Kalium
Senker blodtrykket
Et kosthold rikt på kalium fra frukt og grønt, men også magnesium og kalsium reduserer blodtrykket. Kosttilskudd med de samme mineralene har ingen effekt.

Å spise mindre salt er det vanligste rådet mot høyt blodtrykk. Men skal du virkelig få ned blodtrykket, bør du øke inntaket av kalium. Kalium virker stikk motsatt på blodårene enn natrium (salt).
Kan få slag og infarkt
Folk flest spiser for mye natrium i forhold til kalium, noe som skyldes at vi ikke spiser nok frukt og grønt og for mye salt mat. Dette avspeiler seg i den høye forekomsten av høyt blodtrykk i befolkningen.
Øker du inntaket av kalium, kan dette redusere blodtrykket og risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt.
Kosttilskudd hjelper ikke
Undersøkelser tyder også på at et kosthold rikt på mineralene kalsium og magnesium, er gunstig for blodtrykket.
Men kosttilskudd med disse mineralene ser ikke ut til å ha noen effekt.
Blant personer med et lavt kalsiuminntak, ser vi en høyere forekomst av høyt blodtrykk.
Mineralene påvirker blodåreveggene
Natrium (i salt) gjør at blodårene trekker seg sammen og trykket øker, mens kalium, magnesium og kalsium får blodårene til å slappe av. Dermed synker blodtrykket.
Dessverre spiser de fleste av oss langt mer natrium enn vi behøver, og for lite kalium. Vi anbefales å spise 750 gram frukt og grønnsaker daglig, inkludert poteter - men vi spiser bare litt over det halve, rundt 400 gram pr. dag.
Dette fører til at vi får i oss for lite kalium.
Vegetarianerne er beviset
Effekten av kalium på blodtrykket ser vi hos vegetarianere. Vegetarianere spiser mye frukt og grønnsaker og lite salt mat. Herav et lavt blodtrykk - faktisk bare 1 prosent av vegetarianere har høyt blodtrykk.
Hos naturfolk og urbefolkningsgrupper ser vi det samme. Det høye inntaket av kalium gjør at høyt blodtrykk er nærmest ikke-eksisterende.
Jackpot!
Et kosthold rikt på frukt og grønnsaker og magre melkeprodukter kan føre til redusert blodtrykk allerede etter to uker. Fysisk aktivitet og røykeslutt vil også bidra til å redusere risikoen - det samme vil mindre salt i kosten.
Den store gevinsten er redusert risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag, kreft og overvekt.

Kilde: Houston MC og Harper KJ. Potassium, Magnesium, and Calcium: Their Role in Both the Cause and Treatment of Hypertension. J Clin Hypertens 2008;10(7 suppl 2):2-11.