Sunne oppskrifter på lavkarbo-bakst
De beste lavkarbo-brødene
Her er oppskriftene på åtte sunne lavkarbo-brød, briks og knekkebrød.
Dette er karbohydrater:
En samlebetegnelse på sukker og stivelse.
Kan brukes som energi og virker direkte inn på kroppens hormonbalanse.
Mat med mye karbohydrater fører til et svingende blodsukker, noe som settes i forbindelse både med overvekt, diabetes og andre livsstilssykdommer.
(Kilde: Lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg)
Her er sunne brød og knekkebrød for deg som liker lavkarbo.
Det går helt fint å bake velsmakende brød uten hvetemel og andre raske karbohydrater. Vi har samlet oppskrifter på brød og knekkebrød som passer til enhver lavkarbo-diett.
Ulike lavkarbo-dietter
Lavkarbo er et samlebegrep som dekker mange ulike dietter.
Karbohydratinntaket varierer fra tilnærmet null til 150 gram om dagen, avhengig av hvilken diett man følger.
I de fleste lavkarbo-diettene anbefales du å bare spise næringsrike karbohydrater som gir liten stigning i blodsukkeret.
Dette er matvarer som grønnsaker, nøtter, bær, frukt, yoghurt naturell, cottage cheese, belgfrukter og hele korn.
Nyttige lavkarbo tips
Camilla Mørstad driver veiledningsfirmaet balansertmat.no og holder kurs i lavkarbo uten gluten og melk.
Her er hennes beste tips til deg som vil prøve å bruke lavkarbooppskriftene i denne artikkelen:
- Det er lurt med en god kjøkkenmaskin som lett kan finmale nøtter og frø. Mange synes det er vanskelig å male linfrø. En elektrisk kaffekvern kan løse problemet, sier Mørstad.
- Fiberhusk gjør at baksten binder bedre, men det kan også gjøre baksten tung. Jeg bruker ofte "geléen" fra kokte linfrø i stedet. Noen ganger bruker jeg også linfrøene, sier hun.
Du kan for eksempel koke 1,5 dl vann og 2 ss linfrø i 5 minutter og sile av så mye du kan fra frøene. Bruk "geléen" fra denne blandingen som bindemiddel og du kan også ha i linfrøene.
- Har du provencekrydder i deigen, får du en helt annen smak enn om du har i oregano. Finn ditt favorittkrydder!, er rådet fra lavkarbo-eksperten.
Les også: Slik lager du lavkarbo knekkebrød
Vannet fordamper
Alle lavkarbo-oppskriftene er næringsberegnet av ernæringsfysiolog Vibeke Landaas, og viser næringsinnholdet i selve oppskriften/deigen.
- Når du steker for eksempel tynt knekkebrød, vil en god del av vannet fordampe og dermed blir i realiteten energitettheten og næringstettheten høyere, sier hun.
For enkelte matvarer har det ikke vært mulig å skaffe sikre tall for innholdet av alle næringsstoffer. Ved det aktuelle næringsstoffet står da tegnet *.
Ninkas lavkarbo rundstykker med fullkornspelt
Næringsinnhold Ninkas lavkarbo rundstykker
per 100 gram
Kcal 225
Protein 15
Fett 33, hvorav mettet+trans* 3, *transfett 0, hvorav enumettet 17, hvorav flerumettet 10
Karbohydrat tilgjengelig¹+fiber 52
Tilsatt sukker 0
Kostfiber (egen energifaktor) 7
Ca. 10 stk.
½ l lunkent vann
½ ss havsalt
1 ss akasiehonning
1 pose tørrgjær
3 ss kardemomme
100 g grovhakkede hasselnøtter
100 g rosiner
150 g finmalt fullkornspeltmel
300 g grovmalt fullkorn- speltmel
100 g malte linfrø
Rør gjær, salt og honning i vannet. Tilsett nøtter, rosiner, linfrø og kardemomme og deretter mel, litt etter litt. Rør sammen. Hev deigen under håndkle iminst 2 timer, gjerne lenger. Forvarm ovnen på varmluft til 160°. Sett 10 bolleformede klatter på bakepapirkledd plate og etterhev i ca. 30 min. Stekes i ca. 20 min.
