Mett med rett fett
Selv om fett inneholder mye kalorier, kan det være smart å inkludere visse fete matvarer i kosten. De metter, viser ny forskning.
De fleste ernæringsfysiologer er enige om at vi bør begrense inntaket av fett, og da spesielt mettet (hardt) fett for å forebygge overvekt, hjertesykdom og diabetes type 2.
Samtidig vet vi at kroppen trenger fett - og det gjelder også de som vil slanke seg. Mykt fett må faktisk til for at vi kan forbrenne vårt eget fett!
Nå viser ny forskning at dette umettede (myke) fettet også metter, noe som er svært viktig for et balansert matinntak.
Smart mat
Umettet fett fra avokado, nøtter og olivenolje har vist seg å spille en avgjørende rolle når det gjelder å sende metthetssignaler til hjernen. Disse metthetssignalene gjør i sin tur at vi legger fra oss bestikket og avslutter måltidet.
Farmakologer ved UC Irvine har greid å dokumentere at umettet fett utløser produksjon av visse stoffer i tarmen som igjen kveler sultfølelsen i hjernen. Forskerne håper at studien kan åpne for nye behandlingsmuligheter ved overvekt og spiseforstyrrelser.
OEA fra mykt fett
Stoffet som produseres i tarmen kalles oleoyletanolamid (OEA) og bistår kroppen i både appetittregulering og regulering av kroppsvekten og kolesterolnivået. Umettet fett, spesielt av typen oljesyre, stimulerer produksjonen av OEA.
Her finner du mye oljesyre:
- Rapsolje
- Olivenolje
- Peanøttsmør
- Margarin
- Majonesbasert salatdressing
Ikke sulten, eller mett?
Det er andre måter å kontrollere metthetsfølelsen på også. Det viktigste er å kjenne etter når du er sulten, og når du faktisk ikke er sulten. Det høres ganske selvsagt ut å la være å spise når du ikke er sulten - men mange av oss gjør det likevel, kanskje for å kose oss, for å trøste oss, for å døyve følelser eller for å senke stressnivået. Bli bevisst på hvorfor du spiser, og spis helst bare når du er sulten.
Det er heller ikke smart å spise til faste klokkeslett dersom du ikke er sulten på dette klokkeslettet, da overspiser du lett. Og ved å velge passe mengde mat til måltidet, kan du på naturlig vis få inn en spiserytme der du spiser hver 3.-4. time.
Tv-spising blir fort overspising
Et annet poeng er å ikke spise helt til du er stappmett, men bare til du ikke er sulten lenger. Kjenn på forskjellen!
Et siste råd er å være fokusert på maten idet du spiser. TV-spising resulterer gjerne i overspising fordi du ikke ser hva du gjør, og fordi du spiser til det er tomt uten å kjenne på om kroppen har fått nok.
Kilde: Cell Metabolism oktober 2008: 8 (4): The Lipid Messenger OEA Links Dietary Fat Intake to Satiety. Gary J. Schwartz, Jin Fu, Giuseppe Astarita, Xiaosong Li, Silvana Gaetani, Patrizia Campolongo, Vincenzo Cuomo, and Daniele Piomelli
Denne saken ble første gang publisert 11/10 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.