Syltetøy
Slik lager du syltetøy uten sukker
Lag sunt syltetøy av blåbær, jordbær eller bringebær.

Hva er vel bedre enn nystekt brød med hjemmelaget syltetøy på?
Bare fordi du spiser sunt, trenger du ikke nekte deg hjemmelaget syltetøy.
Her får du tre sunne oppskrifter på syltetøy - helt uten sukker.
Helsebringende
At det har stor helsebringende effekt å spise bær, det er lege Gunn Elin Ladstein ikke i tvil om.
- Jordbær, bringebær, blåbær og tranebær inneholder ellaginsyre og et stort antall polyfenoler (antioksidanter), sier hun.
- De stimulerer til eliminasjon av kreftfremkallende stoffer og hindrer angigenese (karnydannelse hos kreftceller, som er helt essensielt for at de skal kunne vokse videre og spre seg i kroppen), sier legen.
- Eller sagt enklere, bærene inneholder store mengder antioksidanter og hjelper immunforsvaret med å nøytralisere frie radikaler. Og frie radikaler kan være medvirkende årsak til kreft og for tidlig aldring, forklarer Ladstein.
Tre lure setninger
- Ikke tenk at du skal «slanke deg», at det er «synd» at du ikke kan spise de og de matvarene, og at du går glipp av så mye. Tenk heller: «Jeg kan spise hva jeg vil, og jeg vil spise sunt», råder Ladstein.
Hun har tre setninger det kan være lurt å ha i hodet dersom du ønsker å legge om til et sunnere kosthold.
1) Spis når du er sulten.
- Unngå å bruke mat til annet enn vanlige måltider, som trøst, feiring og så videre. Finn noe annet enn mat til dette bruk.
2) Stopp å spise når du er mett.
- Bruk god tid ved matbordet. Husk at det tar 20 minutter før hjernen registrerer at du blir mett. Det vil si at du kan unngå å spise for mye dersom du tar deg god tid når du spiser.
3) Ikke tenk fra dag til dag, men fra måltid til måltid.
- Skeier du ut ved ett måltid, ikke tenk at «nå har du allerede ødelagt den dagen, så da kan like godt resten av dagen også brukes til utskeielse». Tenk heller: «Nå skeier jeg ut i dette måltidet, NYT!, og gå tilbake som normalt ved neste måltid uten dårlig samvittighet og ødelagt dag».
Gunn Elins oppskrifter på rørte bær
Denne metoden gir et friskt og godt syltetøy, men siden bærene ikke kokes, blir holdbarheten kortere enn for vanlig syltetøy. Som tykningsmiddel brukes fiberhusk.
Foretrekker du å kjøpe syltetøy? Tidligere har vi testet syltetøy med mindre sukker for å finne det sunneste. (Vær obs på at ikke alle merkene nødvendigvis fremdeles er i salg.)
Rørt blåbærsyltetøy

400 g blåbær, friske el dypfryste
5 ss sukrinmelis
1 ts fiberhusk
Rør alt sammen med gaffel. Dekk til. Oppbevar i kjøleskap. Holdbarhet: En drøy uke.
Næringsinnhold hele porsjonen:
Kcal: 204
Karbohydrat: 30 g = 80 %
Tilsatt sukker: 0 g
Fett: 3,61 = 10 %
Protein: 4,03 g = 10 %
Rørt jordbærsyltetøy
Jordbær har en rekke viktige helsefordeler.

400 g jordbær, friske eller dypfryste
5 ss sukrinmelis
1 ts fiberhusk
Mos bærene sammen med resten, blender kan brukes. Hell over på rent glass. Sett på tett lokk. Oppbevares i kjøleskap. Holdbarhet: En drøy uke.
Næringsinnhold hele porsjonen:
Kcal: 136
Karbohydrat: 26,4 g = 90 %
Tilsatt sukker: 0 g
Fett: 0,81 g = 3 %
Protein: 2,03 g = 7 %
Rørt bringebærsyltetøy
400 g bringebær
6 ss sukrinmelis

1 ts fiberhusk
Rør alt sammen med gaffel. Dekk til. Oppbevar i kjøleskap. Holdbarhet: En drøy uke.
Næringsinnhold hele porsjonen:
Kcal: 116
Karbohydrat: 12,8 g, = 68 %
Tilsatt sukker: 0 g
Fett: 1,61 g, = 9 %
Protein: 4,43 g = 23 %
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Oppskrift på lavkarbovafler og -pannekaker.
Sukker like vanedannende som narkotiske stoffer
Test deg selv: Hvor mye kan du om et sunt kosthold?