Tok fedmeoperasjon
Else slanket bort 80 kilo
Else Bøhn (56)
Slik holder Else vekten:
1. Hun spiser lite og ofte.
2. Hun passer på å forbruke mer kalorier enn det hun får gjennom maten.
3. Hun trener flere ganger i uken. Da går hun turer, sykler eller er på helsestudio.
Nå er Else (56) fra Eidsvoll en slank og livsglad kvinne på 76 kilo, men gjennom mange år levde hun med sykelig overvekt. Da vekten viste 156 kilo, bestemte hun seg for å gjennomføre en slankeoperasjon.
Det ble starten på en fire år lang og beinhard prosess for Else, med ekstreme endringer for både kropp og sinn.
Glad i håndarbeid og sjokolade
- Jeg er jo lykkelig over å ha kvittet meg med alle disse kiloene. Men det er ikke til å stikke under en stol at jeg er blitt overrasket og overmannet av følelser og problemer som jeg ikke ante ville komme, sier Else til Norsk Ukeblad.
- Som barn hadde jeg helt normal vekt. Det var først da jeg flyttet for meg selv at problemet oppsto. Jeg har alltid vært glad i håndarbeid, det samme gjelder sjokolade. Jeg ble ofte sittende hele dagen å sy, kose meg og spise sjokolade, sier hun.
"Den store tiden"
Årene gikk, og mens antall ferdigsydde bunader og broderier økte, økte også livvidden.
- Når jeg tenker tilbake på det, var det rett og slett trøstespising. Det ble en ond sirkel. Jeg ble stadig mer isolert og deprimert og i mindre fysisk aktivitet som følge av vektoppgangen. Og da trøstespiste jeg enda mer, sier hun.
Dette var starten på det hun selv kaller "den store tiden".
- Jeg spiste sjokolade til det var tomt. En natt jeg husker spesielt godt, spiste jeg opp en hel kilo med Kong Haakon-konfekt.
Avhengig
Sjokoladen er i dag delvis lagt på hylla, og spises kun i små og kontrollerte former. Og i dag likestiller Else det ekstreme behovet for mat og noe søtt med misbruk.
- Noen tar seg en dram, noen setter en sprøyte, mens jeg tok meg en sjokolade , sier hun.
Etter hvert begynte Else å merke stadig mer av konsekvensene av vekten i hverdagen. Hun hadde problemer med å kle på seg og gå i trapper, og å kjøre bil eller ta fly var uaktuelt. Det toppet seg da hun ble sagt opp etter ti år i Posten.
Da legen tok opp muligheten for slankeoperasjon på Aker sykehus, samtykket hun.
Vendepunkt
Fredag 13. april 2007 viste seg å bli vendepunktet hennes. Da ble hun operert. Syv meter tarm og 60 prosent av magesekken ble fjernet. Deretter begynte kiloene omsider å renne av.
- Det er mange måter å visualisere de 80 kiloene jeg har gått ned på. Jeg synes det er mest betegnende å si at jeg har kvittet meg med vekten av et helt menneske, sier Else.
Identitetskrise
Hun roser Aker sykehus for deres støtteapparat, men innrømmer gjerne at hun ble overrumplet av vanskelige tanker og følelser etter operasjonen.
- Jeg kjente ikke igjen meg selv, og folk kjente ikke igjen meg. Kort sagt, identiteten min forsvant med kiloene. Jeg følte meg naken. Fettlaget som hadde beskyttet meg, og som jeg hadde gjemt meg bak, var nå borte. Identitetskrisen sammen med spiseproblemer gjorde at jeg måtte oppsøke psykolog, forteller hun.
Trening
I tillegg slet hun med å lære seg å spise normalt igjen, og hun har vært livredd for å legge på seg. Hun er sjeleglad for at den sykelige overvekten ikke har påført henne noen livsstilssykdommer.
- Det eneste jeg har er slitasjegikt, men den holdes i sjakk gjennom trening, sier hun.
Else føler i dag at livet har falt godt på plass.
- Jeg elsker livet og er full av energi og krefter. Nå kan jeg igjen være en aktiv dame som er med venninner, shopper og reiser, sier Else, som nå er i ny jobb som aktivitør på Gladbakk aktivitetssenter, et sted hun stortrives.
Gøy med klær
Også på klesfronten har Elses interesser endret seg.
- Å kunne se på og prøve klær var tidligere uaktuelt. Å gå fra størrelse 60 til 42 hjalp betraktelig, og jeg elsker nå å se på klær, handle og pynte meg, sier hun, og innrømmer at hun er blitt både mer jålete og motebevisst.
- Jeg har gått fra å være fengslet i min egen kropp til å få en normal og god tilværelse. Dette er mulig også for andre sykelig overvektige, men man må ha en enorm vilje og motivasjon til å klare å faktisk endre hele livsstilen, sier hun.
Ikke lettvint
- Fedmekirurgi er ingen lettvint måte å bli slank på. Også dette krever omlegging av livsstilen, sier lederen av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, overlege Jøran Hjelmesæth.
De aller fleste oppnår likevel en stor og varig vektreduksjon, og med det også helsegevinster som lavere blodtrykk og lavere blodsukker. Gjennomsnittlig går fedmeopererte ned 30 prosent av kroppsvekten, og går bare opp igjen fem prosent de neste ti årene.
De aller fleste rapporterer også vesentlig forbedret livskvalitet. Men Hjelmesæth oppfordrer sykelig overvektige som vurderer fedmekirurgi å finne ut hvilke bivirkninger de kan få før de legger seg under kniven.
Bivirkninger
- Vi oppdager stadig flere bivirkninger som følge av fedmeoperasjoner, forteller han.
Fra før er problemer som dumping (kvalme/uvelhet som følge av søt mat), fordøyelsesproblemer og magesmerter godt kjent. Lavt blodsukker er også nylig dokumentert i en studie fra Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset Vestfold .
- Vi ser også at indre brokk opptrer hos nesten fem prosent av pasientene. Dette skyldes at tarmene er blitt flyttet på, og det kan være livstruende hvis det ikke blir oppdaget i tide, forteller han.
Det er heller ikke uvanlig med identitetskriser av den typen Else Bøhn opplevde.
- Nei, dette er ting vi har hørt om før, understreker Hjelmesæth.
Sorgreaksjon
- Mange får også en sorgreaksjon over å miste muligheten til å spise så mye de vil av mat. For en del sykelig overvektige er mat en type avhengighet. Og for noen blir dette erstattet av andre typer avhengighet, som alkohol eller piller, legger han til.
Flere nye studier, blant annet en fra Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset Vestfold, tyder også på at livsstilsendring med trening og kostomlegging kan gi nesten like gode helsegevinster som kirurgi for sykelig overvektige.
- Men det krever mye oppfølging. Det virker som man bør ha 10-12 uker med oppfølging på institusjon for å oppnå en vektreduksjon på 10-12 prosent. Imidlertid kan helsegevinsten være nesten like god som ved fedmekirurgi selv om vektnedgangen ikke er like stor. Det skyldes nok at de som har vært med i studiene med livsstilsendring, er mer fysisk aktive enn de som er operert, sier han.
LES OGSÅ:
Slik blir du kvitt sukkersuget
62 kilo lettere med egen diett
Så mye slankere blir du av lettmat
Denne saken ble første gang publisert 15/11 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.