Ned i vekt
Pangstart med suppekuren
Oppskriftene som får fart på slankingen.
7 råd etter kuren
1. Vær fysisk aktiv minst 30 minutter hver dag. Trening øker forbrenningen og muskelmassen - du får altså dobbel effekt. Kombiner kondisjons- og styrketrening i forholdet 70/30.
2. Fortsett å spise masse grønnsaker, gjerne dobbelt så mye som du pleide før kuren.
3. Bruk rene fileter av fisk, kjøtt og kylling i stedet for pølse- og farsemat.
4. Drikk masse vann.
5. Velg et grovere brød med lavt innhold av karbohydrater og høyt innhold av kostfiber. «Ingers superrug» er blitt testet til det beste flere ganger.
6. Spis en skive mindre enn du pleide tidligere.
7. Spis en neve usaltede nøtter som snacks i stedet for potetgull, sjokolade og godteri.
Kilde: Gunn Helene Arsky
Er du lei noen brysomme ekstrakilo? Suppekuren er en god starthjelper for å få fart på slankingen.
Om du bytter ut to av dagens måltider med disse suppene, går du ned minst to kilo den første uken.
De fleste vet godt at man må endre dårlige vaner, spise sunt og mosjonere for å gå ned i vekt og ikke minst holde seg slank. Med suppekuren får du en effektiv start på den nye livsstilen, og det blir lettere å fortsette med godt mot. Men obs, denne kuren skal bare følges en uke!
Tabell som viser fullstendig næringsinnhold i alle fire oppskriftene står nederst i artikkelen.
Kalorifattig mat
Vitaminrike grønnsaksupper er noe av det mest kalorifattige du kan spise, samtidig som de metter godt. Noen dietter anbefaler kun suppe til alle måltider i en hel uke, supplert med vann, frukt og grønnsaker.
Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky advarer mot å gå så drastisk til verks.
- Dette er en svært ensidig og ubalansert måte å leve på, selv for en kort uke. Det er bedre å bytte ut ett eller to måltider hver dag med en porsjon suppe, mener hun.
Arsky har skrevet en rekke bøker om mat og helse, dessuten vært foredragsholder gjennom en årrekke. Hun forklarer at risikoen med rene suppekurer er at du legger på deg mer enn du har gått ned, når du igjen begynner å spise vanlig.
Regelen er som ellers
Bruk kuren som en motivator, tilegn deg gode matvaner og behold dem.
Suppene nedenfor bør altså være inngangen til et sunnere liv, ikke bare en midlertidig kur.
Mye flytende føde med lite kalorier er bra hvis du følger 5:2-dietten. Ifølge ernæringsrådgiver Ulrika Davidsson er det både lettere å komme i gang med 5:2-dietten og å få fettforbrenningen skikkelig i gang, hvis du gjennomfører fire dager på flytende føde først.
- Hvor mye du går ned i vekt med denne kuren, avhenger av hva annet du spiser og hvor aktiv du er. Men generelt vil en stor skål suppe på 5 desiliter gi ca. 180-250 kalorier, noe som er betydelig mindre enn en vanlig lunsj eller middag. På den måten kan du få raske resultater uten å føle deg sulten. Suppene gir også varierte smaksopplevelser, sier ernæringsfysiologen.
Her har du fire fine suppeoppskrifter å velge mellom. Felles for dem er at de ikke er jevnet med mel og smør, derimot er det ingrediensene selv som tykner suppen.
De inneholder litt buljong, men lite salt fordi det binder væske. Suppene kan spises med hele grønnsakbiter, men du blir faktisk mettere dersom du kjører suppen jevn i blender eller med stavmikser.
- Fyll en riktig stor skål, nyt suppen og smaken av sommer, spis sakte og drikke masse vann til, råder Arsky.
Sitronkyllingsuppe
2 porsjoner
2 ts olivenolje
4 sjalottløk, finhakket
1 gulrot, revet
1 stilk stangselleri, revet
80 g kyllingfilet uten skinn, i terninger
2 sitroner
8 dl kyllingkraft
pepper
Varm oljen i en gryte, tilsett grønnsaker og kylling, og la det frese i 8 min mens du rører av og til. Press all juicen fra sitronene opp i gryten og tilsett kraften. Kok sakte opp og la småkoke i 50 min. Smak til med pepper.
Hvitløk- og spinatsuppe
1 porsjon
6 fedd hvitløk
¼ l grønnsakbuljong, ferdig spedd
60 g poteter i terninger
60 g spinat, hakket
1 kvast timian
1 ss skyr naturell
pepper
Rens hvitløkfeddene og kok dem i buljongen sammen med poteter, spinat og timian i ca. 20 min. Ta ut timiankvisten. Kjør suppen jevn. Smak til med pepper. Server med 1 ss skyr naturell på toppen.
Blandet grønnsaksuppe
6 store løk
2 grønne paprika
6 tomater uten skall
1 stor kål
1 stilk stangselleri
1 fennikel
1-2 terninger
kyllingbuljong
vann
pepper, hvitløk og karri
Skjær grønnsakene i biter og legg dem i en stor gryte. Fyll opp med vann og legg i buljongterningene. Kok opp og la alt koke på høy varme i 10 min. Slå ned varmen og la det småkoke til grønnsakene er myke. Tilsett krydder. Du kan mose suppen i en kjøkkenmaskin eller spise den som den er.
Kald salsasuppe
2 porsjoner
5 modne tomater, i biter
1 rødløk, i biter
1 fedd hvitløk, i biter
1 ts sukker
saften av 1 lime
1 håndfull frisk koriander, grovt kuttet
Ha alle ingrediensene i en food processor og kjør i pulser til du har en skummende, tykk suppe. Nyt med en gang, eller sett kjølig til senere.
Næringsinnhold
Ernæringsfysiolog Vibeke Landaas har sammenliknet næringsinnhold i de fire suppene beskrevet.
- I den ene, grønnsakssuppen, er mengden vann ikke spesifisert. Jeg har estimert 6 dl vann. Alt næringsinnhold er basert på innhold i 100 gram suppe.
NÆRINGSSTOFFER |
Sitronkyllingsuppe |
Hvitløk- og spinatsuppe |
Salsasuppe |
Grønnsaksuppe |
Mengde, g: |
100 |
100 |
100 |
100 |
20 |
26 |
20 |
22 |
|
Protein, g: |
2,1 |
1,4 |
0,9 |
1 |
Fett, g: |
0,7 |
0,4 |
0,2 |
0,1 |
Kolesterol, mg: |
4 |
1 |
0 |
0 |
Karbohydrat, g: |
1,1 |
3,6 |
3 |
3,5 |
Stivelse, g: |
0 |
3,1 |
0,1 |
0 |
Kostfiber, g: |
0,6 |
0,7 |
1,3 |
1,7 |
Tilsatt sukker, g: |
0 |
0 |
0,6 |
0 |
Kalsium, mg: |
8 |
24 |
14 |
24 |
Vitamin C, mg: |
8 |
11 |
19 |
31 |
Vann, g: |
94 |
92 |
92 |
92 |
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
Denne saken ble første gang publisert 10/10 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.