Slankende proteiner
Ikke kutt ned på proteinene når du slanker deg. Proteinene bidrar også til å dempe suget etter mat mellom måltidene.

Proteinene fra kjøtt, fisk og egg gjør at du blir raskere mett og at du spiser mindre.
Et kosthold med relativt mye proteiner gir større vekttap enn et kosthold med lite proteiner. Proteinet stimulerer sentralnervesystemets hormonregulerende systemer som blant annet påvirker følelsen av metthet.
Proteineffekten slår ut når andelen av proteiner i kosten utgjør mellom 20 og 30 prosent av den energien du spiser hver dag.
- Spiser du 1200 kcal per dag bør du spise mellom 60 og 90 gram protein/dag
- Spiser du 1500 kcal per dag bør du spise mellom 75 og 100 gram protein/dag
- Spiser du 1800 kcal vil dette utgjør mellom 90 og 135 gram protein/dag
De beste proteinene finner du i rent kjøtt, fisk, fugl og egg, og i melk og ost.
Så mye protein gir maten deg:
1 flatbiff av svin (175 g): |
39 gram |
1 stykke laks (180 g): |
36 gram |
1 porsjon torsk (200 g): |
36 gram |
1 kyllingbryst (105 g): |
25 gram |
1 proteinbar: |
12-15 gram |
Omelett av to egg: |
12 gram |
100 g mager kesam (1 %): |
12 gram |
1 karbonade: |
8-9 gram |
Gamalost til en brødskive: |
8 gram |
1 glass skummet melk: |
7 gram |
1 jordbæryoghurt: |
7 gram |
1 kokt egg: |
7 gram |
1 dl kokte brune bønner: |
6 gram |
Gulost til en brødskive: |
5 gram |
1 dl grønne hermetiske erter: |
3 gram |
Makrell i tomat til en brødskive: |
3 gram |
Kokt skinke til en brødskive: |
3 gram |