Proteinrik mat
Får du i deg nok proteiner?
Trenger du å få i deg flere proteiner? Her er nyttig informasjon om proteiner og proteinrik mat.
Proteiner er elementært for kroppens vekst og vedlikehold. Uten nok proteiner vil du for eksempel aldri få maksimal effekt av trening ettersom du trenger proteiner for å vedlikeholde og bygge opp muskler.
- Barn må ha proteiner for å vokse normalt. Viktige hormoner og enzymer i kroppen består også av proteiner, så uten proteiner kan vi rett og slett ikke leve, sier klinisk ernæringsfysiolog, Cathrine Borchsenius.
Kan få mangelsykdommer
I ekstreme tilfeller der man mangler proteiner, kan man få mangelsykdommer, slik vi ser hos barn i hungersnød som har tynne bein og stor mage.
- De aller, aller fleste i vår del av verden får i seg nok proteiner til å holde seg friske, sier Borchsenius, som legger til at noen med fordel kunne økt andelen av proteinrik mat de spiste og heller kuttet litt ned på inntaket av karbohydrater.
Les også: Slank med proteinrik mat
- Dette gjelder spesielt de som ønsker å gå ned i vekt eller de som trener mye. Proteinrik mat metter nemlig godt, og siden det samtidig er viktig for vedlikehold/oppbygning av muskler, er det viktig å få i seg nok proteinrik mat i forbindelse med vektreduksjon, sier Borchsenius.
Proteinrik mat:
Eksempler på proteinrik mat er:
Brød, melk, nøtter, kjøtt, kylling, egg, fisk, bønner, erter og linser.
Mat som inneholder fullverdig protein er kjøtt, fugl, fisk, egg, melkeprodukter, ost og soyabønner
Vegetariske kilder som du kan kombinere for å få fullverdig protein er korn, ris, mais, bønner, erter, linser og nøtter.
(Kilder: Pasienthåndboka og Folkehelseinstituttet)
De fleste får i seg nok
Avdelingsleder ved avdelingen for ernæring i Helsedirektoratet, Arnhild Haga Rimestad, forteller at de aller fleste får i seg nok proteiner gjennom et vanlig, balansert kosthold.
- Med et norsk kosthold får de aller fleste i seg nok proteiner. Unntakstilstander finner vi særlig i Afrika, Asia, samt i Mellom- og Sør-Amerika, sier Haga Rimestad.
Les også: Eldre trenger mer protein
Symptomer på proteinmangel
- Hva skjer hvis man får i seg for lite proteiner?
- Hvis man spiser for lite proteiner, vil man få mindre muskelmasse, bli slapp og svimmel. Dårlig hukommelse og nedsatt immunforsvar kan også være et resultat av mangel på protein, forteller Haga Rimestad.
Hun opplyser at mat som inneholder mye proteiner er kjøtt, fisk, melk og melkeprodukter og brød- og kornprodukter.
- Dessuten inneholder belgfrukter som bønner og erter mye protein, sier avdelingslederen.
Anbefaler 50 til 100 gram protein om dagen
- Hva er et anbefalt dagsinntak av proteiner?
- Vi anbefaler at ti til 20 prosent av energien bør komme fra protein. For en voksen kvinne med et gjennomsnittlig energiinntak på 2000 kcal per dag tilsvarer dette 50 til 100 gram protein, sier Haga Rimestad. Hun tipser om nettsiden www.matvaretabellen.no for å finne innhold av protein i ulike matvarer.
- Hva med vegetarianere? Kan de ha lett for å få i seg for lite protein?
- Vegetarianere får i seg protein gjennom melk og melkeprodukter, og eventuelt fisk og egg. Dersom de ikke spiser disse matvarene, får de i seg protein via belgfrukter som erter og bønner og brød og kornprodukter, sier Haga Rimestad.
Klinisk ernæringsfysiolog Borchsenius anbefaler å spise rundt et gram protein per kilo kroppsvekt per dag.
- Det betyr at en mann på 75 kilo bør ha minst 75 gram protein per dag. Dette får man gjennom et normalt og variert kosthold. Det er ikke nødvendig med proteintilskudd, heller ikke for de som trener mye, sier ernæringsfysiologen.
Hennes beste tips til å få i seg nok proteiner, er å spise variert og kutte ned på raske karbohydrater.
Fakta om protein:
Proteiner er avgjørende for struktur og funksjon hos alle levende celler og virus.
Ordet protein kommer fra det greske ordet protos, som betyr 'den første', noe som sier hvor viktig proteiner er for planter og dyr.
Proteiner regnes som en av tre hovedgrupper næringsstoffer i kosten, ved siden av fett og karbohydrater.
Proteinene brytes ned til aminosyrer i fordøyelsessystemet.
Aminosyrene kan kroppen bruke enten som byggesteiner til å bygge opp egne proteiner, eller som et slags "d rivstoff" i cellene.
(Kilde: Wikipedia)
Les også: