Ned i vekt
Ekspertenes 25 beste tips til hvordan gå ned i vekt
Det er mange veier til målet.
Aktuelt fra Helseleksikonet.no
Å være overvektig kan gi en rekke livsstilssykdommer, så dersom du har for høy BMI kan du gjøre en stor investering for helsen din ved å gå ned noen kilo i vekt.
Her får du slankeekspertene beste råd om hvordan du kan gå ned i vekt. Rådene viser at det er mange veier til målet, men det viktigste har de felles: De kan få deg ned i vekt. Lykke til!
Tips fra Gunn Helene Arsky:
Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky er opptatt av at du skaper gode vaner i hverdagen.
Her er hennes syv tips til hvordan du kan gå ned i vekt.
1. Spis grønt!
- Grønnsaker er sunne, kalorifattige, og fylt til randen av vitaminer og mineraler. Dette er næringsstoffer du trenger, blant annet for å holde energiomsetning og forbrenning i sving. Dessuten er de fulle av fiber som tar god plass i magen og gjør deg mett.
2. Spis ved bordet, ikke i bilen!
- Det er vel ikke selleristenger og gulrøtter du spiser i bilen? Ofte er det raske måltider fra bensinstasjonen. I tillegg til at de er usunne, er de ofte for små til at de kan regnes som fullverdige måltider.
3. Visualiser fristelser.
- Øv på å si nei takk før du blir tilbudt en ny porsjon. Ikke drikk på deg kiloene. Kroppen er ikke flink til å registrere metthetsfølelsen som kommer fra «flytende kalorier». Det aller meste du drikker i løpet av en dag bør derfor være kalorifritt. Drikk gjerne melk og juice for næringsstoffenes skyld, men dropp melk og sukker i kaffe og te.
4. Ikke spis om natten.
- Og helst ikke etter klokken 22.00. Hvis du har spist som vanlig i løpet av dagen, er det ingen grunn til å spise etter midnatt. Spising på denne tiden av døgnet er stort sett bare følelses og humørbetont.
- Når du ser på TV, forbrenner du færre kalorier enn når du leser! I tillegg er man gjerne så uoppmerksom mens man følger med på skjermen, at man ikke merker hvor mye man putter i munnen.
6. Ikke spis hvis du er mett.
- Ikke spis opp alt på tallerkenen hvis du egentlig er forsynt. Og avstå fra kakestykke nummer to bare fordi det er godt. Blir det mat til overs, sett det i kjøleskapet til neste dag.
7. Tygg langsomt.
- Studier har vist at dersom du ikke tar deg tid til å tygge maten skikkelig, rekker du å spise veldig mange flere kalorier før metthetssignalene når hjernen.
Tips fra Jeanette Roede:
Kostholdsveileder Jeanette Roede, tror på viktigheten av å planlegge.
1. Planlegg og vær realistisk.
2. Planlegg hvordan du ønsker å gå ned i vekt.
- Vær bevisst på vaner, uvaner og årsaken til at du legger på deg.
3. Ha tro på målene dine. Vit at du er motivert.
4. Sett deg små og realistiske delmål.
5. Skriv handlelister og rydd unna fristelser.
6. Prøv å holde en jevn måltidsrytme gjennom dagen.
7. Bruk vann som tørstedrikk.
8. Velg magre produktvarianter.
9. Vær tålmodig. Gå sakte frem.
- En vektreduksjon på ½ til 1 kilo pr. uke anbefales.
10. Hold deg i aktivitet, og tren musklene. Da forbrenner du kaloriene bedre.
Tips fra Fedon Lindberg:
Lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg har i mange år anbefalt færre karbohydrater. Her er hans tips.
1. Ha målsettingen klar.
2. Skriv ned det som er viktigst for deg når det gjelder kropp og helse og livsstil, og prioriter dem.
3. Sett deg realistiske mål og delmål, og bruk god tid når du skal gå ned i vekt.
4. Husk å mosjonere. Men er du veldig overvektig, kan det være en idé å gå ned noen kilo før du begynner med treningen.
5. Skriv ned det du spiser, så blir du bevisst både vaner og uvaner.
6. Spis ofte, så slipper du blodsukkerfall og fysing.
7. Reduser mengden karbohydrater.
- Spiser du mindre stivelse i form av poteter, brød, ris og pasta, vil kroppen din forsyne seg lettere av fettreservene dine. Av den grunn bør du spise så rent som mulig, og styre unna hvetemel, ferdigmat og matvarer med høy glykemisk indeks.
8. Spis av mindre tallerkener.
- Husk at hjernen registrerer metthetsfølelsen først 20 minutter etter måltidet.
Denne saken ble første gang publisert 11/08 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.