KALORIER I VANLIG GODTERI

Test av kaloriinnhold i godteri: Store forskjeller mellom «best» og «verst»

Noe av det mest populære godteriet viser stor variasjon i kaloriinnholdet. Hvordan kommer ditt favorittgodteri ut i testen?

Pluss ikon
<b>STORE FORSKJELLER: </b>Ingen er kalorifattige, men noen er verre enn andre.
STORE FORSKJELLER: Ingen er kalorifattige, men noen er verre enn andre. Foto: Anders Eid / Story House Egmont
Først publisert Sist oppdatert

Godteri er laget for de stundene der vi vil kose oss – det er så absolutt ikke ment å være sunt. Men innimellom har vi behov for å vite litt mer om hvordan ulike typer godteri er i forhold til andre, ut fra våre egne helsebehov.

Derfor har vi gjort denne vurderingen for deg, på et bredt utvalg av populært godteri av mange slag.

Vurdert kalorier i «vanlig» godteri

Utvalget av godteri er såkalt «vanlig» godteri. Vi har valgt å belyse innholdet av kalorier, fett, sukker og antall tilsetningsstoffer i godteriene.

Produktene er rangert i rekkefølge fra mest til minst kalorier.

Hvorfor kalorier? Er du opptatt av kroppsvekten, kan det være smart å velge godteri med færre kalorier.

Om du elsker godteri med mange kalorier, kan du kanskje velge å spise litt mindre mengder, nå som du blir klar over forskjellene.

Men om du trener mye og beveger deg mye i jobben, er antakelig kaloriene i godteriene ikke så viktige for deg.

<b>KALORIBOMBE:</b> Én pose med smash, én vanlig Kvikk Lunsj og en liten melkesjokolade (60 gram). tilsvarer 1658 kalorier. En kvinnes normale dagsbehov er ca 2000-2200 kalorier. For menn er behovet mellom 2400 og 2600. Det er med andre ord ikke stort mer enn ytterligere ett måltid til som skal til for å dekke hele kaloribehovet for en dag dersom du spiser alt dette. For eksempel lunsj, som ofte beregnes til ca 500 kalorier.
KALORIBOMBE: Én pose med smash, én vanlig Kvikk Lunsj og en liten melkesjokolade (60 gram). tilsvarer 1658 kalorier. En kvinnes normale dagsbehov er ca 2000-2200 kalorier. For menn er behovet mellom 2400 og 2600. Det er med andre ord ikke stort mer enn ytterligere ett måltid til som skal til for å dekke hele kaloribehovet for en dag dersom du spiser alt dette. For eksempel lunsj, som ofte beregnes til ca 500 kalorier. Foto: Anders Eid / Story House Egmont

Fett i godteri

Fettet i de fete godteriene (i hovedsak sjokolade), er for en stor del av den mettede typen. Dette er den typen fett som kan øke risikoen for hjertesykdom over tid, fordi det får kroppen til å produsere mer kolesterol.

Produkter med mye fett vil forskyve blodsukkerstigningen når du spiser godteri. Har du diabetes, kan det bli vanskelig å tilpasse mengden insulin om du spiser mye fett godteri (som jo også er søtt).

Ernæringsvurderingen er basert på opplysningene om produktene, data innhentet fra produsentenes nettsider, Oda.no og Meny.no den 13.4.22, og oppdatert 2.2.24.

Godteriet i vurderingen er ikke lett/light eller sukkerfritt, det er ikke spesifikt vegansk, det er ikke økologisk eller spesifikt rettet mot barn

Se mer

Sukker i godteri

Selv produktene med minst sukker, har mye sukker i seg. Men godteri med lite fett, har desto mer sukker.

Store mengder sukker fører til en rask blodsukkerstigning – noe en frisk kropp svarer på med å lage mye insulin. Insulinet flytter sukkeret inn i cellene, så blodsukkernivået synker igjen (og du kan bli fysen på mer godteri).

Sammen med sukkeret flyttes fett inn i celler som ikke egentlig skal lagre fett. Dette kan øke risikoen for type 2 diabetes.

Tilsetningsstoffer i godteri

Mange er skeptiske til tilsetningsstoffer, til tross for at disse er noen av de best kontrollerte stoffene vi har i maten.

Vi har tatt med antallet og typen tilsetningsstoffer, så du kan vurdere selv.

