Slanking

Magnus er ikke til å kjenne etter forvandlingen. Dette er hans klare råd til andre

Da baderomsvekten viste «error», skjønte Magnus at han måtte ta grep. Nå har han gått ned 63 kilo på 13 måneder.

VEKTNEDGANG; Magnus fikk til slutt nok, og bestemte seg for å ta grep. Slik så han ut før.
VEKTNEDGANG; Magnus fikk til slutt nok, og bestemte seg for å ta grep. Slik så han ut før. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Gjennom oppveksten har jeg alltid vært en av de store gutta. Selv om jeg var klar over at jeg var større enn de andre, tenkte jeg at det ikke var så ille og at det kom til å jevne seg ut i puberteten. Noe det helt klart gjorde.

Dette forteller Magnus Engelstad (29) til Klikk.no.

Når Magnus ser tilbake på bilder fra videregående skole, minnes han selvtilliten han hadde på den tiden.

– Når jeg ser tilbake på bilder fra den tiden, var jeg så vidt over gjennomsnittet. Jeg hadde selvtillit på nivå med de fleste på min alder, selv om jeg veide rundt 100 kg, sier han.

Det var først etter videregående skole vekten ble virkelig ille.

VEKTNEDGANG; Magnus fikk til slutt nok, og bestemte seg for å ta grep. Slik så han ut før.
VEKTNEDGANG; Magnus fikk til slutt nok, og bestemte seg for å ta grep. Slik så han ut før.

– Jeg gikk opp mange kilo, og ble veldig blind på meg selv. Jeg hadde null porsjonskontroll, røyket fast i nesten ti år, drakk mye sukkerholdig brus og energidrikker, og var nesten ikke i noe fysisk aktivitet.

Siden Magnus ikke hadde kontroll på næringsinnhold i mat, og ikke merket at han la på seg, kunne han spise to til tre pakker med nudler og én liter sjokolademelk til lunsj. Han spiste store middagsporsjoner uten noen begrensninger.

Ved flere anledninger forsøkte han å gå ned i vekt, men han bar ikke på nødvendig kunnskap for å klare dette.

ENDRET LIVSSTIL: Tidligere tenkte ikke Magnus stor over livsstilen sin. Han drakk, røyket og spiste som han ville.
ENDRET LIVSSTIL: Tidligere tenkte ikke Magnus stor over livsstilen sin. Han drakk, røyket og spiste som han ville. Foto: Privat

– Jeg forsøkte blant annet å gå 10 000 skritt hver dag, tvang meg på treningssenteret selv om jeg hatet det, og spise «sunt», men det hjelper lite når porsjonskontroll og kunnskap rundt næringsinnhold og kalorier ikke er til stede, sier han.

Når Magnus ser på bilder av seg selv i ung alder, blir han skremt over hvor blind han var.

– Jeg hadde nok en del komplekser, men jeg tror jeg skjulte dem relativt godt for meg selv. Jeg var absolutt ikke fornøyd med vekten min, men jeg klarte ikke å se hvor stor jeg faktisk var. Jeg så meg selv tynnere enn det jeg var, forteller Magnus.

Les også (+): Enorme forskjeller: Dette er «verstingen» blant kjøttpåleggene

Livsstilsendring og vektnedgang

I januar 2023 bestemte Magnus seg for å ta grep og endre livsstilen sin.

Beslutningen kom etter at han gikk på den gamle baderomsvekten for første gang på mange år, og den viste «error».

– Den hadde riktignok en maks på 120 kg eller noe sånt. Det ble innkjøp av ny, moderne baderomsvekt i november 2022, og denne viste 151,2 kilo. Det var en realitetssjekk som fikk meg til å innse at jeg måtte gjøre en endring, sier Magnus.

Han endret kostholdet sitt og lærte mer om næring og mat.

– Jeg fokuserte på kalorifattig og proteinrik mat, samt at jeg begrenset porsjonene. Jeg begynte også å trene styrke og kardio regelmessig, forteller Magnus og fortsetter:

– Kostholdet mitt har helt klart vært den viktigste faktoren til vektnedgang, men økt fysisk aktivitet har også spilt en stor rolle for å bevare muskelmasse og bygge styrke underveis.

