Julegodt

Hvis du tror alt julegodt er usunt, tar du helt feil

Lag julekos uten dårlig samvittighet.

JULEGODT: Det er ikke alt julegodteri som er usunt. Hvis du tror det, tar du helt feil. Nøtter, frukt, mørk sjokolade og marsipan kan du spise med god samvittighet.
JULEGODT: Det er ikke alt julegodteri som er usunt. Hvis du tror det, tar du helt feil. Nøtter, frukt, mørk sjokolade og marsipan kan du spise med god samvittighet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Julekos vil vi ha, og ved å gjøre litt smartere valg kan du kose deg med god samvittighet.

Det å kose seg med sukkerrik mat noen dager i året, skader ikke. Det er vel likevel ikke til å komme bort fra at julen for de fleste av oss varer mye lengre enn et par dager.

Julegodter, julekaker og julestemning kommer til butikkene allerede i oktober, og julebaksten begynner gjerne tidlig i desember.

Ofte med det resultatet at man må fylle opp boksene både to og tre ganger før julaften.

 

Flere måneder

Mange av ekstrakaloriene julen fører med seg, kommer gjennom drikkevarene.

- Julemat er helt greit så lenge du spiser den innenfor en avgrenset periode, men problemet med norsk jul er at den etter hvert er altfor lang. Mange spiser festmat og julegodter fra oktober til januar, sier Fedon Lindberg.

Han tror at startskuddet for den store spise- og drikkesesongen for mange starter allerede med marsipangrisenes inntog i butikkhyllene.

Når vi i tillegg sitter mer i ro i julen, og har fokus på å hygge oss og skeie ut fullstendig, er det kanskje ikke så rart at det går galt for mange.

- Før nyttårsrakettene går til himmels, har vi lagt på oss i snitt 2,27 kilo hver, sier han.

Julematen blir unektelig ofte fet - unødvendig fet. En full porsjon med ribbe og tilbehør gir mer enn 1500 kcal.

 

Sunne julenøtter

Lindberg er likevel tilhenger av julekos. Det å skeie ut med litt julegodt hver dag, i en kortere periode, er ifølge Lindberg helt greit. Det er heller ikke alt julegodteri som er usunt.

- Hvis du tror det, tar du helt feil. Nøtter, frukt, mørk sjokolade og marsipan kan du spise med god samvittighet. Det er jo tross alt ikke det du spiser mellom jul og nyttår som er problematisk, men det du spiser mellom nyttår og jul, sier han.

Det å spise litt hver dag er ifølge legen dessuten mye bedre enn spise supersunt en periode for så å sprekke totalt etter en stund.

 

Sjekk innholdet

Velger du fabrikklaget julekos, er det vanskelig å si noe om hva som er de beste valgene.

- Du er nødt til å sjekke innholdsfortegnelsen. Se etter lavere prosentandel med sukker, ikke velg produkter med kunstig søtningsstoffer. Velg produktene med kortest og mest forståelig innholdsfortegnelse og de som inneholder rene råvarer. Noen ganger blir det marsipan som vinner, andre ganger sjokolade, sier lege og forfatter Berit Nordstrand.

 

Fornuftige mengder

Noen dager syns hun likevel det er helt greit å skeie ut, og disse dagene kaller Nordstrand for skrotmatdager.

- Det gjelder bare å begrense skrotet til passe mengder, slik at vi sikrer at vi også får i oss de byggeklossene vi trenger, sier hun.

Selv på en skrotmatdag bør du altså sørge for en balanse mellom skrot og næringsrik mat. 

Gode ingredienser for sunnere julekos

  • Nøtter, Frø
  • Frukt
  • Mørk sjokolade
  • Naturlige søtningsiddel (ikke hvitt sukker)
  • Dadler
  • Fiken
  • Rosiner
  • Extra virgin kokosolje
  • Krydder
  • Urter

- Kjøp gjerne inn litt julegodteri, men i fornuftige mengder. Fortsett imidlertid også å kose deg med mat som inneholder smarte byggeklossser, slik som fruktsalat, smoothies, smart iskrem, grønnsaker og dip og snacks av ren skinke, nydelige oster og oliven. Trikset er at julegodt serveres på samme bord som for eksempel fargerike bær og fruktsalat, for da frister ofte disse mer, sier hun.

 

Mye smart julegodteri

Det å bevisst gå inn for å styre unna visse matvarer eller ingredienser, mener hun er uheldig.

Nordstrand syns da det er mye bedre å sette fokus på hva man bør kose seg med.