Les også: (+) Test av knekkebrød: Testvinneren er en favoritt hvis du skal ned i vekt

Freia Melkesjokolade

Produsent: Mondelez Norge AS. Nettovekt: 60 g. Ca. pris: kr 20,40.

Freia Melkesjokolade
Freia Melkesjokolade Foto: Produsenten

Beskrivelse: Ren melkesjokolade laget av melk fra norske kuer.

Kalorier (kcal/100 g): 550

Fett (g/100 g): 32,7

Sukkerarter (g/100 g): 54

Antall tilsetningsstoffer: 1 (soyalecitin)

Ernæringskommentar:

Den rene melkesjokoladen har det aller høyeste innholdet av kalorier i testen, og det kommer i hovedsak fra fett, som den inneholder nest mest av.

Sukkerinnholdet er midt på treet – men det utgjør likevel over halvparten av vekten av sjokoladen.

Fordi melkesjokolade er et produkt som det er «gjort» lite med, så er det naturlig at du bare finner ett eneste tilsetningsstoff i den.

Freia Kvikk Lunsj

Freia Kvikk Lunsj
Freia Kvikk Lunsj Foto: Produsenten

Produsent: Mondelez Norge AS. Nettovekt: 47 g. Ca. pris: kr 14,40.

Beskrivelse: Melkesjokoladetrukket vaffelkjeks fordelt på fire «fingre».

Kalorier (kcal/100 g): 545

Fett (g/100 g): 31,5

Sukkerarter (g/100 g): 44,5

Antall tilsetningsstoffer: 2 (soyalecitin, E500)

Ernæringskommentar:

Den kjente tursjokoladen er den nest mest kaloririke av alle godteriene i testen, noe som fort nuller ut effekten av en gåtur om du spiser hele sjokoladen alene.

Kaloriene kommer fra mye fett i sjokoladen, og midt-på-treet mengder av sukker.

Kvikk Lunsjen inneholder soyalecitin i sjokoladedelen av produktet og E500 hevemiddel i kjeksen.

Les også: (+) Bør du velge smør eller margarin når du skal ned i vekt? Denne testen gir svaret

Nidar Smash

Nidar Smash
Nidar Smash Foto: Produsenten

Produsent: Orkla Confectionary & Snacks Norge AS. Nettovekt: 200 g. Ca. pris: kr 39,90.

Beskrivelse: Salte, sprø maischips trukket med melkesjokolade.

Kalorier (kcal/100 g): 536

Fett (g/100 g): 33

Sukkerarter (g/100 g): 39

Antall tilsetningsstoffer: 2 (soyalecitin, natriumbikarbonat)

Ernæringskommentar:

Hva kan vi bli mer hekta på, enn bare søtt og fett fra sjokolade? Jo, salt fra chips. Det trigger oss til å spise mer.

Smash er testens desidert feteste produkt. Fordi saltchipsen utgjør en stor del av produktet, finner du minst sukkerarter i Smash i forhold til resten av produktene i testen, bortsett fra marsipanbrødet.

Det er også bare brukt to tilsetningsstoffer – bakepulver i chipsene, og emulgator i sjokoladen.

Anthon Berg Marsipanbrød

Anthon Berg Marsipanbrød
Anthon Berg Marsipanbrød Foto: Produsenten

Produsent: Haugen-gruppen AS. Nettovekt: 25 g. Ca. pris: kr 17.40.

Beskrivelse: Marsipanbrød trukket med mørk sjokolade.

Kalorier (kcal/100 g): 520

Fett (g/100 g): 31

Sukkerarter (g/100 g): 39

Antall tilsetningsstoffer: 2 (askorbinsyre, rapslecitin)

Ernæringskommentar:

Marsipan er laget av kvernede mandler blandet med sukker og flere ingredienser. Mandlene er kalsiumrike, men også fete. Nøttefettet består likevel av mer sunt fett enn sjokoladetrekket rundt marsipanbrødet gjør.

Marsipanbrødet er kaloririkt, men topper ikke listen vår. Kanskje fordi det inneholder aller minst sukker av produktene i testen sammen med Smash.

For de som ikke tåler soya, er det interessant at de bruker rapslecitin heller enn soyalecitin.

Freia M

Freia M
Freia M Foto: Produsenten

Produsent: Mondelez Norge AS. Nettovekt: 180 g. Ca. pris: kr 35,40.

