Næringsinnhold i grønnsaker
Importerte grønnsaker er mindre næringsrike
Og slik får du enkelt i deg norske grønnsaker hele året.
Tre av fem nordmenn foretrekker norskdyrkede grønnsaker, viser en undersøkelse utført av Norstat for Findus. Men tross dette, tyr vi oftere til importerte, ferske grønnsaker fremfor fryste, norskproduserte utenfor sesong. Og spesielt på vinteren er fryste grønnsaker det sunneste alternativet.
Kjøper mest ferskt
Og siden det er ferske, importerte grønnsaker vi spiser mest i vinterhalvåret, hvor sunne er egentlig grønnsakene som kommer langveis fra?
- Frukt, bær og grønnsaker som importeres fra land med varmt klima, er knyttet til en høyere risiko for innhold av sykdomsfremkallende smittestoffer enn hva norskproduserte produkter er.
Det informerer seniorrådgiver i Mattilsynet, Laila Jensvoll, om.
- Det er fordi dyrkingen som foregår i varmt klima ofte har dårlig tilgang på rent vanningsvann, og det er større smittepress fra miljøet. Mangelfull håndhygiene hos dem som høster produktene kan også bidra til smitte, forteller Jensvoll.
Mer tillit til norskprodusert
Markeds- og innovasjonsdirektør i Findus Norge, Trude Solvang, forteller at Norge har svært gode regler hva gjelder mattrygghet.
- Vi har mer tillit til grønnsaker som er dyrket i Norge, og vi kan trygt spise både ferske og fryste. Andre EU-land har også en rekke tilsvarende krav, men vi kjenner oss tryggere i eget land hvor vi kjenner situasjonen og reglene bedre, sier Solvang.
Ifølge en rapport fra Statens Institutt for Forbruksforskning, sier 37 prosent av nordmenn at de helst ikke vil spise for mye av importerte grønnsaker, hvor 26 prosent av dem sa det var fordi de trodde det var dårlig for helsen. 31 prosent mente importerte grønnsaker ikke er bra for miljøet.
De fleste av oss kjøper importerte grønnsaker i vinterhalvåret fordi det naturlig nok ikke er mulig for Norge å produsere hele året. Fryste grønnsaker er derfor et godt alternativ for dem som ønsker å spise norsk mat året rundt.
- Dersom butikkjedene hadde plassert fryste grønnsaker sammen med ferske, tror jeg mange nordmenn hadde fått øynene opp for dette, tror Solvang.
Taper næringsstoffer
Solvang informerer om at jo kortere tid det tar fra grønnsaken er høstet til du spiser den, jo sunnere er den.
- Å fryse ned grønnsakene stopper den naturlige nedbrytningsprosessen av næringsstoffer, som gjør at næringsinnholdet gradvis reduseres. Den naturlige sunnheten i grønnsaken bevares dermed på best mulig måte, understreker hun.
De ferske grønnsakene i butikken på vinterstider har reist lang, og ligger gjerne en stund både på lager, ferskvaredisk og i kjøleskap i tillegg.
Gerd Byermoen er informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun mener at ferske, importerte grønnsaker ikke fører med seg veldig store, negative konsekvenser.
- Dersom brokkolien inneholder litt mindre vitaminer i fersk utgave om vinteren, har det ingen helsemessige konsekvenser. Det er ikke først og fremst vitaminmangel som er utfordringen i et norsk kosthold.
Sunt uansett
Byermoen opplever at næringsmiddelforskere generelt ikke kan slå fast om fryste eller ferske grønnsaker er best. Både sort, dyrkningsforhold og behandling av grønnsaken etter høsting, har mye å si for kvaliteten.
- Uansett om du velger fryste eller ferske varer, gjør du noe godt for kroppen din, slår Byermoen fast.
Likevel anbefaler hun å velge sesongaktuelle produkter.
- Når grønnsakene er i sesong, er de på sitt aller beste både når det gjelder smak og næringsinnhold, forteller hun.
Solvang legger til at det for mange er en ubevisst kjøpsbeslutning om det velges fryste eller ferske.
- Men husk på at grønnsaker er sunt uansett, avslutter hun.