som er ekstra gunstig for tarmfloraen vår.
De færreste sur- og rødkåler produseres imidlertid slik.
Næringsinnhold og ingredienser
Det er slående hvor like de ulike kålproduktene faktisk er. Kun én surkål inneholder noe annet enn sukker som tredjeingrediens, mens alle inneholder kål og vann som de to viktigste ingrediensene.
Dermed er det ikke så kjempemye som skiller dem på næringsinnholdet, vi snakker altså små forskjeller. Men om du er interessert i kalorier, så ser du at surkål jevnt over er mindre kaloririkt enn rødkål.
På samme måte kan du finne ut hvilket produkt som inneholder minst og mest karbohydrat, fett og protein.
Samtlige sur- og rødkåler er tilsatt tilsetningsstoffer som skal gjøre at de har god smak og syrlighet, at de holder seg lenge etc. Velg produkter med få slike stoffer dersom du ønsker en mer hjemmelaget, ren kål.
OBS - de kålene som i testen heter «hjemmelaget», inneholder faktisk flest tilsetningsstoffer.
Vi har også oppgitt de tre første ingrediensene i produktet. Dette er de ingrediensene det er mest av.
Smart tilbehør gjennom året
Surkål og rødkål er noe som bestemt ikke bare bør serveres i desember. Bruk de ulike oppskriftene som står på baksiden av pakkene, og server gjerne syrlig kål til grillmaten neste sommer!
LES OGSÅ:
Her er de sunneste julepølsene