Ned i vekt:
- Går du ikke ned i vekt, er ikke motivet ditt godt nok
Norges beste slankemotivatorer er klare i sin tale.
Om du klarer å slanke deg, står og faller med hvor sterkt du ønsker å gå ned i vekt, og hvordan du tenker, ifølge noen av Norges beste slankemotivatorer.
Med deres hjelp klarer du å nå målet ditt!
Positiv tankegang
- Marit Bjørgens sekundant står ikke og roper negative ting til henne hvis det butter litt underveis i løpet. At det er motivasjonen det står og faller på når man skal slanke seg, er bare delvis riktig, sier psykolog Hege Gade til Norsk Ukeblad.
Gade er doktorgradsstipendiat i psykologi ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold/Universitetet i Tromsø. Hun forsker på personlighet og spiseatferd hos pasienter med sykelig fedme.
Gade oppfordrer deg til å øve på å lage gode sekundanttanker, for eksempel: «Det butter litt nå, og det gjør det for alle av og til, men jeg har gjort en masse endringer som jeg ellers ikke ville gjort.»
- Dette er jo det viktigste! En ting som i alle fall er sikkert, er at dersom du sakte, men sikkert sklir tilbake til gamle spisemønstre med gradvis flere kalorier, vil vekten også øke. Det er svært viktig å være bevisst egne spisemønstre - hvilke som har ført til at du la på deg, og ikke minst hvilke som har ført til en vektreduksjon, sier hun.
Varig vektendring
De som greier å holde vekten over tid unner seg noe ekstra av og til, men de er som regel også blitt ganske bevisst på hva de ikke kan unne seg til daglig.
- Man kan godt si det slik at de lever litt sånn i hverdagen som de gjorde under vektreduksjonen, men unner seg litt annerledes mat innimellom. I tillegg vet vi at de som greier å holde ny vekt over tid, gjerne driver med jevnlig mosjon, spiser frokost og veier seg jevnlig, sier Gade.
Ikke noe «men»
Hege Barhaughøgda er diabetessykepleier og kostveileder hos Fedon Lindberg, og holder blant annet kurs i tanketrening og motivasjon.
Barhaughøgda forteller at mange som oppsøker klinikken, sier de er motivert, men finner på unnskyldninger:
«Jeg vil gjerne gå tur, men jeg har ikke tid.»
«Jeg vil gjerne spise sunnere, men det er så vanskelig.»
- Begynner du å si «men», er du ikke motivert nok. Det finnes utallige unnskyldninger, men da oppnår du ingen endringer, sier Hege Barhaughøgda til Norsk Ukeblad.
Sjekk også hva som gir superblogger Camilla Pihl treningsmotivasjon.
Vekt og selvfølelse
Barhaughøgda pleier å be dem som sliter med motivasjonen om å forestille seg hvordan de har det fem år frem i tid. Hvis de ikke har endret vaner, hvordan ser de for seg at de har det da? Med helse, vekt, selvfølelse, jobb?
- Det synes folk er forferdelig å tenke på. De ønsker seg noe annet, men alle hater forandringsprosessen.
Når menn skal gå ned i vekt, har de et litt annet mønster enn kvinnene. De har også en annen motivasjon - og ofte et annet utfall.
Må endre vaner
Barhaughøgda understreker at det ikke finnes noen snarveier. Man må endre vaner og mønstre man har hatt over lang tid.
Bli bevisst hva målet ditt er; Hvorfor vil du dette og hva det er du egentlig ønsker deg?
- Gode mål er første skritt på riktig vei. Skriv dem gjerne ned et sted du ser det ofte. Et godt mål hjelper deg til å nå målet. Du må formulere målet slik at du selv tror på det, råder Barhaughøgda.
Gode mål må være realistiske, understreker hun. Kanskje er det for ambisiøst å ha som mål å trene tre-fire ganger i uken.
- Tanker som «jeg er i gang med å spise sunt», eller «jeg er i gang med fysisk aktivitet, selv om turene er korte» er en positiv tankegang som er fin den første tiden. Så kan du sette deg mer ambisiøse mål etter hvert.
Positive setninger
Det er viktig å snakke til seg selv med positive setninger som «jeg elsker å spise sunn mat» og «trening gir meg en god følelse».
- Man må ha positivt fokus på målene over tid. Vi har en tendens til å fokusere på det vi ikke vil ha og det vi ikke får, og da er fokuset kun på det. Forsøk å tenke «jeg skal spise sunt» i stedet for «jeg skal ikke spise sjokolade». Man kan få mye positiv hjelp fra hjernen, sier Barhaughøgda.
- Finn motivet som trigger deg
- Om du ikke klarer å gå ned i vekt, er ikke motivet ditt godt nok, sier motivasjonsekspert Øyvind Hammer til Norsk Ukeblad.
Ni råd for bedre slankemotivasjon
Hege Barhaughøgdas beste råd:
- Tenk på gevinsten, ikke på hva du må forsake.
- Ikke finn på unnskyldninger.
- Tenk positivt.
Øyvind Hammers beste råd:
- Finn argumenter som får deg til å gjennomføre slankingen.
- Sett høye mål.
- Lag en plan.
Psykolog Hege Gades beste råd:
- Tenk over hvorfor du vil gå ned i vekt.
- Legg en realistisk plan.
- Lag gode sekundanttanker - hei på deg selv.
- Ved å dele ordet «motivasjon » i to og legge til en k, får man to ord: Motiv og aksjon. Motiver som fører til aksjon, det vil si handling, er det som er grunnlaget for slanking. Man har et mål, å bli slankere, og så finner man en eller annen form for løsning, en plan for hvordan man skal gå ned i vekt, sier Hammer.
Men så opplever du kanskje at planen ikke fungerer. Hvorfor? Dette er spørsmålene mange slankere stiller seg.
Hvorfor er det så vanskelig å holde seg til det sunne kostholdet og så tungt å komme seg på trening?
- Når man skal gjennomføre en diett, innebærer det en endring, og den er ubehagelig. For å gidde å utføre «aksjonen», må man ha et godt motiv. Har man et godt motiv, ofrer man mye for å oppnå det man vil.
Trykk her og følg oss på Facebook
Meld deg på nyhetsbrevet og få oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
Derfor bør damer droppe trusen
Derfor må du sjekke om du har herpes
Ta testen og sjekk om du er deppa
Debatt: - Bør jeg slutte å drikke lettbrus?
Denne saken ble første gang publisert 23/09 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.