Sunt mellommåltid
Her er det maks 150 kalorier
15 mellommåltider under 150 kalorier.
Når blodsukkeret synker er det lett å velge noe søtt og usunt.
- Det lureste er heller mat som metter en god stund når du er i farten.
Det sier Cecilie Lykke Danielsen, håndballspiller ved eliteserieklubben Flint Tønsberg.
- Legg fokus på proteiner, langsomme karbohydrater og litt fett, sier Lykke Danielsen.
Nedenfor er 15 mellommåltider du kan spise med god samvittighet.
Oppskriftene er fra Cecilie Lykke Danielsen, håndballspiller ved eliteseriejklubben Flint Tønsberg, Kristine Økern, kostholdsveileder og personlig trener på Elixia Sandvika og Merethe Øyaland Flåten, ernæringsfysiolog i Oslo.
Det lave kaloriinnholdet gjør maten perfekt for fastedagene i 5:2-dietten, hvis du følger den:
1. Cottage cheese og blåbær
150 gram cottage cheese
100 gram blåbær.
Dette holder deg mett lenge og er et veldig godt og søtt alternativ.
2. Frukt og valnøtter
Mellommåltid
Mellommåltider hjelper til med å holde blodsukkeret ditt stabilt og hindrer overspising. Spis disse i mellom hovedmåltidene frokost, lunsj, middag og kvelds.
Et eple, en pære eller fersken.
En liten neve valnøtter
Her får du i deg sunt fett og karbohydrater som metter lenge.
3. Biola med frukt
En halv grapefrukt
70 gram honningmelon
70 gram mango
1 desiliter biola naturell
Sunne melkesyrebakterier fra biolaen som balanserer magen.
4. Knekkebrød
2 rugsprø
2 skiver kalkunskinke naturell eller røkt
4 skiver (28 gram) gul paprika
Knekkebrød gir deg fiber som skaper metthetsfølelse.
5. Råkostsalat
1 gulrot
50 gram blomkål
50 gram hodekål
Et grønt eple
4 skiver kalkunskinke naturell (56 gram)
Kutt dette opp til en fin råkostsalat. Litt lime over det hele gjør at eplene holder seg fine i matboksen og det gir en god smak.
6. Bringebæris
200 gram frosne bringebær
200 gram kesam
Litt vaniljepulver
Bringebær moses sammen med kesam og vaniljepulver. Spises som den er eller frys i former.
7. Speltlomper med fyll
2 speltlomper
Friske grønnsaker
Litt grillet kylling
1 spiseskje cottage cheese
Speltlompene fylles med friske grønnsaker, ferdig stekt kylling og cottage cheese.
8. Banan-is
En halv banan
Et beger yoghurt uten sukker
Noen ruter sukkerfri sjokolade
Ta en halv banan og frys den. Smør den inn yoghurt. Topp med litt smeltet sjokolade og frys i 30 minutter.
9. Skinke og egg
Noen skiver kalkunskinke
Ønskelig med grønn salat
Ett kokt egg
Skjær opp egget i skiver og rull sammen salat med skinke og egg i.
10. Pannekake
Ett egg
En spiseskje mel (speltmel, havremel)
Fire spiseskjeer mager kesam
En teskje sukker
Bland sammen og stek som pannekake.
Server gjerne med frukt eller bær og en klatt kesam.
11. Blåbærfromasj
En skyr med blåbærsmak
En teskje fiberhusk (kjøp dette i dagligvarebutikken din blant allergi-matvarene)
En halv desiliter vann
Piskes sammen. La stå kaldt i 20 minutter før du spiser.
12. Mandler og melon
Fem mandler
100 gram vannmelom
100 gram mager vaniljekesam
Bland sammen i en skål og nyt.
13. Hjemmelaget smoothie
En halv banan
Fire never bringebær
Tre spiseskjeer mager kesam.
Ha i en blender. Smoothien er lett å ta med seg i en termoskopp eller lignende.
14. Grønnsaker og dip
En gulrot
100 gram kålrot
100 gram mager kesam
Ha en liten boks med dip laget av mager kesam og holiday-dip med oppkuttede grønnsaker ved siden av. Her får du gode vitaminer og mineraler, i tillegg til at grønnsaker metter lenge.
15. Speltlompechips
Tre speltlomper
En spiseskje magerkesam
Friske urter, chili og hvitløk
Del speltlompene i ti kakestykker og la dem på en bakeplate. Ha krydder over. Stek på 225 grader i seks-åtte minutter. Server med en dipp av mager kesam, friske urter, chili og hvitløk.
LES OGSÅ:
Derfor blir du søtsugen når du sitter foran TV-en
Denne saken ble første gang publisert 20/08 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.