Ble kvitt kosekiloene
Gikk ned 13 kilo med kaloritelling
Anne Kristin hadde mistet kontrollen over kiloene. Så begynte hun på slankekurs.
- Jeg ville vært overvektig og syk i dag uten jevnlige Grete Roede-kurs, sier Anne Kristin Bø (56) fra Oslo til bladet Bedre Helse.
Da Anne Kristin så bilringene rundt magen på fjorårets feriebilder, innså hun at det var på tide med et oppfriskningskurs. Hun var ikke så voldsomt overvektig, men trivselsvekten var for lengst passert.
Sofaliv og sene kosekvelder uten energi til vanlig trening gjennom et helt år, hadde gitt en «avkastning» på 10 raske kilo.
- Plutselig veide jeg 76 kilo. Skulle jeg stoppe utviklingen, måtte jeg ta grep nå før jobben ble enda verre, sier Anne Kristin.
Vet at kurs gir resultater
Hun vet hun har potensial til å bli ganske stor: Etter røykekutt for 12 år siden, var hun oppe i 87 kilo.
- Jeg har hatt lett for å legge på meg siden puberteten. Min trøst og fordel er at jeg vet jeg kan bli kvitt både søtsug og annen avhengighet ved hjelp av kurs. Slik ble jeg røykfri og slik har jeg gått ned i vekt. Den verste kampen er egentlig før man bestemmer seg for å gjøre noe, synes 56-åringen.
Bedre kost og døgnrytme
I fjor høst startet hun på sitt tredje Roede-kurs. En inspirerende kursholder og god kjemi mellom de ni kursdeltagerne motiverte til å gjøre «hjemmeleksene» ordentlig. Anne Kristin måtte veie og kaloriberegne absolutt alt hun skulle spise. Kursholderens vekt og målebånd viste at hun tok leksene på alvor.
- Kurset ga meg både hjelp til et mer variert og riktig sammensatt kosthold og mer struktur på døgnet. Tre-fire hovedmåltider, to mellommåltider og én treningsøkt hver dag. Det ble færre sene kvelder og mer søvn, forteller Anne Kristin.
Andre lykkes med andre metoder for vektnedgang. Cathrine gikk ned 20 kilo ved å spise ferdigmat levert på døra.
Anne Kristin om prosessen:
Hadde ikke klart meg uten: Faglig dyktige og inspirerende kursholdere, som kan gi meg konkrete «hjemmelekser» fra gang til gang. Det motiverer meg veldig.
Plusser: Bedre humør, mye mer energi, ingen søthunger og ingen angst for prøverom når jeg skal handle klær. Det er også et gode i seg selv å føle at jeg har kontroll over egen helse.
Utfordringer: Jeg er veldig glad i vin, særlig hvitvin, så den kosen har det vært litt vanskelig å gi slipp på.
Mitt råd til andre: Oppsøk hjelp hvis du ikke klarer å legge om livsstilen på egen hånd. Det er ikke så viktig hva slags kurs eller hjelp du ender opp med, bare du «våkner» før det er for sent.
Kostnader: Roede Standardkurs og Roede Holde Vekten kom på kr 4780.
For Anne Kristin førte kurset til at energien og gammel treningsform kom tilbake. I vinter gikk hun Valdresmarsjen på ski (65 km) og Holmenkollmarsjen til fots (35 km).
Ikke ferdig med kurs
Hver dag går hun til og fra jobb, en halv time hver vei. I tillegg trener hun styrketrening og kondis så ofte hun kan. Siden endt kurs i vår har vekten ligget mer eller mindre stabilt på 63 kilo. Det er en BMI på 22,3 kilo. Du kan sjekke din BMI på vår BMI-kalkulator her.
- Jeg er kjempefornøyd, men kampen er ikke over ennå. Derfor har jeg meldt meg på stabiliseringskurs, forteller hun.
- Jeg er også innstilt på at det kan bli flere kurs i fremtiden dersom jeg skulle legge på meg igjen. For meg er ikke det noe nederlag. Jeg hadde sikkert vært mye over 100 kilo i dag uten disse kursene. Jeg ser på kursholderne som nyttige helsetrenere.
Helsen viktigere enn kilo
Selv om Anne Kristin gleder seg over å kunne kjøpe klær i størrelse 38 og 40 igjen, er ikke utseende det hun tenker mest på.
- Helsegevinsten ved å gå ned i vekt blir stadig viktigere jo eldre jeg blir. Helseregningen vi alle får etter 60-årsalderen er helt avhengig av hva vi har drevet med årene før. Det er dette som motiverer meg mest til å fortsette å spise sunt og trene, sier hun.
20 minutters forsinkelse
Spesialistene er enige om at det å ha et bevisst forhold til måltidet og matinntaket, slik Anne Kristin fikk hjelp til, er avgjørende for å lykkes med vektnedgang.
Minus 13 kilo
Vekt: Fra 76 kilo til 63 kilo
BMI: Fra 26,9 til 22,3
Visste du for eksempel at det tar 20 minutter fra du tar første matbit til hormonene varsler hjernen om at du er mett?
Lege Fedon A. Lindberg er blant dem som mener denne medfødte forsinkelsen i signaltrafikk mellom tarm og hjerne er bevis på at vi skal bruke tid under måltidene.
Ikke minst når vi ønsker å gå ned i vekt.
- Spiser vi for fort, rekker vi å forsyne oss både to og tre ganger før metthetshormonene når opp til hjernen. Vil du ned i vekt, må du ned i tempo, fastslår han.
Vi styres utenfra
Matinntaket vårt styres også av en rekke andre faktorer. Vi spiser for eksempel mer sammen med andre mennesker enn når vi spiser alene.
Det å sitte foran tv-en eller å være konsentrert om noe annet enn selve spise-prosessen, bidrar også til økt matinntak.
Derav ekspertens råd om å ha oppmerksomheten rettet mot måltidet:
- Tenk på at du spiser når du spiser!
Dropp joggebuksene
En av dem som vet mye om de psykologiske sidene ved metthet er den amerikanske professoren i forbrukeradferd og matpsykologi, Brian Wansink ved Cornell University.
I boken Derfor spiser du mer enn du tror gir han en rekke konkrete råd mot ubevisst overspising.
Et par av dem burde være temmelig enkle å innføre med én gang:
Velg mindre tallerkener, kopper og glass slik at porsjonsstørrelsene går ned.
Og ikke spis med joggebukse med romslige strikk i livet. Gir du magen ekspansjonsmuligheter, tar det nemlig lengre tid før du kjenner deg mett.