Sunn julekonfekt du lager selv
Denne julekonfekten er smekkfull av sjokolade. Likevel er den nesten like sunn som helsekost.

Du er kanskje blant dem som lager julekonfekten selv fordi det er en hyggelig førjulstradisjon? Her er en ny og sunn variant du trygt kan prøve, enten du er veteran eller nybegynner.
Vi har lekt sjokoladefabrikk med sjokoladeelsker og sjokoladegründer Odd Arild Ringen i Økosjokolade.
Han har lært oss å lage sjokolade helt fra bunnen av med økologiske råvarer.
Resultatet ble masse deilig julekonfekt som nesten er like mye helsekost som godteri.
Skal du bake sunt, kan du sjekke ut Inger Kløkstads sunne oppskrifter.
Ekstra sunn sjokolade
Ringen hevder bestemt at sjokolade er så sunt at den bør spises hver dag, med god samvittighet - i hvert fall hvis vi lager sjokolade på hans måte med økologiske og Fairtrade-sertifiserte råvarer laget av rå kakaobønner, blandet med alternative søtningsmidler.
Da får du en sjokoladebase fri for sprøytemidler, sukker og allergitriggere som melk, nøtter, soya og gluten.
Smaken kan du selv bestemme hvis du vil supplere oppskriftene med dine favoritter av frukt, bær, krydder og så videre.
Rå kakaobønner best
- Hvorfor rå kakaobønner?
- Kakaobønner er noe av det mest næringsrike som finnes fra planteriket. Rå kakaobønner er skånsomt tørket, slik at det aller meste av disse viktige næringsstoffene er intakte, også i det ferdige produktet, sier Ringen.
- Vanlig sjokolade som er industrielt fremstilt og bearbeidet, har vært varmebehandlet på 100-150 grader, noe som forringer næringsverdien. Dette gjelder også mørk sjokolade, selv om den med sitt høye kakaoinnhold og dermed mindre sukker, er sunnere enn de lysere variantene, forklarer han.

Bruk flere søtningsmidler
Skal vi først lage sunn sjokolade hjemme, bør vi bruke andre søtningsmidler enn raffinert sukker, mener sjokoladegründer Ringen.
Han mener alternativ som agavesirup, kokosblomstmelis, lucumapulver, SukrinMelis, yaconsirup og SøtningsMIX er mer insulinvennlige fordi de i liten grad påvirker blodsukkeret.
Det er gunstig for de fleste av oss, men særlig for diabetikere.
- For smakens skyld er det alltid lurt å blande flere søtningsmidler i én og samme oppskrift. Her slår synergieffekten inn, og du får en rundere og bedre søtsmak, forklarer sjokoladekokken.
Vi har spurt ekspertene om når på dagen det er minst usunt å spise sjokolade. Svaret finner du her.
Vannbad og visp
- Hva er det vanskeligste med å lage sin egen sjokolade?
- Det vanskeligste er nok å skjønne at det ikke er så vanskelig. Bare husk to ting: Ikke for sterk varme og ikke slurv med vispingen, sier han.
- Sjokoladen skal smeltes langsomt opp til maks 42 grader slik at vi beholder mest mulig av enzymene. Ingrediensene må røres godt sammen, slik at massen ikke deler seg eller klumper seg, forteller sjokoladekokken.
- Best kontroll på prosessen har du ved å bruke vannbad. Vil du likevel smelte direkte i kasserolle, så er induksjonstopp, hvor du kan stille inn på eksakt temperatur, det beste, mener Ringen.
Sjokoladeeksperten kommer også med en aldri så liten advarsel: Hold vann og annen væske bort fra sjokolademassen. Vann som kommer oppi bollen kan misfarge eller gjøre at sjokoladen ikke blir stiv.
Spiser du mye sjokolade, kan det likevel hende du trenger litt ekstra trening for å holde kiloene unna.
Vanilje aldri feil
Vanilje, derimot, er kakaoens aller beste venn. Vaniljepulver gir ekstra god smak på sjokoladen, forklarer Ringen og lar oss lukte litt på det edle, brune og finmalte pulveret som er utvunnet av vaniljestenger.
Og apropos smak: Hjemmelaget sjokolade smaker litt annerledes enn kjøpesjokolade og kan ha litt annen konsistens.
- Fordi søtningsmidlene ikke blir utsatt for så høy varme, kan konsistensen bli litt kornete, men de færreste bryr seg om dét. Mange setter dessuten pris på at sjokoladen ikke er så søt og at den metter godt, mener Ringen.
Han tror at oppskriften Mildere sjokolade fort kan bli en favoritt blant barn og personer som ikke er vant med mørk sjokolade.
Før du begynner å lage konfekten, kan du lære hvordan du lager sjokoladebasen, steg for steg:
1. Vei opp riktig mengde kakaosmør og kakaomasse med digital vekt.

