KREFTFREMKALLENDE:
- Salami kan gi kreft
Britisk studie viser at salami og skinke kan være kreftfremkallende.
Britiske World Cancer Research Fund (WCRF) ønsker nå at vi kutter ned på salami, skinke og annet bearbeidet kjøtt.
Grunnen er at produktene kan være kreftfremkallende.
- Hvis barn har bearbeidet kjøtt i matpakka hver dag, øker risikoen for kreft i tarmene senere i livet, sier Marni Craze til avisen The Guardian.
Noe WCRF til dels støtter ved å uttale seg om dårlige uvaner i tidlig alder.
- Barn bør unngå å spise alt av bearbeidet kjøtt fordi usunne vaner du tilegner deg i ung alder, kan få store konsekvenser senere, sier WCRF, ifølge The Guardian.
Les flere råd mot kreft her
Maks 70 gram i uka
Ifølge det britiske forskernettverket ville 3700 færre briter vært diagnostisert med magekreft hvert år, dersom ingen spiste mer enn 70 gram beabeidet kjøtt i uken.
Det tilsvarer tre striper bacon.
Man så omfattende indikasjoner allerede i 2007 på at bearbeidet kjøtt øker kreftfaren, ifølge WCRF. Studien er gjort på voksne, men organisasjonen mener at det er godt belegg for å hevde at også barn bør unngå å spise for mye av denne typen kjøttprodukter.
Her er studien som er bakgrunnen for utspillet fra det britiske forskernettverket.
- Overdrevet
Kreftforeningen i Norge mener det er kjent at det er en sammenheng mellom bearbeidet kjøtt og økt kreftrisiko, men er uenig i advarselen.
- Det er litt overdrevent at barn ikke skal ha salami og kokt skinke i matpakka. Det er mye viktigere å ha et positivt og sunt forhold til maten enn å advare mot pålegg, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen Ole Alexander Opdahlshei til Klikk.no.
Han mener det er viktigere å være bevisst på hva man spiser enn å være hysterisk på hva man ikke spiser.
Les også:
Disse matvarene skal du ikke ha i kjøleskapet