Halverte vekten sin
Siri (33) tok fire grep - gikk ned 80 kilo
Gikk ned over halve kroppsvekten.
- Jeg blir nok aldri tynn. Men jeg er strålende fornøyd med å ha kommet dit jeg er i dag, sier Siri Flyum (33).
Hun merker godt på kroppen at hele 80 overflødige kilo er borte.
- Vektnedgangen har gitt meg en helt annen livskvalitet. Det meste er lettere, til og med noe så enkelt som å støvsuge, sier Siri til Norsk Ukeblad.
Før ble hun varm og svett, mens nå går det som en lek.
Hun blir heller ikke andpusten av verken trapper eller bakker, og trenger ikke å gå i spesialbutikker for å kjøpe klær.
- Det er egentlig mange små ting jeg først har lagt merke til i ettertid. Jeg ser også lysere på livet fordi kroppen min ikke hindrer meg på samme måte som før, og jeg gruer meg ikke lenger for blikk og snakk bak ryggen min, sier hun.
Les også: – Slik gikk jeg ned 20 kg uten å slanke meg
Har aldri snop i huset
33-åringen fra Stiklestad bor i Oslo og studerer PR og kommunikasjon.
Hun spiser to gode måltider hver dag, med mat som gjør at hun er passe mett og ikke går rundt med den stadige sulten og sukkertrangen hun hadde tidligere.
Men hun koser seg ikke med snop eller snacks lenger.
- Det er ganske enkelt ikke aktuelt. Begynner jeg bare å spise litt av det, skal det ikke mye til før jeg må ha mer . Jeg har innstilt meg på at kosen må jeg hente fra noe annet enn usunn mat.
Veide 152 kilo
For ni år siden gikk Siri på vekten hjemme, og fikk seg en vekker da tallet viste 152 kilo.
Viktig om vektnedgang
Gjør endringer du kan leve med over tid, helst hele livet.
Noen vil trenge støtte og veiledning fra helsepersonell over tid, både for endring av mat- og aktivitetsvaner, og for å opprettholde motivasjonen.
Drikker du mye kaloririkt, kan du gå ned i vekt ved å erstatte brus og sukkerdrikke med sukkerfri drikke.
En diett fungerer bare så lenge den følges og det kan være utfordrende å følge en diett utover 6-12 uker.
Nøkkelen til varig vektreduksjon ligger i gode levevaner og god oppfølging og støtte både fra familie og venner.
(Kilde: Nasjonalt råd for ernæring)
- Jeg har alltid vært ganske stor, men vekten satte virkelig fart på seg da jeg nærmet meg puberteten. Jeg spiste mye mat og mye snop.
Hun gjorde mange forsøk på å gå ned i vekt uten hell.
- Jeg var faktisk den yngste på et Grete Roede-kurs da jeg var rundt 16 år. Men det nyttet ikke, jeg var konstant sulten og brukte veldig lang tid på å gå ned bare fem kilo. Det passet ganske enkelt ikke for meg, sier hun.
"Spis deg slank uten sult"
Siri kom tilfeldig over boka «Spis deg slank uten sult» av Thor Foseid. Dette var omtrent på samme tid som hun var på sitt største.
- Den beskrev nærmest helt motsatte prinsipper enn det jeg var vant til å tenke på rundt vektnedgang. Jeg kunne for eksempel spise egg og bacon, men ikke brød eller poteter.
Siri kjøpte boka og satte i gang. Etter bare en uke hadde hun gått ned fire kilo.
- Det var som å vinne i lotto! Kiloene forsvant riktignok saktere etter hvert, men vekten gikk jevnt og trutt nedover.
- Jeg ble nærmest beruset av å gå i butikker og kjøpe klær i stadig mindre størrelser, sier Siri.
Etter fire år var hun nede i 70 kilo, og der har vekten stabilisert seg. Men hun regner med å leve på lavkarbo-kost resten av livet.
- Jeg spiser så mye god mat at jeg ikke savner noe.
Les også: Lavkarbo for nybegynnere
To måltider om dagen
En vanlig dag for Siri begynner med en solid frokost bestående av for eksempel egg og bacon, med grønnsaker som brokkoli og sopp ved siden av. Det er mat som gir metthetsfølelse langt utover dagen, sier hun.
Middagen kan bestå av kjøtt, fisk eller kylling med grønnsaker. Rent kjøtt eller fisk, ikke ferdigprodukter.
Men hun koser seg gjerne med taco og pizza!
- Jeg lager bunnen selv og gjør bare noen små forandringer, så blir det like godt – bare sunnere.
Når hun lager taco spiser hun det meste som er vanlig, men lager krydderet selv og bytter ut lefsene med sprøstekte osteskiver.
Helsedirektoratets ernæringsråd:
Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær,
Spis grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
Minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
Grove kornprodukter hver dag.