- Hjernen ser nemlig ut til å fungere slik at den higer etter forbuden frukt, og det er så mye smaksrikt og smart godteri vi kan lage. Det gjør at det ikke blir plass til så mye skrot – selv i julen, sier hun.

Hun mener det er lurt å fokusere på hva byggeklossrik mat gir deg av overskudd, energi, beroligende effekt og velbehag.

- Nyt hvert tygg av rene smaker og gjør det gjerne i godt selskap, sier hun.

 

Legg på fat

Også presentasjonen er viktig.

- Dekk hyggelige bord og server noen få biter av sjokolade og kjeks på et søtt stettfat i stedet for store mengder godteri fra poser og skåler. Sett fram litt, og gjem resten, sier hun.

Hun mener det er helt greit å planlegge litt kos hver dag.

På den måten kan du glede deg til kveldskosen.

- Og motiver deg selv ved å vite at sukkerkutt er verdens beste antirynkekrem. Sett fokus på hvor du vil og hva du vil oppnå, ikke på hva du skal holde seg unna. Sistnevnte er som å holde pusten - før eller siden sprekker du, sier Nordstrand.

 

En neve om dagen

- Det aller sunneste vi kan kose oss med i julen er frukt og bær. De inneholder vitaminer, mineraler, fiber, antioksidanter og fruktsukker. Fordi frukt inneholder lite energi, er det også førsteklasses kos for dem som prøver å gå ned i vekt, sier Lindberg.

Da er det verre med nøtter, for selv om nøtter er sunt, inneholder de mye kalorier. 

- De må derfor spises med måte, men vi bør få i oss litt hver dag. En liten nevne på omtrent 50 gram er det som skal til. Spis dem enten naturell eller lag din egen marsipan. Denne kan du lage mye sunnere enn den man kjøper ferdig i butikken, sier han.

Lindberg legger til at forskning viser at de som spiser nøtter ofte, har lavere vekt og betydelig lavere risiko for diabetes og hjertesykdom.

Lag godteriet selv

Lindberg anbefaler ellers mørk sjokolade med minst 70 prosent kakao.

- Ved å bruke mørk sjokolade, nøtter, frø og et naturlig, lavglykemisk søtningsmiddel kan du selv lage julegodteri, som du kan spise litt av hver dag med verdens beste samvittighet, sier Lindberg. 

Han forteller at han er opptatt av at julen skal være kos, og mener planlagte og bevisste utskeielser er helt i greit.

- Tradisjon er også viktig, og vi må for all del ikke bli fanatiske. Jeg tror imidlertid juletradisjonene ville bli enda bedre hvis perioden var kortere, og vi unngikk å fråtse oss gjennom julen for så å satse på skippertak for å gå ned i vekt over nyttår sier Lindberg.

 

Hent fra naturen

Så selv om butikkene har et stort utvalg, er det aller best å lage julegodtene sine selv.

Ikke bare er det koselig, men du er også helt sikker på hva godsakene inneholder.

- Mitt råd da er å bruke av naturens skattekiste. Nøtter, bær, frø og mørk sjokolade inneholder alle masse byggeklosser. For å få søtsmak, kan du bruke honning, lønnesirup, dadler, fiken og rosiner, og ekstra virgin kokosolje gir smarte fettsyrer og en nydelig, søt smak, sier Nordstrand.

For øvrig er krydder og urter stappfulle av antioksidanter, og velger du for eksempel anis, kardemomme og kanel tilfredsstiller du samtidig søtsuget.

Sunnere julegodt: Nøttekuler

Ingredienser:

10 tørkede dadler

3-4 ss økologisk kaldpresset kokosfett

2,5 dl kokos

2,5 dl rå pistasjenøtter

1 ts vaniljeessens / ½ ts vaniljefrø (kan sløyfes)

en klype mineralsalt

100 g smeltet mørk sjokolade til sjokoladetrekk om du vil

 

Fremgangsmåte:

Fjern steinen fra dadlene og finhakk dem. Rens nøttene – pistasj, valnøtt, pekan evt. det du liker – og finhakk eller kvern dem i en mandelkvern.
Bruker du blender kan du bruke hele nøtter som har vært bløtlagte i 2-3 timer.

Bland alle ingrediensene bortsett fra kokosfettet i en bolle. Ta 1/4 av massen i hver omgang med en stavmikser eller i en blender. Kjør det sammen til en deig. Rør inn forsiktig smeltet kokosfett. Form deigen som en ball og avkjøl i kjøleskapet i 30-45 min.

