Sunn mat

Hverdagsmat for deg som vil passe vekten

Tre oppskrifter på sunn middag.

SUNN MAT: Denne paien med brokkoli og purre inneholder 532 kcal.
SUNN MAT: Denne paien med brokkoli og purre inneholder 532 kcal. Foto: Foto: Vektkonsulentene
Sist oppdatert

Sunn hverdagsmat som ikke er for komplisert, kan være en utfordring for de som slanker seg, eller for de som bare vil spise litt sunnere.

Her gir vi deg en vegetarrett, en kjøttrett og en fiskerett. Oppskriftene er hentet fra slankeklubben Vektkonsulentene, som blant annet tilbyr et legegodkjent kostprogram til sine medlemmer.

Vektkonsulentene er opptatt av måltidenes sammensetning, og at du får i deg riktig mengde næringsstoffer. På den måten trives kroppen bedre, og det blir lettere å gå ned i vekt.

Hva med å prøve en av disse sunne rettene til middag i dag?

Vil du ha mer? Her er de tre middagsoppskriftene fra forrige nyhetsbrev.

Purre- og brokkolipai

Kcal: 432

Du trenger:

35 g couscous, kokt

1 stk egg

15 g knekkebrød (grovt)

1 g olje til steking/baking

100 g brokkoli, rå

25 g purre, rå

25 g cheddarost, maks 22% fett

salt & pepper

100 g matyoghurt

Slik gjør du:

Forvarm stekeovnen til 180 C.

Smør en liten paiform med olje.

Rør sammen couscous, egg, smuldret knekkebrød og salt til en deig. Klem deigen ut i formen og opp på kanten. Stek paiskallet i ca. 5 minutter.

Del brokkolien i små buketter, skjær purren i tynne ringer og legg grønnsakene i paiskallet.

Rør sammen yoghurt, egg, revet ost, salt og pepper og hell det over grønnsakene.

Stek paien videre i 15-20 minutter, til fyllet er fast og gyllent.

Tips: Server paien med tomatsalat.

Næringsinnhold:

Protein: 28,9 g (27%)

Karbohydrat: 34,4 g (29%)

Fett: 21,4 g (45%)

Fiber: 6,7 g

Fiskekaker i teriyakisaus med mangosalsa

FISK: En mangosalsa passer veldig godt til disse fiskebollene.
FISK: En mangosalsa passer veldig godt til disse fiskebollene. Foto: FOTO: Vektkonsulentene

Kcal: 556

Du trenger:

1 stk egg

½ stk sitrongress

2 spsk koriander, frisk

1 liten chili, rød (frisk)

5 g margarin 70% for steking / baking

45 g teriyakisaus

½ stk mango (rå)

50 g agurk, rå

75 g stangselleri

25 g løk, rå

75 g tomat

10 g sesamolje

1 spsk limejuice

korianderblader (frisk)

75 g ris, kokt

85 g torsk

salt & pepper

Slik gjør du:

Hakk sammen fisk, egg og salt i hurtigmikser eller med stavmikser. Rør inn hakket sitrongress, koriander og chili sammen med salt og pepper.

Form fiskekaker og stek dem i margarin til de er gjennomstekte, ca. 4 minutter på hver side.

Hell teriyakisausen i panne og varm den opp.

Skrell mangoen og skjær fruktkjøttet i små terninger. Skjær agurk, selleri, løk og tomat i små terninger og bland dem med mango. Hell over olje og limesaft og bland salsaen med koriander.

Server fiskekakene med salsa og kokt ris.

Tips: Bruk samme oppskrift som til fiskekakene, men erstatt fisken med samme mengde kvernet kylling.

Næringsinnhold:

Protein: 34 g (24%)

Karbohydrat: 58,7 g (40%)

Fett: 21,9 g (35%)

Fiber: 6,1 g

Kinesisk kyllinggryte

Kcal: 478

KINESISK KYLLINGGRYTE: Hva med å prøve en rett med kyllinglever? Litt utradisjonelt, men veldig godt!
KINESISK KYLLINGGRYTE: Hva med å prøve en rett med kyllinglever? Litt utradisjonelt, men veldig godt! Foto: FOTO: Vektkonsulentene

Du trenger:

100 g grønn paprika, rå

145 g kyllinglever

100 g løk, rå

5 g olje til steking/baking

1 spsk karri, pulver

2 spsk soyasaus

½ tsk buljongpulver

½ dl vann

100 g bønnespirer, rå

salt & pepper

75 g ris, kokt

Slik gjør du:

Børst av leveren og del den litt opp. Strimle løk og paprika.

Stek leveren i en panne i oljen sammen med løk og paprika. Tilsett karri, soyasaus og buljong og la retten putre på lav varme i 5-10 minutter.

Vend bønnespirer i til slutt, og varm opp. Smak til med salt og pepper.

Server retten med kokt ris.

Næringsinnhold:

Protein: 39,5 g (33%)

Karbohydrat: 52,4 g (40%)

Fett: 14,3 g (27%)

Fiber: 9,1 g

Les også:

Lakselasagne, karbonade med tomatsaus eller fylte paprika

Fiskekaker, wokgryte og omelett

Denne saken ble første gang publisert 05/06 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også