Beskrivelse: Sprø peanøtter drasjert med melkesjokolade.

Kalorier (kcal/100 g): 500

Fett (g/100 g): 26

Sukkerarter (g/100 g): 56

Antall tilsetningsstoffer: 7 (gummi arabicum, karnaubavoks, bivoks, soyalecitin, E172, E153, E133)

Ernæringskommentar:

Innerst i de små M-kulene finner du en sprøristet peanøtt. Peanøtter er i seg selv rike på planteprotein og sunt fett. Her er de trukket med søt melkesjokolade, noe som faktisk trekker mengden kalorier og fett betraktelig ned i forhold til peanøtter alene.

Men det gjør ikke nødvendigvis M til et sunnere valg enn usaltede peanøtter. For å få sjokoladen til å bli blank og fin og sitte på nøttene, er 7 tilsetningsstoffer i bruk. Det er nest mest i testen.

Nidar Smørbukk

Nidar Smørbukk
Nidar Smørbukk Foto: Produsenten

Produsent: Orkla Confectionary & Snacks Norge AS. Nettovekt: 150 g. Ca. pris: kr 46,40.

Beskrivelse: Tradisjonsrik fløtekaramell med oppdatert oppskrift siden 2011.

Kalorier (kcal/100 g): 400

Fett (g/100 g): 13

Sukkerarter (g/100 g): 51

Antall tilsetningsstoffer: 2 (sorbitol, E471)

Ernæringskommentar:

Det er ingen tilsatte farger i fløtekaramellen, og det viser seg i at vi bare finner to tilsetningsstoffer på ingredienslisten.

Med over 50 prosent sukker er dette så absolutt et søtt produkt som gir utslag på blodsukkeret.

Fløten til tross, fettinnholdet i Smørbukk er langt lavere enn i sjokoladegodteriene. Men det er fortsatt av typen mettet fett, og dermed noe vi bør passe oss for i hverdagen.

Les også: (+) Ernæringsfysiolog har testet næringsinnholdet i snacks til barn: Bare tre får terningkast 5

Nidar Troika

Nidar Troika
Nidar Troika Foto: Produsenten

Produsent: Orkla Confectionary & Snacks Norge AS. Nettovekt: 66 g. Ca. pris: kr 19.40.

Beskrivelse: Marsipan, gelé og trøffel dekket med mørk sjokolade.

Kalorier (kcal/100 g): 400

Fett (g/100 g): 18

Sukkerarter: (g/100 g): 50

Antall tilsetningsstoffer: 7 (agar, soyalecitin, E471, sitronsyre, invertase, E202, E163)

Ernæringskommentar:

Fordi Troika-sjokoladen består av tre ulike lag av godis – mandelbasert marsipan, rød bringebærgelé og myk sjokoladetrøffel – trukket med mørk sjokolade, er det ikke til å undres over at sjokoladeplaten inneholder testens nest høyeste innhold av tilsetningsstoffer, med hele syv stykker.

Ut over det, er fettinnholdet lavere enn i de andre sjokoladene i testen, og sukkerinnholdet nøyaktig 50 prosent.

Nidar Bamsemums

Nidar Bamsemums
Nidar Bamsemums Foto: Produsenten

Produsent: Orkla Confectionary & Snacks Norge AS. Nettovekt: 220 g. Ca. pris: kr 40,40.

Beskrivelse: Myke skumbjørner trukket med et tynt lag sjokolade.

Kalorier (kcal/100 g): 380

Fett (g/100 g): 10

Sukkerarter (g/100 g): 56

Antall tilsetningsstoffer: 2 (sorbitol, soyalecitin)

Ernæringskommentar:

Bamsemums er ofte fremholdt som en «slankegodteri» fordi den inneholder mindre fett og kalorier enn mange andre godterier.

I denne vurderingen havner de myke bjørnene likevel midt på treet når det kommer til det meste, også fett og kalorier. Men igjen et produkt der over halve vekten er fra sukker.

For mange vil det være positivt at den bare inneholder to tilsetningsstoffer.

Malaco Godt & Blandet

Malaco Godt &amp; Blandet
Malaco Godt & Blandet Foto: Produsenten

Produsent: Cloetta Norge AS. Nettovekt: 220 g. Ca. pris: kr 37,40.