Ta deigen ut og form små kuler, litt større enn klinkekuler. Kulene kan serveres som de er, rulles i kakaopulver eller kokos eller dyppes i smeltet mørk sjokolade.

Kilde: Mat til sinns av Berit Nordstrand

Sunnere julegodt: Smarte pepperkaker

Dette trenger du:

150 g mandler

15 tørkede dadler, fri for stein og stilk

5 ss romtemperert kokosfett

3 ss honning

NØTTEKULER. Foto: Therese Myran
NØTTEKULER. Foto: Therese Myran

1/2 ts malt ingefær

1/2 ts malt nellik

3 ts malt kanel

1/2 ts malt anis

1/2 ts hvit pepper

1/2 ts kardemomme

2,5 dl sammalt spelt

1/2 ts bakepulver

 

Slik går du frem:

Mal mandlene til mandelmel i en blender eller en foodprosessor. Ha mandelmelet over i en bakebolle. Grovhakk dadlene og finkutt dem på full speed i foodprosessoren i 1 min. Kjøres i 2 omganger. Bland krydderet inn i mandelmelet.

Ha daddelhakk, mandelmel, kokosfett, honning og krydder i blenderen. Sett blenderen på pulsering og kjør til du har en jevn bløt deig. Bland bakepulveret og speltmelet. Kna melet inn i deigen litt etter litt for hånd. Ha deigen i bakebollen, strø med litt mel, dekk til med plast og sett den i kjøleskapet til avkjøling 1 time før utbaking.

Forvarm ovnen til 175gC. Kle bakebrettene med bakepapir. Kjevle ut pepperkakedeigen (3 mm tykk leiv) på et bakepapir på bordet ,- du trenger ikke mel under fordi den ikke setter seg fast. Trykk ut små pepperkaker med de formene du måtte ha.

Stek i 8-9 minutter. Avkjøl på rist.

Kilde: Mat til sinns av Berit Nordstrand

Sunnere julegodt: Blåbærgløgg

Ingredienser:

1 liter fryste blåbær

1 liter vann

2 dl rørsukker eller 1 dl agavesirup (økologisk agavesirup fås kjøp på helsekost eller hos økoforhandlere).

10 stk hele nellikspiker

2 stk kanelstenger

PEPPERKAKER. Foto: Berit Nordstrand
PEPPERKAKER. Foto: Berit Nordstrand

1 stk vaniljestang (delt på langs så frøene kommer ut)

2 stk stjerneanis

2 ss sitronsaft

 

Fremgangsmåte:

  1. Varm fryste blåbær, vann og agavesyrup på middels varme og gi blandingen et langsomt oppkok.
  2. Avkjøl noe, før du slår blandingen over i en foodprosessor.
  3. Kjør foodprosessoren noen minutter til du får en gjevn blanding.
  4. Slå blandingen tilbake i kjelen. Det er enklere med stavmikser, men ekkelt om det spruter blåbærsaft omkring.
  5. Tilsett sitronsaft og krydder og la gløggen trekke i 15-20 minutter på laveste temperatur på stekeplaten.

Vil du ha rødvin i til de voksne, bruker du kun 7,5 dl vann og tilsetter rødvin etter smak rett før servering

Blåbærgløggen kan du helle på 1/2-litersflasker og sette i kjøleskapet. Får du uventet voksenbesøk, varmer du så bare innholdet i flasken og tilsetter gjerne også litt rødvin. Da er det bare å nyte hverandre og julen

Kilde: Mat til sinns av Berit Nordstrand

Sunnere julegodt: Nøttemarsipan

Det blir ikke ordentlig jul uten nøtter og marsipan. Nøtter er vitaminbomber og gir deg mye av det sunne fettet kroppen trenger.

 

Du trenger:

• 200 g skåldede mandler

• 100 g valnøtter

• 50 g pistasje-nøtter

• 200 g SmartSweet

• 2 ss maisenna

GLØGG. Foto: Berit Nordstrand
GLØGG. Foto: Berit Nordstrand

• 1 eggehvite

• Eventuelt litt mørk sjokolade (70 % kakao)

 

Slik gjør du:

1. Rist mandler, valnøtter og pistasjnøtter i stekeovnen ved 150 grader i ca. 15 minutter. Avkjøl helt.

2. Mal SmartSweet til melis i en blender eller hurtigmikser. Kjør til det blir helt fint, som melis.

3. Mal nøttene i en kvern og bland dette med maisenna og melisen. Bland inn eggehviten, enten for hånd eller med kjøkkenmaskin.

