Antioksidanter

Spiser ikke fem om dagen

Mange vet at de trenger det, men bare én av ti spiser nok frukt og grønt.

BÆR: En porsjon bær inneholder store mengder antioksidanter.
BÆR: En porsjon bær inneholder store mengder antioksidanter. Foto: FOTO: Elena Elisseeva/Crestock
Først publisert Sist oppdatert

Her finner du antioksidantene

Noen matvarer fra planteriket inneholder mer antioksidanter enn andre:

  • Artisjokk
  • bjørnebær
  • blå og røde druer
  • Blåbær og aronia
  • Bringebær
  • Brokkoli
  • Bønner og linser
  • Granateple
  • Grønn te
  • Grønnkål
  • Hvitløk
  • Jordbær
  • Kaffe
  • Kakao og mørk sjokolade
  • Krydder, særlig nellik, peppermynte, allehånde og kanel
  • Nyper
  • Oliven
  • Plommer
  • Sitronskall
  • Solbær
  • Svisker
  • Tomater
  • Valnøtter

Åtte av ti nordmenn vet at antioksidanter er gunstig for kroppen, men bare én av ti får i seg anbefalt daglig dose, viser en landsdekkende undersøkelse utført av Norstat på oppdrag for Midelfart Sonesson.

Få spiser nok

Nordmenn vet at antioksidanter er bra for helsen og at vi finner antioksidantene i frukt og grønnsaker - men kun de færreste av oss klarer å spise nok.

To av tre under 30 år vet at antioksidanter kan beskytte celler og redusere risikoen for sykdommer. Men en av fire nordmenn spiser bare én porsjon frukt, grønt eller bær om dagen.

Vil - men får det ikke til

Antioksidanter finner vi først og fremst i frukt, grønnsaker, bær, krydder og urter, samt kaffe og te.

Halvparten av oss skulle gjerne ha spist mer frukt og grønt.

I dag er det bare elleve prosent som spiser fem om dagen. Anbefalingen om å spise fem om dagen tilsvarer 750 gram frukt og grønt.

Ta testen: Spiser du nok frukt og grønt.

Flinkest i klassen

De som spiser mest frukt og grønt, og dermed får i seg mest antioksidanter, er personer over 45 år.

Ifølge rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2008, er det kvinner og høyt utdannede som spiser mest frukt og grønt. Forskjellene er størst når vi ser på inntaket av grønnsaker.

Mat, men ikke kosttilskudd

Følger du anbefalingen om å spise fem om dagen, kan du redusere risikoen din for kreft betraktelig. Spiser du frukt og grønt får du i deg vitamin C, vitamin A, jern, kalium, kostfiber og en rekke andre vitaminer og mineraler. Dessuten er plantemat en enestående kilde til antioksidanter.

Vi vet ikke hvilke stoffer og antioksidanter som har størst betydning for kreftrisikoen eller på hjertesykdom. Studier som er gjort på enkelt antioksidanter isolert i kapsler og tabletter har ingen effekt på kreft eller forebygging av hjerte- og karsykdom - i motsetning frukt og grønnsaker.

Rene kosttilskudd virker ikke

Når du spiser plantemat får du i deg flere hundre forskjellige antioksidanter samtidig. Sannsynligvis må antioksidantene spises sammen for at de skal påvirke helsen din.

Rene antioksidantkosttilskudd (vitamin C, E og A, selen og sink) virker ikke forebyggende på sykdommer. Urtemedisiner og ekstrakter fra eksotiske frukter og bær skårer høyt på antioksidantanalyser og kan være et alternativ for personer som ikke liker frukt eller grønnsaker.

5 OM DAGEN: Både store og små bør spise mer frukt og grønt. Skjærer du opp godsakene øker inntaket.
5 OM DAGEN: Både store og små bør spise mer frukt og grønt. Skjærer du opp godsakene øker inntaket. Foto: FOTO: Nagy-Bagoly Ilona/Crestock

Slik spiser du fem om dagen

5 om dagen betyr 750 gram plantemat, hvorav en porsjon utgjør 1,5 dl eller 150 gram. Dette kan vi dele inn i 300 gram frukt og bær og 450 gram grønnsaker og poteter.

Du får i deg mest antioksidanter når du spiser forskjellige grønnsaker og frukter i ulike farger. Både rå og kokte grønnsaker er gode kilder til antioksidanter.

Tre forslag til 5 om dagen

  • Frokost: 1 glass druejuice
  • Lunsj: 1 ½ gulrot
  • Middag: 3 kokte poteter og en skål salat
  • Kvelds: 1 pære og 2 jordbær
  • Frokost: ½ banan, tomat og agurk på brødskivene
  • Lunsj: 1 skål grønnsakssuppe og 1 mandarin
  • Middag: 1 porsjon kokte eller wokede grønnsaker
  • Dessert: fruktsalat av friske frukter
  • Kvelds: 1 smoothie med frosne eller friske bær
  • Frokost: Mysli med friske bær
  • Lunsj: Paprika og tomat på brødskivene
  • Mellommåltid: 1 appelsin
  • Før eller etter trening: 1 banan
  • Middag: 1 porsjon dampkokte grønnsaker
  • Kvelds: 1 gulrot