Kilde: "Kjernesunn mat", Ninka-Bernadette Mauritson og Thorbjörg Hafsteinsdottir (Cappelen Damm)
Sofie Hexebergs lavkarbo briks
5 egg
Næringsinnhold Sofie Hexebergs lavkarbobriks
per 100 gram
Kcal 362
Protein 19
Fett 74, hvorav mettet+trans* 9, *transfett *, hvorav enumettet 16, hvorav flerumettet 44
Karbohydrat tilgjengelig¹+fiber 7
Tilsatt sukker 0
Kostfiber (egen energifaktor) 5
2 ½ dl solsikkefrø
2 ½ dl knuste linfrø
2 ½ dl hakkede valnøtter
1 ts salt
Bland alt og hell røren i en smurt langpanne. Stek røren midt i ovnen ved 190° i ca. 10-11 min. Skjær opp briksen i ønsket størrelse etter litt avkjøling. Kan oppbevares i kjøleskap i fire-fem dager, og egner seg ypperlig til frysing.
Ingers lavkarbo brød
Slik hun baker det hjemme, 1 brød
1 beger cottage cheese
Næringsinnhold Ingers lavkarbobrød
per 100 gram
Kcal 230
Protein 22
Fett 66, hvorav mettet+trans* 11*, *transfett *, hvorav enumettet 24*, hvorav flerumettet 25*
Karbohydrat tilgjengelig¹+fiber 12
Tilsatt sukker *
Kostfiber (egen energifaktor) 7
5 egg
½ dl rapsolje
3 ts bakepulver
2 ts salt
2 ts fiberhusk (selges i helsekostbutikker)
2 ts johannesbrødkjernemel(selges i helsekostbutikker)
50 g fibrex (selges på NorskSenter for riktig ernæring,www.spisdegslank.no)
50 g linfrø
40 g solsikkefrø
40 g sesamfrø
30 g hakkede valnøtter
Bruk en stavmikser for å blandecottage cheese, egg og rapsolje.Tilsett de øvrige ingrediensene.La stå i 10 min, slik at fiberhuskenog johannesbrødkjernemeletsveller.Ha bakepapir i en brødformsom rommer 1½ l og ha i deigen.Stekes på 180° i ca. 30 min.Senk temperaturen til 150° og labrødet steke i ytterligere 30 min.Ta brødet ut av formen og etterstekpå 180° i ca. 20 min.Lavkarbo-brødet gir deg 20-30brødskiver. Det er ca. 2 g karbohydraterpr. skive.
Camillas lavkarbo nøttebrød
360 g mandler
200 g valnøtter
100 g paranøtter
Næringsinnhold Camillas lavkarbo nøttebrød
per 100 gram
Kcal 414
Protein 13
Fett 82, hvorav mettet+trans* 22, *transfett 1*, hvorav enumettet 31, hvorav flerumettet 24
Karbohydrat tilgjengelig¹+fiber 5
Tilsatt sukker 0
Kostfiber (egen energifaktor) 2
60 g linfrø
200 g smør
12 egg
3 ts bakepulver
1 ½ ts fiberhusk (finmalt, glutenfri fiberblanding) blandet ut i vann
sesamfrø
Skru ovnen på 180°. Finmal mandlene og nøttene. Smelt smøret (husk å spare litt til smøring av stekebrettet). Bland alle ingrediensene i en bolle. Fordel røren jevnt på et smurt stekebrett og dryss sesamfrø over. Stekes i ovnen i ca. 15 min, eller til det ikke henger noe igjen på en "prøvekniv". Avkjøles og deles opp i ruter. Ikke alle barn liker smaken av valnøtter. Du erstatte valnøtter med samme mengde andre nøtter (jeg har brukt mandler og cashewnøtter).
Kilde:Camilla Mørstad, www.balansertmat.no
Dr Lindbergs lavkarbo valnøttbrød
7 dl vann
25 g gjær
2 ss rapsolje
5 dl byggmel
Næringsinnhold Dr. Lindbergs lavkarbo valnøttbrød
per 100 gram
Kcal 205
Protein 18
Fett 36, hvorav mettet+trans* 3*, *transfett *, hvorav enumettet 9*, hvorav flerumettet 21*
Karbohydrat tilgjengelig¹+fiber 46
Tilsatt sukker 1*
Kostfiber (egen energifaktor) 6*
2 dl speltkli (helsekost)
2 dl valnøttkjerner
1 ¾ dl grov sammalt rug
1 ½ dl sammalt spelt (helsekost)
1 ½ dl glutenmel (helsekost)
1 dl byggflak (helsekost)
1 dl knuste linfrø
½ dl soyaflokker (helsekost)
½ dl solsikkekjerner
2 ss johannesbrødkjernemel (helsekost)
4 ts salt
2 ts fruktose
Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje. Hakk nøttene og bland de tørre ingrediensene i vannet. Elt deigen godt, helst i kjøkkenmaskin. Deigen skal ha en tykk, men fuktig konsistens og skal ikke kunne formes med hendene. Fordel deigen i én eller to godt smurte former. Prikk deigen og dryss eventuelt på havregryn eller byggflak. Dekk med plast og la heve til dobbelt størrelse (1 t). Stek brødet på 220° i 5 min nederst i ovnen, deretter ved 175° i 50-60 min.