4. Rull massen til en pølse og pakk den inn i plastfolie. Sett den i kjøleskap, gjerne over natten.

5. Kutt opp ønsket størrelse. Dypp gjerne bitene i smeltet, mørk sjokolade.

 

Kilde: Fedon Lindberg

Sunnere julegodt: Brente mandler

 

Du trenger:

500 g mandler

170 g Smartsweet

1,5 dl vann

 

Slik gjør du:

Kok opp mandler, Smartsweet og vann og la vannet koke inn. Når vannet er kokt inn begynner fruktsukkeret å krystallisere seg og massen blir "tørr". Skru opp varmen kraftig på platen og rør kraftig. Fruktsukkeret som har lagt seg som et hvitt lag rundt mandlene skal nå smelte og gi mandlene en gyllen farge. Det er nå viktig at du rører godt slik at de som ligger i bunnen ikke blir helt svarte.

Hell mandlene utover smurt plate og del de fra hverandre før de blir helt kalde.

JULEMARSIPAN. Illustrasjonsfoto: Colourbox
JULEMARSIPAN. Illustrasjonsfoto: Colourbox

 

Kilde: Fedon Lindberg

Sunnere julegodt: Crème brûlée med kanel

2 porsjoner (à 1 brûlée)

Tilbered denne desserten kvelden før, så alt du trenger å gjøre er å karamellisere sukkertoppingen før middagsserveringen.  Server sammen med sommerlige frukter som melon, vannmelon, fersken, kiwi og jordbær.

 

Du trenger:

2½ dl matfløte eller vanlig fløte, eller soyafløte

1 klype (helst natriumredusert) salt

1 strimmel (2,5 cm) appelsinskall, helst økologisk, usprøytet

1 bit (2,5 cm) kanelstang

1 ts vaniljesukker (helst med ekte vanilje)

2 ss Smartsweet

BRENTE MANDLER. Illustrasjonsfoto: Colourbox
BRENTE MANDLER. Illustrasjonsfoto: Colourbox

2 ss melis av Smartsweet (kan sløyfes)

2 store eggeplommer

 

Slik gjør du:

  • Varm ovnen til 150 oC.
  • Ha fløte og salt i en liten kjele på middels varme. Varm opp til 90 oC eller til små bobler formes rundt kanten (skal ikke koke), og rør av og til. Ta kjelen av platen og rør inn appelsinskall og kanelstang. Legg på lokk og la trekke 10 minutter. Sil fløteblandingen gjennom et dørslag over en bolle, og kast tørrstoffet. Rør inn vaniljesukker.
  • Ha 2 ss Smarsweet sammen med eggeplommer i en middels stor bolle, og bland godt.
  • Hell melkeblandingen gradvis over i eggebollen, under konstant kraftig omrøring. Fordel melkeblandingen på to grunne serveringsskåler (200 g). Sett skålene i en 30 x 20 cm ildfast form fylt med 2 ½ cm varmt vann. La stå i ovnen ved 150 o C i 35-40 minutter, eller til innholdet så vidt beveger seg når skålene berøres. Ta skålene ut av vannbadet og sett til avkjøling på rist. Dekk til og sett til avkjøling minst 4 timer eller natten over.
  • Dryss evt. melis av Smartsweet jevnt over toppen av brûléene. Varm søtstoffet med en kjøkkengassbrenner, ca. 5 cm fra overflaten av hver skål, ved å bevege brenneren frem og tilbake til Smartsweet har smeltet og blitt karamellisert. Server innen 1 time.

 

Kilde: Fedon Lindberg

 

Hva er Smartsweet?

Smartsweet er en naturlig søtstoffblanding der ingrediensene er hentet fra frukt, bær og grønnsaker.

Stoffet er like søtt som sukker, og kan derfor erstatte sukker i alle oppskrifter, men inneholder 25-30 prosent mindre færre kalorier og bidrar til lavere blodsukkerstigning.

Dersom du ikke får tak i, eller ønsker å bruke Smartsweet, kan søtstoffet erstattes av erytritol eller en blanding av erytritol og stevia.

Ren fruktose kan også benyttes.

Husk at erytritol er 30 prosent mindre søtt enn sukker og karamelliseres ikke. Fruktose 30 prosent søtere enn sukker og karamelliseres mer.

CREME BRULEE. Foto: Giorgos Drakopoulous
CREME BRULEE. Foto: Giorgos Drakopoulous

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også