Vektkontroll og slanking
Slik renner kiloene av
Vil du ned en buksestørrelse eller to? Proffene viser deg veien til drømmekroppen.
Kari Jaquesson (48) er for tiden aktuell med dvd-en «Fatburner».
Den suksessrike trimdronningen har en klar formening om hvordan du kan få en sprek kropp - uten å oppsøke et treningssenter.
Her er hennes råd:
1. Invester i en trillebag
- Bruk den når du skal på butikken. Jeg har åtte minutter hver vei til min faste matvareforhandler - det utgjør 16 gode trimminutter til sammen. Alt hjelper!
2. Dans deg slank
- Dans er verdens beste lykkepille. Sett på favorittmusikken din, og beveg deg i det små. Litt mosjon gir økt motivasjon til å gjøre mer.
3. Kom deg ut av sofaen
Dra for eksempel på museum, utstillinger eller konserter. Du er et godt steg på veien så lenge du unngår å sitte foran tv-skjermen på kveldstid.
4. Gå i trapper
Definer deg selv som en som alltid går trapper fremfor å kjøre heis. Et godt tips kan være å sette seg et mål om å gå et visst antall trappetrinn i uken.
5. Tren til faste tider
Hvis du først skal begynne å trene organisert, velg noe som går til faste tider hver uke. Da blir det mer forpliktende, og det er lettere å komme seg ut av godstolen.
Dropp kurene!
Yngvar Andersen (36) fra «Puls» på NRK har laget et program som heter «To buksestørrelser ned på fire uker».
Han har vist oss fem effektive treningsøvelser.
Treningsguruen har denne oppskriften på hvordan man kan få bedre helse og slank kropp med enkle grep og trening:
1. Tre økter i uken
For dem som ønsker å komme i gang med trening skal det gjennomføres tre skikkelige treningsøkter hver uke. I tillegg kommer en times hverdagsmosjon, som for eksempel å gå til jobben, ta trappen eller følge barna til skolen.
Du skal ha en time styrketrening, en time langkjøring og en time intervalltrening.
2. Se på treningen som en jobb
Ikke alt er moro! Gjennomfører du tre timer trening i uken, får du en god helse og en slank kropp. Ønsker du å trene mer enn tre timer i uken, så se på det som en bonus.
3. Spis fem måltider hver dag
Spis fullkornprodukter som for eksempel grovt brød. Unngå ferdigmat. Lag heller maten selv. Det er mye sunnere.
4. Innfør lørdagsgodt
Spis kun godterier på lørdag. Klarer du å holde deg unna snop i ukedagene er det ekstra moro, og du har noe å se frem til mot helgen.
5. Dropp kurene
Ikke alle kurene du hører om fungerer i lengden.
Jevn trening og sunt kosthold er det som må til for å få en god helse og en slank kropp.
Tenk positivt!
Jeanette Roede (38) er sjef for Grete Roede AS.
Hun er ekspert på å motivere andre til å holde vekten nede. Her er hennes beste tips:
1. Belønn deg selv
Kostrådene som hjelper
Kari Bugge er ernæringsfysiolog hos Grete Roede AS. Her er hennes tips:
- Spis regelmessig. Faste måltider gir overskudd og hjelper deg å regulere det totale inntaket. Vi fungerer best når vi gir kropp og hode jevnlig energipåfyll.
- Spis variert. God variasjon i kostholdet sikrer at kroppen får tilført alle de ulike næringsstoffene den trenger. Et variert kosthold bidrar til større matglede, som gjør det lettere å opprettholde sunne vaner.
- Spis frukt og grønnsaker, som er vår beste kilde til vitaminer, mineraler og antioksidanter - uten samtidig å bidra med så mye energi. Frukt og grønnsaker står for omtrent halvparten av vårt daglige fiberinntak. Spis noe grønt til alle måltider, enten det er grønnsaker, frukt, bær eller juice.
- Spis fisk flere ganger i uken. Fisk er fint å spise også når du skal ned i vekt. Både mager og fet fisk er bra og inneholder viktige proteiner og minerale
- Velg bort pølser, kjøttdeig og annen farsemat. Velg heller renskåret kjøtt, karbonadedeig og magert kjøttpålegg. Velg også bort helfete meieriprodukter. Begrens godteri, snacks, kjeks, is og annet søtt til én gang i uken. Drikk vann.
Hvordan du snakker om deg selv og til deg selv har stor betydning. Nyt at du er underveis, og tenk også på hvordan du vil belønne deg selv når målene er nådd.
2. Plei støttende relasjoner
Ikke tro at de rundt deg gir deg denne støtten av seg selv. Fortell om dine personlige mål og sørg for at du tar styringen. Dermed blir menneskene rundt deg støttespillere og ikke sabotører.
3. Prioriter deg selv
Du må gjøre mindre av noe for å rydde tid til noe annet. Gjør bevisste valg. Husk at du får masse overskudd av å prioritere det som du kjenner gir deg energi.
4. Planlegg
Tenk på hva du ønsker å oppnå/endre. Hva er status før endring? Hva fungerer og hva fungerer ikke? Hvordan skal du komme deg til målet? Hva skal du starte med/gjøre mer av? Hva og hvem kan være hindre du vil møte? Hva og hvem kan hjelpe deg underveis?
5. Fullfør når du er i gang
Det viktigste med prosessen er at den går fremover, ikke at den gjennomføres perfekt.
Gjør endringer du kan leve med på sikt, og gled deg over all fremgang. Avslutt vektreduksjonsprosessen med en stabiliseringsfase, så lykkes du lettere med et varig vekttap.
Les også:
Dette gjør du feil når du trener
Denne saken ble første gang publisert 20/01 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.