Test av gulost

Billigost sunnest blant vanlige guloster

Test av 11 vanlige guloster.

GULOST: Klikk Helse har testet 11 vanlige guloster og fem lettoster.
GULOST: Klikk Helse har testet 11 vanlige guloster og fem lettoster. Foto: Petter Berg
Først publisert Sist oppdatert

Slik ble testen utført

Gulostene ble rangert ut fra verdiene i næringsdeklarasjonen.

En treer betyr ikke at produktet er usunt, men er uttrykk for ulikheter innbyrdes mellom ostene i utvalget.

Det ble gitt flest poeng for mest protein, minst fett, mest kalsium og minst salt. Poengene er regnet om til terningkast ut fra en totalscore for alle kriteriene.

Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i juni 2014. Det er kun næringsinnholdet som er grunnlag for testen, smakingen må du stå for selv.

Gulost inneholder vel så mye protein som fisk og kjøtt, og er spesielt en viktig kilde til kalsium i tillegg til vitamin B2, vitamin B12 og jod.

Drikker du ikke melk, er gulost et supert alternativ for å sikre kroppen nok kalsium.

Spiser du lite fisk og skalldyr blir meieriprodukter som gulost enda viktigere for å dekke kroppens behov for jod. Jod er viktig for skjoldbruskkjertelens funksjon.

Testresultater: Vanlige guloster

To vanlige oster får terningkast seks. Begge er såkalt "billigoster":

First Price Hvitost (Unil AS)

Rema 1000 Hvitost (Synnøve Finden)

Disse to ostene er helt identiske, bare navn og innpakning (og pris) skiller dem fra hverandre.

Ingen karbohydrater

I motsetning til brunosten inneholder ikke gulosten karbohydrater.

Det naturlige melkesukkeret fra melken har blitt brukt opp av bakteriene/kulturen under fremstillingen og lagringen. Dermed tåles gulost av de med laktoseintoleranse.

Vi har testet lette guloster og vanlige guloster. De lette og de ordinære er ikke vurdert opp mot hverandre fordi de er såpass forskjellige.

Testene må leses separat.