Sunne julekaker

Fire knallgode, sunne søtsaker

Disse sunne oppskriftene du trenger.

SUNN JULESNACKS: Det er ikke vanskelig å gjøre julesnacksen sunn! Du får faktisk i deg proteiner! FOTO: Cecilie Lykke
SUNN JULESNACKS: Det er ikke vanskelig å gjøre julesnacksen sunn! Du får faktisk i deg proteiner! FOTO: Cecilie Lykke
Sist oppdatert

Cecilie Lykke studerer ernæring i København og skriver om sin lidenskap for sunn mat, trening og livsglede på bloggen lykkesliv.net.

Lykke har flere gode tips til hvordan du enkelt kan bake sunnere.

- 20 prosent av hvetemelet kan alltid byttes ut, uten at det vil gjøre en stor forskjellig på konsistens eller smak, mener hun.

- Bruk enten mandelmel, blendede havregryn eller andre meltyper. Å bruke siktet speltmel i stedet for hvetemel er også er supert alternativ.

Sunne julekaker

- Det er alltid mulig å skjære ned på sukkerinnholdet, sier Lykke.

Selv har hun ikke sukker hjemme og bruker ofte produkter som stevia eller sukrin, enn å bruke mindre raffinert sukker.

- Å bruke frukt er også et fine alternativer. Bananer, avokado, dadler og søtpotet er gode ingredienser til kaker og brownies, for eksempel.

- Ikke dropp smør!

- Du kan ikke unngå å bruke smør når du skal lage julekaker, men mengden behøver ikke alltid være så stor som i oppskrifter, forteller hun.

Hun tipser heller om å tilsette 50 gram gresk yoghurt eller philadelphia for hver 100 gram smør.

- Du kan bruke i hvert fall 50 prosent av den mengden smør som står i oppskriftene i vanlige kaker, uten at det vil gjøre det store utslaget, mener Lykke.

Kos er lov

- Husk at det er lov å kose seg litt, sier Lykke.

- Spis dine pepperkaker, vaniljekranser, og ikke tenk for mye på at alt skal være sunt. Det handler bare om å styre seg, det trenger jo ikke å være hver dag frem til julaften heller.

Ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky, sier seg enig i det.

- Jeg synes du skal lære deg selv å nyte det søte, men i passe små mengder, sier hun.

En vakker dag «sprekker» du uansett, og mister kanskje all kontroll. Og da er det lett å gi opp planen om å spise sunt.

Tillater du deg litt søtt nå og da, kan du møte hva som helst av fristelser, og stå imot uten å sprekke, mener Arsky.

- Sunt, mindre søtt bakverk er en fin måte å gjøre dette på!

Tre julefavoritter

Havregrynskuler

18-20 stk.

  • 1 dl havregryn
  • 10 dadler
  • 1 ss smør eller kokosolje
  • 2 ss kakaopulver
  • 3 ss revet kokos
  • 1 ss hakket mørk sjokolade
  • 4 ss søtning (en blanding av sukrin gold og sukrinmelis)
  • 3-4 ss vann
  • Revet kokos til pynting

Mos dadlene i en foodprocessor eller en stavmikser. Bland i de andre ingrediensene og miks det hele godt sammen. Bruk gjerne hendene for å forme en god deig.
La deigen stå i 10 minutter, før du ruller små kuler i kokos. Sett de i kjøleskapet i en times tid, også kan de serveres.

Chocolate chip oatmeal cookies

Cirka 100 kcal per cookie!

  • 1 egg, 1 eggehvitte
  • 100 g havregryn
  • 60 g mandelsmør (peanøttsmør eller vanlig smør kan også brukes)
  • 3 toppede ss sukrin gold
  • 1 ts bakepulver
  • 5-6 dråper stevia vanilje (kan sløyfes) 
  • 3 ss melk
  • 2 biter Premium mørk sjokolade, hakket

Bland alle ingrediensene godt sammen i en bolle til du har en fast deig. PS! Hvis du er den som spiser deigen, lag to porsjoner, hvis ikke blir det ingen cookies. Hakk sjokoladen i ønskede stykker og rør inn i deigen.

Ta en klump deig på et bakepapir og press den ned med en våt skje. Vannet gjør de enklere å forme uten at deigen klistrer for mye. Jeg fikk 6 store cookies. Stek dem på midterste rille i ovnen i 10-15 minutter og la de avkjøle på en rist.

Marisipankuler

12-15 stk.

  • 90g mandelmel
  • 60 g søtning (50/50 sukrin gold og sukrinmelis)
  • 1 eggehvitte
  • 30 g hakket sjokolade

Bland mandelmel og søtning sammen. Ha over en eggehvitte og rør hardt sammen til du har en fast røre. Hvis deigen er for tørr, har du over 1-2 ss vann.
Sett deigen i kjøleskapet i 15 minutter, før du former kuler i ønsket størrelse. Smelt sjokolade i en frysepose i kokende vann, klipp hull i posen og dekorér marsipanen.

Hjemmelaget smilsjokolade

16 stk.

  • 100 g melkesjokolade
  • 1 boks kondensert melk

Karamellen tar tid, men den er allikevel ekstremt enkel. Sett en boks kondensert melk i kokende vann, og la den stå i ca. 3 timer. Pass på at det hele tiden er nok vann til å dekke hele boksen, hvis ikke kan den risikere å sprenge. Når den er veldig heller du kaldt vann over boksen, også er den klar. Konsistensen skal minne om prim.

Smelt sjokolade i et vannbad. Fyll bunnen av en konfektform med sjokolade, ha en liten skjefull karamellsaus oppi, og hell sjokolade over.

Tips
: resten av karamellsausen er perfekt som topping på pannekaker eller vafler. Tro meg, du vil ikke angre!

Denne saken ble første gang publisert 12/12 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også