Jevnt blodsukker
Slik unngår du søtsugfella
Her er noen smarte knep for å unngå søtsuget.

- Søtbehovet er fysiologisk. Det melder seg når blodsukkeret er lavt og ustabilt. Et jevnt blodsukker holder også søtsuget i sjakk.
Det går an å spise seg til jevnere blodsukker uten å for eksempel pøse på med fettholdig mat, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
Det er ifølge Arsky spesielt fire feller du lett kan gå i.
- Det er dårlig planlegging, dårlig tid, skjulte kalorier og selvpålagt askese. Det siste kan føre til et magert, kjedelig liv og at man sprekker etter en stund, sier Arsky.
Dårlig planlegging: Planlegg hva du skal både handle og spise i løpet av en uke. Og også hvor mye du skal spise i selskap. Slik unngår du både impulskjøp og impulsspising.
Dårlig tid: I stedet for å kjøpe en frossenpizza i farta, kjøp en salat
Dårlig kalorioversikt: Sprit, likør, kaffe latte med smakssirup, ferdigsalater med dressing og andre matvarer inneholder masse kalorier. Velg lettvarianter der du finner dem.
Altfor strenge matvaner: Mat skal også være nytelse. Husk å kose deg. Ellers blir livet grått - og du kan dessuten sprekke!
Spis ofte og grovt

- Spis til du ikke er sulten i stedet for å spise til du er mett, Spis regelmessig, gjerne hver tredje- fjerde time. Ha tre hovedmåltider, samt ett - to mellommåltider, råder Arsky som blant annet anbefaler mye vann og mest mulig grove kornprodukter fremfor lette.
Med så hyppige måltider blir det mindre fristende å småspise, og risikoen for å impulskjøpe og spise kaker, sjokolade, potetgull og pølser blir mindre, sier hun.
Urtete mot søtsug
En smart måte å lure søtsuget på uten å få i seg en eneste kalori, er å drikke peppermyntete eller chai-te. Krydrete urteteer er søte i seg selv, og inneholder heller ikke tilsetningsstoffer av noe slag. Man kan også ta en sukkerfri pastill eller sukkerfri tyggegummi.
- Men husk at sukkerfritt nødvendigvis ikke er kalorifritt; Sukkerfri sjokolade for eksempel , inneholder mye fett, advarer Arsky .
Mange epler i en sjokolade
- Enten du tenker på vekten eller på sunnheten, lønner det seg alltid å kutte ned på inntaket av sukkerholdige matvarer, sier Marit Garathun Næss, klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet i Oslo.
- Dette gjelder også snacksen. Noe av det verste man kan spise er potetchips. Det er både kaloririkt og næringsfattig. Dessuten er det vanskelig å stoppe å spise når man først har åpnet en pose, sier hun.
Også når det gjelder sjokolade kan vi trygt begrense oss; 100 gram melkesjokolade gir 550 kcal - noe som tilsvarer 11 epler.
Vi har tidligere testet sjokolade, og Troika er den som kommer best ut
Grønnsaker med dip
- God og sunn snacks er grønnsaker med dip. Kutt opp gulrøtter, blomkål, agurk, paprika og stangselleri og server med dip laget av mager kesam og dippmiks, foreslår hun.
Produkter tilsatt chili og kanel sies ofte å skulle sette i gang forbrenningen, men akkurat det tviler ernæringsfysiologen på. I så fall må man spise så enorme mengder at det blir helseskadelig.
Hun anbefaler i stedet å spise fruktbiter med yoghurtdipp eller mager vaniljekesam. Tilsett gjerne litt vaniljesukker, samt kanel. Det gir en søtere smak .
Unngå druer og bananer
Sliter man med svingende blodsukker, vil jeg ikke uten videre anbefale frukt som snacks, sier Anne-Kristin Rolland, ernæringsfysiolog ved Fedon Lindbergs Klinikk. Både bananer og druer har høy glykemisk indeks og kan gjøre folk rask sultne igjen.
Skal folk bruke frukt som mellommåltid/snacks anbefaler hun epler, pærer, fersken, nektarin og plommer, sier hun.
- Usaltede nøtteblandinger og cottage cheese med usukrede bær er begge deler god og blodsukkerregulerende snacks. Det samme gjelder avocado. Men siden det er mye kalorier i den, holder det lenge med en halv, sier Anne-Kristin Rolland.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
Her finner du masse lavkarbo-oppskrifter og gode lavkarbo-råd
12 slankespørsmål du ikke tør stille