2. Varm opp vann til kokepunktet, og plasser bollen oppi. La det smelte skånsomt og rør godt med visp. Ta bollen ut av vannet rett før alt har smeltet, slik at røren ikke kommer over 42 grader. Sjokoladen skal være litt varmere enn fingervarm, ikke mer. Bruk termometer hvis du er usikker.
3. Tilsett søtningsmidler, vaniljepulver og andre ingredienser og visp godt sammen til klumpfri, jevn kakaorøre.
4. Hell i former og sett rett til avkjøling, gjerne i fryser før kjøleskap. Silikonformer egner seg best til sjokoladefigurer. Ellers kan du bruke vanlige plastformer med flat bunn.
Oppskrifter:
God og mørk sjokolade
100 g kakaomasse
50 g kakaosmør
40 g cashewnøttsmør

50 g SøtningsMIX
1 ts vaniljepulver
Smelt kakaomasse og kakaosmør i vannbad og visp inn cashewnøttsmør til det er helt blandet. Ha i vaniljepulver og Søtnings- MIX og visp godt sammen. Hell sjokoladen i konfektformer og sett i kjøleskapet til massen har stivnet. Oppbevares kaldt til servering.
Deilig sjokolade med yaconsirup
100 g kakaomasse
50 g kakaosmør
50 g yaconsirup
1 ts vaniljepulver
1/2 ts kanel
Smelt kakaomasse og kakaosmør i vannbad og visp inn yaconsirup til den er godt blandet med kakaoen. Ha i de øvrige ingrediensene og visp godt sammen. Hell sjokoladen i former og sett i kjøleskapet til den har stivnet. Oppbevares kaldt til servering.
Konfektkuler med pistasjnøtter
1dl pistasjnøtter
1 dl mandler
10 dadler (uten sten)
3 toppede ss kakaopulver
½ ts vaniljepulver

½ ts kanel
1 ss lucumapulver
2 ss agavesirup
1 liten ss kokosnøttolje
Hakkede pistasjnøtter til pynt
Kjør pistasjnøtter og mandler til fint mel i en kjøkkenmaskin. Tilsett så dadlene og de andre ingrediensene. Kjør sammen til en jevn deig. La den stå en stund i kjøleskapet slik at det blir lettere å trille ut kulene. Lag kuler og rull dem i grovhakkede pistasjnøtter til slutt. Oppbevares kaldt til servering.
Nøttekubber med sjokolade
100 g kakaomasse
30 g kakaosmør
2 ss agavesirup
2 ss søtningsmiddelet FOS
1 ts vaniljepulver
en liten klype havsalt

½ dl pistasjnøtter
½ dl cashewnøtter
1 dl valnøtter
2 ss inkabær, finhakket
2 ss rosiner
Smelt kakaomasse og kakaosmør i vannbad. Når kakaoen har smeltet helt, visper du inn agavesirup, FOS, vaniljepulver og havsalt. Grovhakk nøttene og ha dem i en bolle sammen med finhakkede inkabær og rosiner, og hell sjokoladen over. Bland sammen og hell massen, ca. to-tre cm tykk, i en smurt eller plastkledd firkantet form. Sett i fryseren. Når massen er helt stiv, deles den opp i to-tre cm kubber. Oppbevares i kjøleskap til servering.
Mildere sjokolade
100 g kakaomasse
50 g kakaosmør
40 g SøtningsMIX
1 ts vaniljepulver
Smelt kakaomassen og kakaosmøret i vannbad og visp inn SøtningsMIX og vaniljepulver. Hell sjokoladen i små former og sett i kjøleskapet til massen har stivnet. Oppbevares kaldt til servering.
Hvit sjokolade med gojibær
60 gram kakaosmør

30 g rismelkpulver
15 g SukrinMelis
¼ ts vaniljepulver
1 ss hakkede gojibær
Smelt kakaosmør i vannbad. Visp inn rismelkpulver, SukrinMelis og vaniljepulver. Ha i hakkede gojibær og hell sjokoladen i konfektformer/ plastboks og sett i kjøleskapet. Ta ut av former/del opp når sjokoladen har stivnet. Oppskriften kan også kombineres med nøtter. Oppbevares kaldt til servering.
Ingrediensene i disse oppskriftene får du kjøpt i flere helsekostbutikker, deriblant Life og Sunkost. Flere oppskrifter og fullstendig forhandlerliste og nettkjøp på okosjokolade.no.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