Fisk til middag to til tre ganger i uken.
Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
Magre meieriprodukter som del av det daglige kostholdet.
Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.
Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags. Velg vann som tørstedrikk.
Fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.
- Det er verken dyrt eller vanskelig å følge dette kostholdet, bare man følger grunnreglene.
Fire grep: Dette gjorde Siri
1. Fortalte folk rundt meg om kostholdsendringen: De var til god støtte
2. Rensket huset for alle fristelser: Jeg gikk inn for å holde ut de første dagene da jeg skulle ut av «sukkerbobla». Det var tøft, men ga seg etter en til to uker.
3. Fant annen kos: Jeg har måttet legge bort innstillingen om at når jeg ser på tv, skal jeg spise samtidig. Jeg måtte finne kosen i noe annet enn snop og snacks eller annen usunn mat.
4. Tok med ekstra mat: Jeg plukker fortsatt ut det jeg kan spise når jeg er i selskap, hos venner eller annet. Det hender også at jeg diskret tar med meg noe ekstra, for eksempel litt hjemmebakt brød, så jeg holder eventuelle fristelser unna.
Les lege Sofie Hexebergs råd om lavkarbo nederst i artikkelen.
Lavkarbo ingen spesiell suksessfaktor
- Jeg har, heldigvis, hørt mange historier om mennesker som har klart å gå mye ned i vekt uten drahjelp av andre, sier Jøran Hjelmesæth .
Han er senterleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, professor ved Universitetet i Oslo og leder for Nasjonalt råd for ernæring.
Han forteller at de som klarer å holde vekten etter vekttap ofte er flinke til å følge med på vekten, og tar seg inn ved å iverksette tiltak hvis vekten går opp igjen.
- I tillegg utøver de fleste som lykkes regelmessig fysisk aktivitet, gjerne tilsvarende en times rask gange daglig. Faglig sett er det ingen grunn til å tro at lavkarbo er noen spesiell suksessfaktor, sier han.
Les også: Cecilie (35) takket nei til slankeoperasjon: Gikk ned 30 kilo
Dette sier legen om lavkarbo
Sofie Hexeberg er lege og kostholdsekspert ved Dr.Hexebergs klinikk. Hun har behandlet en mengde pasienter med ulike varianter av lavkarbokost, både når det gjelder overvekt og sykdommer.
- Hva er lavkarbo - veldig enkelt sagt?
-Med lavkarbo mener jeg et kosthold som er basert på mest mulig naturlige matvarer hvor karbohydrater fra sukker og stivelse er lavt og naturlig fett er relativt høyt.
- Hva skjer i kroppen når man går over til lavkarbo?
- Blodsukkeret blir stabilt, sult og ulvehunger avtar slik at man spiser mindre mat og søtsaker. Nivået av insulin i blodet reduseres slik at det blir lettere å forbrenne fett og vanskeligere å lagre fett.
- Hvilke helsemessige fordeler kan opptre?
- Utover vektnedgang og normalisering av blodsukker, får mange lavere blodtrykk og kan bli kvitt plager som migrene, muskel- og leddsmerter, plager fra fordøyelsessystemet, eksem, psoriasis og hormonelle problemer. Det er vanlig med mer energi, stabilt humør og bedre kvalitet på hud, hår og negler.
- Hvordan defineres grader av lavkarbo-kosthold?
- Karbohydratmengden den enkelte tåler er veldig individuelt. Et sted mellom 20-100 gram daglig vil passe de fleste.
På det laveste nivået vil kosten i hovedsak bestå av kjøtt, fisk, fugl, skalldyr, naturlig fett, grønnsaker som vokser over jorden og eventuelt litt bær.
På det høyeste nivået kan man spise moderate mengder av rotgrønnsaker, nøtter, bær og eventuelt litt frukt.
Les også: Dette bør du vite om leverflekker
Rådene fra Dr Hexeberg
- Bestem deg for at dette er en livstilendring og ikke enda en slankekur, sier hun:
Sett deg delmål og langsiktige mål, men sett oppnåelige mål.
Les bøker om lavkarbokost og skaff deg en oppskriftsbok.
Noter regelmessig i en matbok.
Delta aktivt på FB grupper hvor lavkarbokosthold diskuteres. Der kan du få gode råd og dra nytte av andres erfaringer.
Ha fokus på planlegging av innkjøp og matlaging. Når nye rutiner er etablert går alt mye lettere.
Fortell dine nærmeste om din kostholdsendring og be om støtte.
Vær spesielt oppmerksom på utfordringer i selskap og på reiser.
Ros deg selv for alt du gjør riktig.
Registrer eventuelle positive effekter på kroppen din. Om du skeier ut en dag, begynner du på igjen dagen etter istedenfor å vente til mandag eller etter ferien.