Test av lavkarboøl
Sjekk hvilket som har færrest kalorier.


Er du opptatt av å bevare den slanke linje , kan kanskje liteøl (lavkarboøl) være noe for deg. Disse øltypene har like mye alkohol som vanlig pils, men færre kalorier og lavere karbohydratinnhold .
Øl som betegnes med lite, inneholder både mindre karbohydrater og mindre kalorier enn vanlig øl. Dessverre forsvinner også noe av smaken i prosessen.
Denne testen er imidlertid ikke en smakstest, vi har kun sett på ølets innhold av næringsstoffer i vår vurdering.
Hvordan lages liteøl?
Ølproduksjon skjer ved en gjæringsprosess . Gjærsoppen "spiser" sukker fra maltet byggkorn og omdanner sukkeret til karbondioksid og alkohol.
Ølets styrke bestemmes ut fra hvor mye malt som brukes. Jo mer malt, desto høyere alkoholprosent blir det i ølet. Lite-ølene har samme alkoholprosent som standardsortene.
Enzymer
Dette får bryggeriene til ved å tilsette naturlige enzymer til brygget. Disse bryter ned en del av sukkeret som ellers ville gitt ølet sødme. Dermed er resultatet et øl med samme alkoholprosent, men med mindre smak og sødme. Men ølet er ikke fritt for kalorier av den grunn.
Alkohol inneholder nesten like mye kalorier som fett per gram, så selv om innholdet av sukker er redusert med 60%, er energiinnholdet "bare" redusert med 30 % (siden alkoholprosenten er uendret).
Dermed inneholder for eksempel liteølene til Mack 28-30 kcal/100 ml, mens standardvariantene inneholder 40-42 kcal/100 ml.
Men alle monner drar i det totale energiregnskapet om du er opptatt av vekten!
Regler for lite
Lettøl er øl med lavere alkoholprosent enn vanlig øl. Denne testen tar for seg liteøl, som sagt øl med "vanlig" alkoholprosent, men med lavere innhold av karbohydrater og kalorier.
Ethvert produkt som markedsføres med at det inneholder lite kalorier, er nødt til å inneholde minst 30 prosent færre kalorier enn originalproduktet, som i dette tilfellet er vanlig pils. Dette må i tillegg stå på emballasjen i form av en deklarasjon av næringsinnholdet per 100 g vare.
Det som skal oppgis, er: Energi , protein , karbohydrater , sukker , fett , mettet fett , kostfiber og natrium.
Øl skal i tillegg oppgi alkoholprosenten. Som det fremgår av testen, er det noen av produsentene av liteøl som synder mot dette prinsippet.
Noen er borte
Liteøl hadde en kjempestor popularitetstopp for et par år siden, kanskje fordi Atkinsdietten og andre lavkarbodietter var in. Og da gjaldt det jo å spare på karbohydratene på alle bauger og kanter, samtidig som de færreste var villige til å oppgi en øl i ny og ne.
Flere bryggerier lanserte derfor ulike smaksvarianter av liteøl. Nå, etter noen år, er antallet liteøøl du får kjøpt i butikken, noe redusert.
Grans bryggeri har for eksempel helt sluttet å produsere denne typen øl. Andre bryggerier, slik som Mack, har begrenset salget av enkelte litevarianter til de nordlige delene av landet.
Liteøl er, ifølge de som forstår seg på slikt, blitt et typisk "jenteøl".
Andre mener at liteølen best passer til sommersesongen, da man kanskje bruker mer øl enn i vinterhalvåret.
Liteøl eller vanlig øl?
Om du drikker øl bare en sjelden gang, kan det være hva slags øl som helst. Men jo oftere du drikker øl, desto mer kalorier har du å spare på å velge liteøl.
Samtidig bør du huske på at du sparer enda noen kalorier ved å velge vanlig lettøl - de inneholder rundt 24 kcal per 100 ml.
Det kommer rett og slett an på hva du ønsker, vil og har lyst på - en smal midje, en deilig smaksopplevelse eller noe midt i mellom.
Kriterier
En liteøl skal jo helst være lett, så i denne testen betyr kaloriinnholdet det meste. Jo lavere, desto bedre. Det gis trekk for ikke å deklarere innholdet av næringsstoffer på korrekt måte.
Ølene i testen er kjøpt i Oslo (ICA og Centra) 6. og 8.9 2010.
Les også: