Lavkarbo bakst
Fem måter å lage lavkarbo-knekkebrød på
Det går helt fint å bake knekkebrød uten hvetemel og andre raske karbohydrater.
Her er fem knekkebrød-oppskrifter for deg som liker lavkarbo.
Det går helt fint å bake knekkebrød uten hvetemel og andre raske karbohydrater. Det har vi tidligere vist ved å samle oppskrifter på lavkarbobrød som passer til enhver lavkarbo-diett.
Ulike lavkarbo-dietter
Lavkarbo er et samlebegrep som dekker mange ulike dietter.
Karbohydratinntaket varierer fra tilnærmet null til 150 gram om dagen, avhengig av hvilken diett man følger.
I de fleste lavkarbo-diettene anbefales du å bare spise næringsrike karbohydrater som gir liten stigning i blodsukkeret.
Dette er matvarer som grønnsaker, nøtter, bær, frukt, yoghurt naturell, cottage cheese, belgfrukter og hele korn.
Dr. Hexebergs frøknekkebrød
Oppskriften er fra boka "Frisk med lavkarbo, frokost og lunsj", Cappelen Damm forlag
Det er stort sett bare å røre sammen ingrediensene, helle deigen i former og sette det hele i ovnen.
Dette trenger du:
125 g nøtter/mandler
3 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
2 ss fiberhusk (fås i mange dagligvare- og helsekostbutikker)
1 ts salt
5 dl vann
Fremgangsmåte:
Mal nøtter/mandler i en blender eller med mandelkvern.
Rør sammen alle ingrediensene i en bolle og la røren svelle i ti minutter.
Bruk en slikkepott og smør/klem røren ut på to bakepapirkledde stekebrett og rut opp med et pizzahjul eller kniv.
Sett et brett øverst og et brett nederst i ovnen, som er forvarmet med varmluft til 160 grader.
Stek i 35 minutter og ta brettene ut av ovnen.
Bytt plass på stekebrettene og stek i 35 minutter til.
Dersom du ikke har varmluft, kan du steke ett brett om gangen midt i ovnen ved 160 grader i 70 minutter.
Avkjøl på rist og bryt opp i biter.
Dr. Hexebergs fiberknekkebrød
Fra samme bok som oppskriften over.
Dette trenger du:
125 g mandler
60 g hasselnøtter
2 dl solsikkekjerner
2 dl sesamfrø
2 dl linfrø
1 dl fibergin
1 dl fibrex
2 ss fiberhusk
1 ts salt
5 dl vann
Fremgangsmåte:
Knus mandler og nøtter i en blender eller med en stavmikser.
Bland sammen de tørre ingrediensene, rør inn vannet og la røren svelle noen minutter.
Fordel røren utover på to bakepapirkledde stekebrett ved hjelp av en slikkepott. Prøv å få røren så jevn og tynn som mulig uten at det går hull på den. Du kan ev. legge plastfolie over røren og kjevle den ut.
Rut opp hvert brett i 16 stykker med et pizzahjul eller en kniv.
Sett et brett øverst og et brett nederst i ovnen, som er forvarmet med varmluft til 160 grader.
Stek i 35 minutter og ta brettene ut av ovnen.
Bytt plass på stekebrettene og stek i 35 minutter til. Dersom du ikke har varmluft, kan du steke ett brett om gangen midt i ovnen ved 160 grader i 70 minutter.
Avkjøl på rist og bryt opp i biter.
Hjemmelaget lavkarbo knekkebrød
Oppskriften er hentet fra Hot Chocolate Media.
Deilig, smakfullt, sprøtt og mettende.
Næringsinnhold
pr. 100 g deig:
Kcal: 212
Protein: 8,4 g
Fett: 11,7 g
Karbohydrat: 15,5 g
Kostfiber: 6,3 g
Næringstabell ved: Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas
Du trenger:
3 ½ dl grov spelt
3 ½ dl små havregryn
1 ½ dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
1 ts salt
7 dl lunkent vann
(Du kan ha i 1 ts honning eller en buljongterning i vannet hvis du ønsker det).
ev. 1 dl hakkede valnøtter (dette kan droppes).
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en bolle og rør godt med en sleiv. Deigen blir klissete, nesten som havregrøt.
Bruk en slikkepott og fordel deigen utover to stekebrett med bakepapir. Den skal fylle hele brettet, og den skal være så tynn at det nesten går «hull» på den. Avslutt med å klappe deigen godt ut med hendene. Det er viktig at knekkebrødene ikke blir for tykke, da blir de seige.
Sett brettene i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter. Du må ha varmluft hvis du skal steke begge samtidig.
Ta ut av ovnen og kutt opp med en pizzarulle i passe store biter.
Sett tilbake i ovnen og stek i 30 minutter.
Brekk knekkebrødene fra hverandre og legg dem på rist. Sett i ovnen på 50 grader med døren litt åpen. Gjerne i en halv time. Da får du harde, sprø knekkebrød. Litt styrete i begynnelsen, men etter hvert går dette som en lek!
Lavkarboknekkebrød
Fra Matoppskrifter123.no.
Dette trenger du:
2-3 eggehviter
1/2 - 1 dl vann
2 dl linfrø
2 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner (Kjøpes i helsekostbutikk)
1 dl sesamfrø
Fremgangsmåte:
Linfrøene bløtlegges i vannet og eggehvitene natten over eller noen timer.
Det hele kjøres fort i en kjøkkenmaskin. Frøene er fremdeles hele, det blir flott i de ferdige knekkebrødene. Eller du kan kjøre dem lenger i kjøkkenmaskinen og få en finere konsistens. Det blir en tykk deig.
Litt havsalt eller Himalayasalt has i deigen.
Spre deigen ut på en stekeplate med bakepapir på. Du kan bruke en slikkepott som dyppes i kaldt vann og dra røren utover til et tynt lag.
Om du ønsker det kan du gjerne strø litt ekstra sesamfrø på før du steker knekkebrødene.
Skjær dem opp i passende stykker før du setter de i ovnen.
Stekes ved 150 grader i 60 minutter og deretter 100 grader i 30 minutter (varmluft)
Nannas lavkarbo-knekkebrød
Fra Lavkarbohverdag.com.
Dette trenger du:
200 g solsikkefrø
50 g linfrø
1 dl sesamfrø
50 g kli
2 ss fiberhusk
½ ts salt
2 ts sukrin
5 dl vann
Fremgangsmåte:
Bland sammen alt det tørre i en bolle, og hell på vannet.
Rør godt sammen for hånd. Det blir en relativt fuktig blanding.
La det hele stå og svelle i ca 10 minutter. Det er viktig at fiberhusken får virke en stund før du baker det ut.
Sett bakeovnen på 160 grader (varmluft).
Fordel blandingen på 2 stekeplater, og smør det utover slik at det dekker hele plata. Det er viktig at det ikke blir for tykt, men du må også unngå at det blir huller i deigen. Bruk gjerne en kakespade for å få det jevnt utover.
Rut opp med et pizzahjul, en kniv eller liknende. (Vi fikk 12 knekkebrød på hvert brett).
Sett brettene inn i ovnen I 35 minutter.
Ta ut brettene og la dem bytte plass. Snu dem samtidig rundt, slik at den siden som var innerst I ovnen nå blir ytterst.
Stek i ytterligere 35 minutter.
Det kan være lurt å la knekkebrødene bli nesten kalde før du fjerner bakepapiret.
Et lite tips: Ikke bruk billig bakepapir - det kan henge fast i de ferdige knekkebrødene.
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost