Sunne julekaker

Fire knallgode, sunne søtsaker

Disse sunne oppskriftene du trenger.

SUNN JULESNACKS: Det er ikke vanskelig å gjøre julesnacksen sunn! Du får faktisk i deg proteiner! FOTO: Cecilie Lykke
SUNN JULESNACKS: Det er ikke vanskelig å gjøre julesnacksen sunn! Du får faktisk i deg proteiner! FOTO: Cecilie Lykke
Først publisert Sist oppdatert

Cecilie Lykke studerer ernæring i København og skriver om sin lidenskap for sunn mat, trening og livsglede på bloggen lykkesliv.net.

Lykke har flere gode tips til hvordan du enkelt kan bake sunnere.

- 20 prosent av hvetemelet kan alltid byttes ut, uten at det vil gjøre en stor forskjellig på konsistens eller smak, mener hun.

- Bruk enten mandelmel, blendede havregryn eller andre meltyper. Å bruke siktet speltmel i stedet for hvetemel er også er supert alternativ.

Sunne julekaker

- Det er alltid mulig å skjære ned på sukkerinnholdet, sier Lykke.

Selv har hun ikke sukker hjemme og bruker ofte produkter som stevia eller sukrin, enn å bruke mindre raffinert sukker.

- Å bruke frukt er også et fine alternativer. Bananer, avokado, dadler og søtpotet er gode ingredienser til kaker og brownies, for eksempel.

- Ikke dropp smør!

- Du kan ikke unngå å bruke smør når du skal lage julekaker, men mengden behøver ikke alltid være så stor som i oppskrifter, forteller hun.

Hun tipser heller om å tilsette 50 gram gresk yoghurt eller philadelphia for hver 100 gram smør.

- Du kan bruke i hvert fall 50 prosent av den mengden smør som står i oppskriftene i vanlige kaker, uten at det vil gjøre det store utslaget, mener Lykke.

Kos er lov

- Husk at det er lov å kose seg litt, sier Lykke.

- Spis dine pepperkaker, vaniljekranser, og ikke tenk for mye på at alt skal være sunt. Det handler bare om å styre seg, det trenger jo ikke å være hver dag frem til julaften heller.

Ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky, sier seg enig i det.

- Jeg synes du skal lære deg selv å nyte det søte, men i passe små mengder, sier hun.

En vakker dag «sprekker» du uansett, og mister kanskje all kontroll. Og da er det lett å gi opp planen om å spise sunt.

Tillater du deg litt søtt nå og da, kan du møte hva som helst av fristelser, og stå imot uten å sprekke, mener Arsky.

- Sunt, mindre søtt bakverk er en fin måte å gjøre dette på!

Tre julefavoritter

Havregrynskuler

18-20 stk.

  • 1 dl havregryn
  • 10 dadler
  • 1 ss smør eller kokosolje
  • 2 ss kakaopulver
  • 3 ss revet kokos
  • 1 ss hakket mørk sjokolade
  • 4 ss søtning (en blanding av sukrin gold og sukrinmelis)
  • 3-4 ss vann
  • Revet kokos til pynting

Mos dadlene i en foodprocessor eller en stavmikser. Bland i de andre ingrediensene og miks det hele godt sammen. Bruk gjerne hendene for å forme en god deig.
La deigen stå i 10 minutter, før du ruller små kuler i kokos. Sett de i kjøleskapet i en times tid, også kan de serveres.

Chocolate chip oatmeal cookies

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Cirka 100 kcal per cookie!

  • 1 egg, 1 eggehvitte
  • 100 g havregryn
  • 60 g mandelsmør (peanøttsmør eller vanlig smør kan også brukes)
  • 3 toppede ss sukrin gold
  • 1 ts bakepulver
  • 5-6 dråper stevia vanilje (kan sløyfes) 
  • 3 ss melk
  • 2 biter Premium mørk sjokolade, hakket

Bland alle ingrediensene godt sammen i en bolle til du har en fast deig. PS! Hvis du er den som spiser deigen, lag to porsjoner, hvis ikke blir det ingen cookies. Hakk sjokoladen i ønskede stykker og rør inn i deigen.

Ta en klump deig på et bakepapir og press den ned med en våt skje. Vannet gjør de enklere å forme uten at deigen klistrer for mye. Jeg fikk 6 store cookies. Stek dem på midterste rille i ovnen i 10-15 minutter og la de avkjøle på en rist.

Marisipankuler

12-15 stk.

  • 90g mandelmel
  • 60 g søtning (50/50 sukrin gold og sukrinmelis)
  • 1 eggehvitte
  • 30 g hakket sjokolade

Bland mandelmel og søtning sammen. Ha over en eggehvitte og rør hardt sammen til du har en fast røre. Hvis deigen er for tørr, har du over 1-2 ss vann.
Sett deigen i kjøleskapet i 15 minutter, før du former kuler i ønsket størrelse. Smelt sjokolade i en frysepose i kokende vann, klipp hull i posen og dekorér marsipanen.

Hjemmelaget smilsjokolade

16 stk.

  • 100 g melkesjokolade
  • 1 boks kondensert melk

Karamellen tar tid, men den er allikevel ekstremt enkel. Sett en boks kondensert melk i kokende vann, og la den stå i ca. 3 timer. Pass på at det hele tiden er nok vann til å dekke hele boksen, hvis ikke kan den risikere å sprenge. Når den er veldig heller du kaldt vann over boksen, også er den klar. Konsistensen skal minne om prim.

Smelt sjokolade i et vannbad. Fyll bunnen av en konfektform med sjokolade, ha en liten skjefull karamellsaus oppi, og hell sjokolade over.

Tips
: resten av karamellsausen er perfekt som topping på pannekaker eller vafler. Tro meg, du vil ikke angre!