Test av brødblandinger
Disse brødblandingene er sunnest
Se hvilke av disse 28 brødblandingene som er best for kroppen din.
Eksperten: Gunn Helene Arsky
- Utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
- Ettertraktet foredragsholder, forfatter av flere bøker om helse og ernæring og ernæringsekspert i bladet Bedre Helse.
- Tidligere tillitsvalgt i Norges diabetesforbund og leder for Norsk Selskap for Ernæring - sitter nå selskapets fondsstyre.
- Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.
- Opptatt av vektreduksjon, matvareallergi og -intoleranse, kosttilskudd og urter, fremmede kulturers mat - og spesielt diabetes og insulinresistens.
Hva betyr terningkastene?
Brødblandingene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg mens 1 er et svært dårlig valg blant disse brødblandingene.
Hver av de 28 brødblandingene er gitt poeng mellom 1 og 28 for innhold av proteiner (1 for minst, 28 for mest), sukkerarter (1 for mest, 28 for minst), mettet fett (1 for mest, 28 for minst), kostfiber (1 for minst, 28 for mest) og natrium (1 for mest, 28 for minst) per 100 g ferdig brød.
Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 140 poeng.
Produktene i testen varierte mellom 19 og 105 poeng, og dette er gjort om til «terningkast», altså poeng på en skal fra 1 til 6.
Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen.
Produktene er kjøpt inn fredag-lørdag 10.-11.9.2011 ved besøk på Meny på Røa, OBS på Løren, Ica på Huseby og Rema 1000 på Voksen. Alle tilgjengelige ferdige brød- og rundstykkeblandinger som fantes i den ordinære bakehyllen ble kjøpt inn.
Sjekk ingrediensene!
Brødblandingene er fiks ferdig til bruk, så det er ikke lenger opp til deg å velge fettkilde, mengde salt, mengde sukker osv.
Ferdigbrød er vanligvis saltere enn de vi baker helt fra bunnen av selv. For mye salt i kosten kan gi høyt blodtrykk, så vi ønsker oss brødblandinger med lite salt.
Fettkilden i de ferdige brødblandingene varierer. Hjemmebakt brød har ofte ikke fett i seg i det hele tatt, evt det som stammer fra nøtter og frø du måtte tilsette. Det er ikke heldig dersom du får ekstra med mettet fett fra brødblandingene.
Mye fiber i brødet er veldig bra, men det bør komme fra fullkorn - sammalt mel - ikke bare fra fibertilsetninger. Fullkorn gir både fiber, mineraler, vitaminer og litt sunt fett, mens fibertilsetninger bare gir fiber. Brød bakt med melk inneholder ekstra kalsium og protein i forhold til brød bakt på vann.
Når du baker brød og rundstykker fra bunnen av, har du gjerne ikke oppi noen tilsetningsstoffer heller, annet enn gjær. Mange av brødblandingene er tilsatt ulike tilsetningsstoffer for at blandingen skal kunne holde seg i butikkhyllen uten å harskne, for eksempel. Sjekk hva brødblandingen inneholder!
Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver brødblanding. Dette er de råstoffene det er mest av i blandingen. I tillegg har vi telt opp antall tilsetningsstoffer. Er du opptatt av disse, bør du velge produkter med så få tilsetningsstoffer som mulig.
Lysten på å bake brød selv, men mindre keen på å fylle skapet med masser av ulike ingredienser?
Da kan ferdige brødblandinger være noe for deg. Det finnes mange å velge mellom. Vi har sjekket ut hvilke som er de groveste og sunneste!
Best i test
Regal Speltbrød ble testvinner og eneste sekser, men med flere sterke femmere i ryggen:
Møllerens Saftig Kornbrød: Litt lite kostfiber holder kornbrødet unna sekseren.
Møllerens Fransk Landbrød: Brødet med minst mettet fett!
Regal Fullkornsbrød: Høyeste score på proteiner i hele testen!
Regal 4-kornbrød: Et svært godt alternativ til vinnerbrødet.
Blant spesialbrødene og småbrødene var det Regal Grove rundstykker som stakk av med seieren.
Møllerens Lavkarbobrød er nest best blant spesialbrødene, med nær null sukker.
De som kommer dårligst ut i denne testen er focacciabrødene fra begge de to dominerende produsentene. Ikke din hverdagslige brødtype, med andre ord...
Vårt daglige...
Brød er nok fortsatt det aller vanligste innslaget på frokostbodret og i matpakken, selv om frokostblandinger og lekre salater også frister.
Hjemmebakt brød har en ekstra god feeling ved seg - bakt med kjærlighet og omtanke. Og duften! Duften av nybakt brød får tennene til å løpe i vann (og det setter faktisk fordøyelsen i sving så tarmene er klare til å motta godsakene så snart du svelger første bit).
Fiberrikt
Brød står for en svært stor andel av fiberinntaket vårt. Nok kostfiber er viktig for å holde avføringen myk - det forebygger utposninger i tarmen, hemoroider og tarmkreft.
I tillegg suger fibrene til seg kolesterol og virker dermed som en naturlig kolesterolregulator.
Fiber er også føden til de helsebringende tarmbakteriene våre. Spiser du fiber, er du på vei til et sterkere immunforsvar. Bakteriene vi har i tarmen, er ikke bare viktig for å unngå tarminfeksjoner - de beskytter også mot luftveisinfeksjoner, mellomørebetennelser og andre infeksjoner du kan få.
Vitaminer og mineraler
Brød gir oss andre viktige næringsstoffer også, slik som B-vitaminer og jern. Generelt er det slik at jo grovere brødet er - altså - jo mer fullkorn det er i melet - desto mer kostfiber, vitaminer og mineraler får du. Et lyst brød som kneipp eller loff inneholder lite av de stoffene som er bra for oss.
Så var det blodsukkeret...
Mange av oss er blitt bevisste på den mengden karbohydrater de spiser - og det er bra. Spesielt dersom fokuset er på å minske inntaket av hvitt mel og lyse brødtyper (og sukker, da!). Jo grovere og mer fiberrikt brødet er, desto mindre karbohydrater vil det inneholde, spesielt også om det inneholder mer proteiner enn vanlig.
Et ekstra grovt brød er smart av flere grunner: Det metter godt, det holder med færre skiver, så du ikke trenger så mye pålegg, og det inneholder mer fiber, mineraler, vitaminer og protein enn vanlig. Sunt for deg, og bra for blodsukkeret! Fiber i kombinasjon med stivelse kalles ofte for "sakte karbohydrater", og det gir deg jevn energitilførsel uten store blodsukkerpåkjenninger.
Merking
Brødblandinger med Nøkkelhullsmerket inneholder mer fiber og mindre salt, sukker og mettet fett. Brødskala'n er et merke som angir andel fullkorn og fiber etter et eget regnestykke.For å være grovt nok, bør tre eller fire av de fire delene i merket være farget. Da står det merket "Grovt" eller "Ekstra grovt". Les mer om Nøkkelhullet på nokkelhullsmerket.no og Brødskala'n på brodogkorn.no.
Mer detaljerte opplysninger om hvert enkelt brødprodukt får du ved på klikke på lenkene lenger ned på siden:
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
Stor test av frokostblandinger
Se hvilken kjeks som er sunnest i testen
Dette er den «sunneste» sjokoladen
Denne saken ble første gang publisert 05/10 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.