Beskrivelse: Søt, salt og syrlig vingummi og lakris i samme pose.

Kalorier (kcal/100 g): 347

Fett (g/100 g): 0,3

Sukkerarter (g/100 g): 59

Antall tilsetningsstoffer: 9 (sitronsyre, sorbitol, glycerol, E153, E120, E100, E141, bivoks, E471)

Ernæringskommentar:

Ikke uventet er det posen med blandet smågodt i alle farger som kommer ut med det høyeste antallet tilsetningsstoffer. Både fargestoffer, fuktighetsbevarer, syre for smakens skyld og voks for å få frem blankheten i godteriet, er til stede.

Vingummi er nok et eksempel på godteri som er så å si uten fett, og det gjør at selv med relativt mye sukker, så havner kaloriinnholdet nokså midt på treet.

Les også: (+) Test av gulost: To oster får toppkarakter hvis du skal ned i vekt

Nidar Skipper Lakrisbåter

Nidar Skipper Lakrisbåter
Nidar Skipper Lakrisbåter Foto: Produsenten

Produsent: Orkla Confectionary & Snacks Norge AS. Nettovekt: 200 g. Ca. pris: kr 45.40.

Beskrivelse: Biter av drasjert, søt, lakrisgelé som både er myk, litt seig og tyggbar.

Kalorier (kcal/100 g): 340

Fett (g/100 g): 0,56

Sukkerarter (g/100 g): 69

Antall tilsetningsstoffer: 4 (bivoks, kokosolje, karnaubavoks, E153)

Ernæringskommentar:

Lakrissmaken i de små, blanke båtene kommer fra lakrisrot, en plante som har blitt brukt i folkemedisinen. Lakris inneholder stoffet glycyrrhizin som kan øke blodtrykket og risikoen for slag om du spiser mye og ofte.

Lakrisbåtene inneholder så å si ikke noe fett, men desto mer sukker – faktisk aller mest av alle produktene vi har vurdert.

De fire tilsetningsstoffene gir den svarte fargen og den blanke overflaten til lakrisbåtene.

Les også: (+) Test av kjeks: To populære kjeks får terningkast én: – De er best som lørdagsgodt

Dundersalt

Dundersalt
Dundersalt Foto: Produsenten

Produsent: Brynild AS. Nettovekt: 60 g. Ca. pris: kr 25,60.

Beskrivelse: Harde drops dekket med kruttsterkt salmiakktrekk.

Kalorier (kcal/100 g): 338

Fett (g/100 g): 0

Sukkerarter (g/100 g): 60

Antall tilsetningsstoffer: 1 (E153)

Ernæringskommentar:

De små, harde dropsene inneholder ikke noe fett – det er testens laveste innhold. Dette viser seg på kaloriinnholdet også, som er nest lavest blant de vurderte produktene.

Men du får samtidig testens nest høyeste innhold av sukker i Dundersalt. Drops er tross alt kokt sukker, i dette tilfellet smakt til med lakris og salmiakk.

Til tross for den mørke fargen er det bare ett tilsetningsstoff i godteriet, og det er fargen som gjør kulene gråsorte. Dette er minst i testen.

Nidar Laban Den originale

Nidar Laban Den originale
Nidar Laban Den originale Foto: Produsenten

Produsent: Orkla Confectionary & Snacks Norge AS. Nettovekt: 260 g. Ca. pris: kr 34,90.

Beskrivelse: Geléfigurer formet som seigmenn og seigdamer, rullet i sukker.

Kalorier (kcal/100 g): 310

Fett (g/100 g): 0

Sukkerarter (g/100 g): 58

Antall tilsetningsstoffer: 3++ (sorbitol, eplesyre, naturlige vegetabilske fargestoffer)

Ernæringskommentar:

Seigpersonene er testens desidert minst kaloririke, noe som i all hovedsak skyldes at de ikke inneholder fett overhodet. Men de seige damene og mennene består av store mengder sukker, både inni og utenpå.

Det er vanskelig å si hvor mange tilsetningsstoffer det er i Laban, fordi produsenten deklarerer to av dem ved navn, og resten som «naturlige fargestoffer» uten videre spesifikasjoner, som de bør.

Men seigpersonene kommer i fem ulike farger, så da er det kanskje fem fargestoffer? Eplesyren er tilsatt for at de skal være litt friskere på ganen.