Søvnmangel og vektøkning
Derfor legger du på deg av for lite søvn
Den som sover, spiser ikke.
Søvn påvirker muskelvekst og restitusjon, og nok søvn sørger for at vi får god forbrenning.
Nyere forskning viser at søvnmangel kan medføre vektøkning. En av årsakene kan være at vi ubevisst tar til oss mer sukker og fett.
Postdoktor Håvard Kallestad ved institutt for nevromedisin ved NTNU er søvnforsker og mener det er viktig å prioritere en god natts søvn enten det er hverdag eller ukedag.
- Mange prioriterer bort søvnen. De sover lite selv om de kunne ha sovet mer fordi de synes det er fint å sitte oppe om kvelden, sier han.
Kan ikke ta igjen tapt søvn
Mange nyter kveldene når barna er i seng og tenker at de heller kan sove lenger når det er helg.
Denne praksisen vil han advare sterkt mot. Søvn er nemlig viktig og han tror ikke det er mulig å kompensere for tapt søvn i helgene.
- Dette fungerer ikke så bra. Det er viktig å holde en jevn rytme slik at en får nok søvn hver dag, påpeker Kallestad.
La på seg
Forsøk har vist at mangel på søvn gjør at mange vil legge på seg. Han refererer spesielt til en serie forsøk der testpersonene fikk to timer mindre søvn enn de normalt ville hatt over to uker.
Først fikk de lov å sove normalt, slik de pleier, for å føle seg utvilt. Deretter ble de satt på «søvndiett» og fikk to uker hvor de sov to timer mindre per dag.
Samtidig ble alt de spiste og drakk i løpet av denne tiden registrert.
- Etter to uker hadde de lagt på seg, sier Kallestad.
Vektøktningen var i gjennomsnitt ett kilo.
Kunne forventet motsatt effekt
Forsøket ga også en pekepinn på hva som kan være årsaken til dette.
Kallestad mener at resultatet egentlig kan være litt overraskende. Faktum er at man bruker mindre energi når man sover enn når man er våken, derfor kunne en gjerne forvente det motsatte, at en gikk ned i vekt av å sove for lite. Men slik er det ikke.
- Jo mer søvnunderskudd man har, jo mer tilbøyelig er man til å velge andre matvarer og man spiser mat som inneholder mer sukker og mer fett enn man ellers ville gjort, sier han.
Dette ligger på det ubevisste plan.
Deltakerne ble nemlig spurt om de hadde endret kostvanene sine i løpet av de to ukene med søvndiett. På dette svarte de nei, de spiste omtrent det samme som de gjorde ellers.
Ubevisst kostholdsendring
Under forsøket ble det imidlertid ført nøye kontroll med hva deltakerne spiste, slik at forskerne som ledet forsøket visste hva deltakerne hadde fått i seg av mat under forsøket.
- De spiste mer sukker og fett, men dette hadde de ikke innsikt i selv, forklarer han.
Forskere har også tidligere sett at trøtte personer har lettere for å tiltrekkes junkfood enn de som har sovet mye.
Det er likevel ikke sikkert at dette er hele forklaringen og det er heller ikke sikkert at det gjelder alle. Han utelukker ikke at dette også kan ha med genetiske forhold å gjøre. Uansett gjelder det for noen.
Spiser annerledes
- Det er en samling av faktorer, men mange spiser annerledes når de har søvnunderskudd. Det gjelder nok for enkelte mer enn for andre, legger han til.
Søvnbehovet kan likevel være veldig individuelt.
Mellom seks og ni timer er i følge søvnforskeren innenfor normalen. Dette varierer også med alder.
Yngre mennesker har gjerne et større søvnbehov enn voksne. Stort sett vet man at man har sovet nok hvis man føler seg opplagt neste dag og greier å utføre de tingene en skal gjøre i løpet av dagen. Det finnes en del mennesker som kan greie seg med ganske lite søvn.
Godt dokumentert
Professor, dr. psychol Ståle Pallesen ved Institutt for samfunnspsykologi, Universitetet i Bergen, stadfester at det er en godt dokumentert sammenheng mellom kort søvnlengde og forhøyet kroppsmasseindex, overvekt og fedme.
- Studier har vist at søvnmangel øker produksjonen av grelin og senker produksjonen av leptin, forklarer han. Grelin er et appetittstimulerende hormon, mens hormonet leptin bidrar til å dempe appetitten.
Det finnes også en del andre hypoteser som vil forklare sammenhengen mellom søvnmangel og økt kroppsvekt, blant annet har økt tid til spising ved mindre søvn vært lansert som en teori.
Dessuten finnes det studier som tyder på at lite søvn også senker motivasjonen til å bedrive fysisk aktivitet.
Påvirker hvileforbrenningen
Det finnes også forskning som viser at for lite søvn påvirke stoffskiftet og gi lavere forbrenning.
I en undersøkelse som ble offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition undersøkte forskerne hvordan for lite søvn ville påvirke deltakernes forbrenning.
Utvalget av forsøkspersoner bestod av 14 menn i 20-årene. Med fire ukers mellomrom ble de plassert i et laboratorium i 24 timer. Første gangen ble de bedt om å sove mellom kl 23 og kl 7 neste morgen, altså tilsammen i åtte timer. Andre gangen holdt de seg våkne hele natta gjennom.
Undersøkelsen viste en reduksjon i hvileforbrenningen på 5 prosent og en nedgang i den termiske effekten av mat på 22 prosent under den søvnløse perioden i forhold til det døgnet de sov.
Hvileforbrenningen er den mengden energi kroppen trenger i hvilende status.
Dette betyr at de under den søvnløse natta forbrente 140 kalorier mindre enn den natta de sov normalt.
Ble sultne
Nedgangen er likevel ikke veldig stor og de færreste av oss unngår å sove helt i løpet av et døgn. Vi vet ikke hvor mye eller hvor lite forbrenningen påvirkes ved et par timers mindre søvn enn normalt. Likevel indikerer dette eksperimentet at forbrenningen heller ikke er upåvirket av manglende søvn.
Forskerne merket seg også at deltakerne var mer sultne den natta de holdt seg våkne.
Les også:
Sånn reagerer kroppen når du spiser fett
Treningen som forbrenner mest fett
Derfor forsvinner de smale midjene
Denne saken ble første gang publisert 29/09 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.