Næringsinnhold i Nugatti zero
Nugatti UTEN sukker, sa du?
Hils på Nugatti Zero og sjekk hvor sunn den egentlig er.
En av matvarenyhetene fra Orkla Foods er Nugatti Zero.
Sjokoladepålegget som i de mange norske hjem har vært favoritten, kanskje spesielt blant de små, finnes nå uten sukker.
Uten sukker
- Vi har utviklet Nugatti Zero for å lage et sjokoladepålegg uten de tomme kaloriene fra tilsatt sukker, forteller fagsjef for ernæring og helse i Orkla Foods, Linn Anne Bjelland Brunborg.
I stedet for sukker inneholder Zero-varianten inulin - et fiber fra sikori (salat, red.anm.). Den inneholder også søtstoffene sucralose og maltitol.
- Helseministeren har oppfordret alle leverandører om å redusere mengden tilsatt sukker i produktene sine, noe vi har svart på med denne lanseringen, sier hun.
Så å si like mye kalorier
Ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky, er i tvil om den sukkerfrie varianten er så mye sunnere enn originalen.
- Det er i alle fall mer nøtter og kakao i zerovarianten enn i vanlig original Nugatti, men om den er veldig mye sunnere, er vel mer tvilsomt. Det er nesten like mye kalorier i den nye som i den gamle, i og med at begge inneholder mye olje.
(522 kcal i originalversjonen mot zerovariantens 487 kcal).
- Det er fiber i den - fra sikorirot, inulin, som smaker søtt - og det er kunstig søtstoff i den, sier Arsky.
Dette inneholder Nugatti uten sukker | |
Ingredienser: | kostfiber(inulin), solsikkeolje, hasselnøttkjerner 13%, søtstoffer(maltitol, sukralose), skummetmelkpulver, kakaopulver 6%, stivelse, mysepulver(melk), emulgator, soyalecitin, E471), aroma. |
Med et naturlig innhold av sukker. Inneholder søtstoff. | |
Næringsinnhold per 100 g: (En boks veier 325 g) |
Energi (kJ/kcal): 2014/487 Fett: 35 g hvorav mettede fettsyrer: 4,6 g Karbohydrat: 27 g hvorav sukkerarter: 11 g hvorav polyoler: 9,5 g Kostfiber: 26 g Protein: 7,0 g Salt: 0,18 g |
Kunstig søtstoff
Nugatti Zero inneholder søtstoffer fra Sucralose og Maltitol.
Lag ditt eget sjokoladepålegg
Oppskrift til en god dose sjokoladepålegg:
- 200 g skollede hasselnøtter
- 6 toppede ts søtning som sukrin, sukrinmelis eller annet
- 4 ts raw kakao (eller vanlig)
- 4-6 dråper stevia med sjokoladesmak (kan droppes)
Stek hasselnøttene på 160 grader i ovnen i cirka 20 minutter eller til skallet starter å løsne og det begynner å lukte. Legg så hasselnøttene på et kjøkkenhåndkle og gni godt. Da vil det bitre skallet løsne. Putt så de skollede hasselnøttene i blenderen (eller stavmikseren) og kjør en stund. Kjør helt til du får hasselnøttsmør. Putt så oppi sjokoladen og søtningen før du kjører massen en god stund til i blenderen.
Oppbevares i en tett beholder kjøleskapet. Da vil konsistensen bli helt perfekt, og den vil holde seg bedre.
Kilde: Randi Eidsmo Flesjø, ernæringsfysiolog i Sprudlende Sunn
- Begge kan påvirke fordøyelsen negativ og forstyrre tarmfloraen. Mengder med kunstige søtstoffer kan forstyrre bakteriefloraen i tarmen og virke lakserende, noe som kan ha en negativ effekt på fordøyelsen, forteller Randi Eidsmo Flesjø, ernæringsfysiolog i Sprudlende Sunn.
Hun råder til å velge pålegg med naturlige og rene råvarer som kroppen kan dra nytte av.
- Om du skal velge sjokoladepålegg er det beste alternativet å lage den selv, mener hun.
Uenig
Brunborg i Orkla Foods forteller at en porsjon på (15 gram) Nugatti Zero på brødskiven ligger langt under det som kan gi lakserende effekt.
- Nugatti Zero er et bedre alternativ til de som spiser for mye sukker, eller er opptatt av sukkerinntaket sitt. Kostholdet til de som spiser mye sjokoladepålegg kan endres i en sunnere retning ved å bytte til Nugatti Zero, sier hun.
Fortsatt et av-og-til-pålegg
- Spiser du mye Nugatti, kan et bytte være smart med tanke på å få i seg mindre sukker i kosten. Men om du ikke spiser så mye, bør du ikke hive deg rundt og kjøpe zerovarianten og bruke det hver dag, sier Arsky.
- Sjokoladepålegg må ses på som et søtt av-og-til-pålegg, ikke hverdagspålegg, selv ikke uten sukker.
Orkla: - Inneholder viktige næringsstoffer
- Målet med Nugatti Zero har vært å bidra til å redusere sukkerinntaket i befolkningen. Det er forskjell på tomme kalorier fra sukker og kalorier fra kostfiber, solsikkeolje, nøtter, melk og kakao som inneholder viktige næringsstoffer som vitaminer, proteiner og mineraler, sier Brunborg.
- Som svar til Helseministerens oppfordring om å redusere mengden tilsatt sukker i produktene sine, har vi kommet med denne lanseringen. Søtpålegg er en kategori der sukker trekkes frem som den største utfordringen og vi tilbyr nå en variant sjokoladepålegg uten tilsatt sukker i norsk dagligvare.
Denne saken ble første gang publisert 20/02 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.