To deilige lavkarbomiddager
Lag lekker kyllingwok eller omelett med bacon og squash.

Fedon Lindberg var en av de første i Norge som lanserte kostholdskonseptet lavkarbomat.
Nå har han videreutviklet konseptet sitt, noe han viser i sin nye bok med tips og oppskrifter.
Han advarer mot de mest ekstreme lavkarbokurene med fråtsing i fett og anbefaler et balansert kosthold, som gir matglede og gjør deg mett, friskere og lettere.
- Det har vært mye oppstyr rundt lavkarbodietter den siste tiden - gikk du for langt da du introduserte konseptet?
- Mange trodde jeg mente at man skulle kutte ut karbohydrater helt. Men budskapet mitt var at de måtte reduseres, og at man måtte velge sunne, langsomme karbohydrater og ikke raske, raffinerte, som sukker og hvitt mel. Mine prinsipper rundt konseptet «Kost i balanse» er definitivt ingen ekstrem diett, og legger stor vekt på helse, ikke bare vekt. Det er viktig å erstatte de utelatte karbohydratene med sunne protein- og fettkilder, som fisk/skalldyr, avokado, nøtter, frø, og olivenolje, sier Lindberg.
- En misforståelse rundt lavkarbo er at folk tror at de nå kan spise så mye bacon, pølser, salami, fløte og smør de vil, fortsetter han.
Kylling- og grønnsakwok med peanøtter

4 porsjoner
Næringsinnhold per porsjon:
GB: 3
Protein: 38 g
Karbohydrat: 10 g
Fett: 20 g (hvorav 3 g mettet)
Fiber: 4 g
DU TRENGER:
2 ss soyasaus
2 ss tørr sherry eller
hvitvin
3 ts asiatisk sesamolje, til fordeling
2 ts fruktose, til fordeling
600 g benfri kyllingfilet, uten skinn, delt på tvers i 2,5 cm brede strimler
3 ss kaldpresset rapsolje
4 vårløk, hakket, hvite og grønne deler hver for seg
2 ts chili, uten frø, hakket
500 g spinatblader
½ dl ristede salte peanøtter, hakket
Natriumredusert salt
Pepper
SLIK GJØR DU:
Pisk sammen 1 ss soyasaus, 1 ss sherry eller hvitvin, 1 ts rapsolje og 1 ts fruktose i en middels stor bolle.
Ha i kyllingen og mariner 20-30 minutter.
Pisk sammen resterende 1 ss soyasaus, 1 ss sherry eller hvitvin, 2 ts rapsolje og 1 ts fruktose i en liten bolle og sett til side.
Varm 2 ss rapsolje i en stor smørefri stekepanne eller wok, over sterk varme.
Ha i chili og hvite deler av vårløk, og rør 30 sekunder.
Ha i kylling og stek under stadig omrøring ca. 3 minutter eller til gjennomstekt.
Ha kyllingblandingen i bollen.
Ha 1 ss rapsolje i samme panne eller wok, over sterk varme.
Tilsett spinat, en håndfull om gangen, og rør til den så vidt er myk før mer has i.
Stek til alt det grønne er mykt, ca. 3 minutter, avhengig av type grønt.
Ha kyllingen tilbake i pannen eller woken.
Tilsett resterende soyasausblanding og rør til gjennomvarmt, ca. 1 minutt.
Krydre med salt og pepper.
Ha på serveringsfat, og dryss over peanøtter og grønne deler av vårløk.
Denne retten er meget smakfull og næringsrik, blant annet er den en god kilde til vitamin C, vitamin B6, folat og mangan, og en meget god kilde til protein, vitamin A, vitamin K og niacin (vitamin B3).
Rask omelett med grønnsaker og kremost
4 porsjoner

Næringsinnhold per porsjon:
GB: 5,8
Protein: 29 g
Karbohydrat: 18 g
Fett: 40 g (hvorav 16 g mettet)
Fiber: 4 g
DU TRENGER:
100 g bacon
1 ss kaldpresset olivenolje
2 store zucchinisquash, i små biter
350 g frosne maiskorn
400 g fryst spinat, opptint og avrent
8 egg
150 g mager kremost med hvitløk og urter
Tomatsalat til servering
SLIK GJØR DU:
Stek bacon i olje i en stor smørefri stekepanne til den begynner å brunes.
Tilsett squash og stek ytterligere 2 minutter til den begynner å mykne.
Ha i mais og spinat, med salt og pepper om ønskelig, og la alt bli gjennomvarmt.
Start grillen på middels varme.
Pisk egg og hell dem over grønnsakene i pannen.
Strø ost over og la omeletten stå på lav varme til eggene begynner å stivne i ytterkantene, ca. 5 minutter.
Sett omeletten under grillen, og stek til den stivner og overflaten er blitt gyllenbrun.
Skjær i biter og server sammen med en frisk salat.
Samtlige matbilder er tatt av Giorgos Drakopoulos, og hentet fra Fedon Lindbergs bok, «Mat for livet. Smart lavkarbo for hele familien» (Cappelen Damm). Oppskriftene er fra samme bok.
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
Prøv Fedons 14-dagers lavkarbomeny