Kilde: "Fedons metode ", Fedon Lindberg (Gyldendal)
Camillas lavkarbo rundstykker
1 dl sesamfrø
½ dl solsikkekjerner
½ dl linfrø
4 egg
1 ss fiberhusk
Næringsinnhold Camillas lavkarbo rundstykker
per 100 gram
Kcal 275
Protein 22
Fett 69, hvorav mettet+trans* 12, *transfett *, hvorav enumettet 23, hvorav flerumettet 28
Karbohydrat tilgjengelig¹+fiber 9
Tilsatt sukker 0
Kostfiber (egen energifaktor) 4
½ ts salt
1 ts bakepulver
valgfritt krydder ev. valmuefrø eller sesamfrø til pynt
Mal sesamfrø og solsikkekjerner i en blender. Tilsett linfrøene (kan også males dersom man ikke vil ha hele linfrø i rundstykkene). Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Bland fiberhusken i litt vann og ha det i røren. Pisk eggene og bland dem inn. La røren stå og hvile litt. Dersom røren ikke er tykk nok, kan du blande litt mer malte frø. Form røren til passe store rundstykker. Strø ev. pynt på rundstyk- kene og stek dem på 180° i 15-20 min.
Kilde: Camilla Mørstad, www.balansertmat.no
Ulrika Davidssons lavkarbo brød med gojibær
1 brød
50 g smør
100 g blandede nøtter, f.eks. hasselnøtter og mandler
4 dl hele linfrø
1 dl sesamfrø
1 dl tørkede gojibær, tranebær eller hakkede aprikoser
Næringsinnhold Ulrika Davidssons lavkarbo brød med gojibær
per 100 gram
Kcal 292
Protein 19
Fett 68, hvorav mettet+trans* 18*, *transfett 1*, hvorav enumettet 24*, hvorav flerumettet 21*
Karbohydrat tilgjengelig¹+fiber 13
Tilsatt sukker *
Kostfiber (egen energifaktor) 7*
50 g kruskakli
2 ts bakepulver
1½ ss malt brødkrydder
1 dl crème fraîche
250 g kesam
6 egg
2 ss solsikkefrø
Forvarm stekeovnen til 175°. Smelt smøret, grovhakk nøttene. Bland alle ingrediensene, bortsett fra solsikkefrøene, i en bolle. Hell blandingen i en smurt brødform. Dryss over solsikkefrø. Brødet stekes nederst i ovnen i ca. 1 t.
Kilde: "Lavkarbo ", Ulrika Davidsson (Cappelen)
Jartruds lavkarbo knekkebrød
For å lage lavkarboknekkebrød med denne oppskriften trenger du blant annet gresskarkjerner og quinoaflak.
Ca 25 stk.
6 dl vann
¾ dl rapsolje
½ ts havsalt
½ dl knuste linfrø
1 ½ dl gresskarkjerner
Næringsinnhold Jartruds lavkarbo knekkebrød
per 100 gram
Kcal 199
Protein 12
Fett 52, hvorav mettet+trans* 6*, *transfett *, hvorav enumettet 22*, hvorav flerumettet 19*
Karbohydrat tilgjengelig¹+fiber 36
Tilsatt sukker *
Kostfiber (egen energifaktor) 3
2 dl quinoaflak (helsekost)
1 dl bokhveteflak (helsekost)
½ dl soyamel
1 dl jyttemel (glutenfri mel/fiberblanding, som fås på helsekost)
Sett ovnen på 220° (180° ved varmluft). Bland alt til en ganske løs røre som strykes utover en bakepapirkledd stekeplate. Dryss over ca. ½ dl solsikkekjerner og ½ dl sesamfrø og litt flaksalt. Rut opp med en slikkepott. Stekes midt i ovnen i ca. 20-30 min, til knekkebrødene er gyllenbrune. Etterstek eventuelt på rist. Rut opp med en skarp kniv før de er kalde.
Kilde: basiskmat.com
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES MER:
Prøv Fedons 14-dagers lavkarbomeny
Gå ned 6 kilo på 4 uker med lavkarbo
Denne saken ble første gang publisert 16/01 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.