Kvalme
Derfor blir du kvalm av for mye søtt
Hvis du har opplevd å spise deg stappmett på godteri, vet du at det ikke er noen god følelse.

- Hvis du spiser karbohydrater i form av grønnsaker, korn, frukt og bær, vil du mest sannsynlig kjenne deg frisk, opplagt og behagelig forsynt. Velger du derimot raskt oppsugbare sukkerarter fra brus, kjeks og søtsaker, vil du kjenne deg ukonsentrert, sliten og kvalm, sier overlege og forfatter Berit Nordstrand.
Effekten er imidlertid individuell.
Mens noen kan overspise uten problemer, kan andre føle seg uvel etter kun noen få sjokoladebiter.
Stjeler byggeklosser
- Sødmen i godteriet kommer fra raffinert sukker, slik som strøsukker. Sødmen trigger og behager dine smaksløker, men den positive effekten stanser også her, sier Nordstrand.
Fordøyelsen din forvirres nemlig av å få servert sødmen "ferdig fordøyd".
Leveren beskytter da kroppen mot sukkerbelastningen ved å bygge sukkeret om til fett som i stor grad lagres rundt livet.
- Raffinert sukker i godteri er strippet for plantestoffer, fiber, vitaminer og mineraler, og sukkeret tilbyr kroppen kun rent karbohydrat og ingen byggeklosser. Det stjeler faktisk vitaminer og mineraler fra cellene dine når det forbrennes energi, sier hun.
Svingende blodsukker
Ustabilt blodsukker vil da bidra til at du kan føle deg uvel.
- Det er to årsaker til at man blir kvalm av å spise godteri. Det høye blodsukkeret etter inntak av sukkerrik mat og det lave blodsukkeret som følger senere, sier Fedon Lindberg.
Hypoglykemi, eller lavt blodsukker, skyldes av kroppen skiller ut for mye insulin.
Da faller blodsukkernivået raskt og hormonene glukagon, adrenalin og kortisol skilles ut.
- Disse hormonene skal forsøke å bremse blodsukkerfallet, og resultatet kan bli fysiske og følelsesmessige symptomer som for eksempel kvalme, tretthet, svimmelhet, sier han.
Søtsug og sult
Nordstrand bekrefter dette.
- Når du spiser raffinert sukker fra godteri, kreves det ingen tidkrevende fordøyelse for å frigjøre og suge opp sukkeret. Det tas lynraskt opp fra tarmen og gir skyhøye blodsukkertopper, sier hun.
Disse toppene utløser en umiddelbar blodsukkeralarm, og mengden av insulin bidrar til å gjenskape balanse.
- En hærskare av insulinnøkler åpner celledører og slipper sukker inn i cellefabrikkene i kroppen din, blodsukkeret stuper og mekanismen skyer gjerne litt over mål. Raskt fallende, og etter hvert for lavt, blodsukker utløser både søtsug og sult, sier hun.
Kvalm av frokostblanding
Berit Nordstrand legger til at det som utløser en eventuell kvalme likevel kan være sammensatt.
- Både høye insulinbølger, høyt blodsukker og tilsetningsstoffer i godteriet kan nok bidra til å gjøre deg kvalm, sier hun.
Hvis du føler deg kvalm etter å ha spist yoghurt eller frokostblanding tilsatt sukker, har dette samme årsak.
- Og potetgull, som er fritert stivelse, forstyrrer også din blodsukkerkontroll, sier hun.
- Matvarer som kombinerer mye stivelse eller sukker med fett fører til blodsukkersvingninger og kan dermed gi kvalme, men spesielt fett kan føre til utskillelse av andre hormoner som fører til metthetsfølelse eller kvalme ved større inntak. Derfor blir man altså også kvalm av for eksempel potetgull, legger Lindberg til.
Raskt sulten igjen
Etter å ha tømt potetgullbollen eller godteposen føler deg rett og slett litt fullstappet eller stinn.
Likevel vil du ofte oppleve at du ganske raskt er sulten igjen.
- Også her spiller det lave blodsukkeret inn. Når adrenalin, glukagon og kortisol, som er skilt ut mens blodsukket faller raskt, fjernes fra blodbanen, sørger det relativt lave blodsukkeret for å gi signaler til hjernen om at du skal spise igjen, sier Lindberg.
Så gjelder det bare å gjøre kloke matvalg denne gangen. Velger du atter en gang sukker og stivelse, er du nemlig raskt i gang med en ny runde med søtsug, overspising og kvalme.
Lyst til å lage din egen, sunne konfekt? Prøv Berit Nordstrands smarte konfektbiter:
KOKOSBITER MED VANILJE
5 dl kokos

1 ts vaniljeessens / 1/2 ts vaniljefrø
4 ss økologisk kaldpresset kokosolje
1/2 dl økologisk kokosmelk
En klype mineralsalt
2-3 plater mørk sjokolade (mer enn 80 %)
Smelt kokosfettet på lav temperatur til det er flytende. Bland kokosfett, kokosmelk, vaniljefrø, salt og kokos i en bolle. Rør godt.
Kle en form (20 x 20 cm, evt. br.dform) med bakepapir. Trykk massen godt nedi formen til en kompakt kake. Sett formen i fryseren i noen timer.
Smelt den mørke sjokoladen i vannbad. Smelt 1 ss kokosfett og rør det inn i sjokoladerøren.
Ta ut kokoskaken fra fryseren og skjaer den i passe små konfektbiter med en pizzakniv. Dypp hver konfektbit i sjokoladerøren og legg dem på bakepapir.
Fra boka "Mat til sinns" av Berit Nordstrand
Les også:
Derfor gir søvn økt forbrenning