FØR OG ETTER VEKTNEDGANG: Etter 13 måneder gikk Magnus ned cirka 63 kg.
FØR OG ETTER VEKTNEDGANG: Etter 13 måneder gikk Magnus ned cirka 63 kg. Foto: Privat

Magnus synes det var utfordrende å sette i gang, fordi han verken hadde kunnskap om hvor og hvordan han skulle starte.

– Jeg hadde aldri satt meg inn i næringsinnhold eller trening. I tillegg var det vanskelig å holde motivasjonen oppe når resultatene ikke kom så raskt som jeg ønsket. Men jeg har lært at det tar ekstremt kort tid å faktisk lære seg hva som skal til for å gå ned i vekt, sier han.

Gjennom reisen sin utviklet han et bedre forhold til trening enn tidligere.

– Jeg har definitivt utviklet en genuin glede for trening. Det er en stor del av min nåværende livsstil. Tidligere mislikte jeg trening sterkt. Jeg labbet rundt på treningssenteret fordi jeg liksom skulle være der i én time, uten at jeg faktisk fikk noe ut av det.

Les også (+): Gro hadde forsøkt «alt» for å bli slank. Så kom fastlegen med et forslag

Mer selvtillit etter vektnedgang

På 13 måneder har Magnus gått ned til cirka 88 kg, som vil si cirka 63 kg vektnedgang totalt.

– Det mest givende har vært å kjenne på de fysiske og psykiske endringene. Selvtilliten er på et helt annet nivå, og jeg føler på en helt ny motivasjon for å gjøre det bedre hver eneste dag i alle aspekter av livet. Både på trening, mentalt, sosialt og på jobb.

TRENINGSGLEDE: Gjennom reisen utviklet Magnus en genuin treningsglede.
TRENINGSGLEDE: Gjennom reisen utviklet Magnus en genuin treningsglede. Foto: Privat

Det har vært en overgang for Magnus å gå fra å handle klær i XL og XXL til å kunne handle medium.

– Jeg føler jeg er en annen person i dag, samtidig som jeg fortsatt føler meg som meg selv. Selv om jeg har gått ned mye i vekt, ser jeg helt klart den «gamle» meg på grunn av mye løs hud. Det er veldig deilig å endelig kunne handle klær man føler seg skikkelig bra i!

Magnus er veldig fornøyd med å ha klart og endre livsstilen sin, og finne en livsstil han genuint trives i.

– Jeg har stålkontroll på kosthold og en genuin kjærlighet for trening. Målet nå er å se hvor godt trent jeg kan bli og hva denne kroppen faktisk kan oppnå!

MER SELVSIKKER: Magnus er nå mye mer selvsikker enn tidligere, og er svært fornøyd med vektnedgangen.
MER SELVSIKKER: Magnus er nå mye mer selvsikker enn tidligere, og er svært fornøyd med vektnedgangen. Foto: Håkon Ørum Jonassen

Tips til vektnedgang

Magnus' beste tips er å sørge for at vekttapet blir en del av en større livsstilsendring.

– Rett søkelys på hva maten inneholder, kalorier, og porsjonsstørrelser. Finn en metode som fungerer for deg, som du kan holde på i lengden, og vær tålmodig. Raske løsninger og såkalte dietter gjør bare mer skade enn nytte i lengden om du ikke er veldig obs på hva du driver med.

Hvis man sitter på gjerdet og lurer på om man skal starte, mener Magnus at det beste man kan gjøre er å oppsøke informasjon som ikke kompliserer prosessen for mye.

– Det finnes selvsagt medisinske årsaker som gjør vektreduksjon vanskelig for enkelte, men for de aller fleste er kalorier inn og kalorier ut det eneste riktige svaret.

– Ting tar tid, men det kommer til å gå raskere enn man først tror. Det siste halvannet året har bare flydd av gårde, og hvis tiden allikevel går fremover kan man like gjerne få noe ut av det, avslutter han.

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2024, og sist oppdatert 22/09 2024.

Les også