Mat som gjør deg pen
Maten som gjør deg penere
Disse ni matvarene gir deg fin hud og vakkert hår.
Du blir hva du spiser, eller hva?
Det sies at visse matvarer gjør godt både innvendig og utvendig. På samme måte som at junkfood kan være med på å skape urenheter og gusten hud.
Sunn livsstil
- Livsstilen din påvirker huden. Og her er det snakk om hva slags livsstil du har. Det er ikke slik at om du mangler litt glød, så kan du spise grønnsaker i et par dager for å rette på dette. Men det er helt sikkert at en sunn livsstil er positivt for huden, sier hudpleier Anne Kathrine Hansen.
- Vi som jobber med hud hver dag ser at det henger sammen, forteller hun.
- Når vi spiser sunn mat forsyner kroppen de viktige indre organene med næring først. Blir det noe igjen, kan huden dra nytte av dette. Det sier noe om at det ikke er til stor hjelp med en avokado en gang i måneden, men det er en generell sunn livsstil som må til.
Hansens beste råd for en fin hy er sunn mat, mye vann, trening og god søvn.
Dropp sukkeret
Verstingene for huden er junkfood, sukker og for mye koffein, ifølge hudpleier Hansen.
- Et hudvennlig kosthold bør bestå av proteiner, vitaminer, antioksidanter og omega, mener hun.
- Spis gjerne lyst kjøtt, grønnsaker som gulrøtter, brokkoli, avokado og artisjokk. Reduser inntaket av brød, pasta og poteter og fyll heller på med mer grønnsaker.
Matvarene som gir deg glød i høstmørket
Nedenfor har ernæringsfysiolog cand. scient i Bama, Gunn Helen Arsky, listet opp ni matvarer som kan gi deg ekstra glød.
Gulrot
Betakaroten heter fargestoffet som gir gulroten den fine, oransje tonen. Om du spiser mye mat med betakaroten, kan du oppnå en solgyllen hud. Det som skjer, er at betakarotenet farger underhudsfettet ditt, og det skinner gjennom som en brunfarge. Om du spiser for mye betakaroten, kan du bli litt oransje, så pass mengden!
Det finnes selvbruningspiller med betakaroten, men det er best å satse på frukt og grønnsaker, så får du fiber, mineraler og vitaminer med på kjøpet. Og selv om du skulle spise så mye at du blir oransje, er det helt ufarlig! Betakaroten er også med på å styrke huden mot solskader – du får mindre rynker med nok betakaroten innabords.
Avokado
Avokado er blant de feteste grønnsakene vi har, og dette fettet er nettopp den typen som huden trenger for å holde seg myk og smidig og rynkefri.
Denne typen fett gir deg ikke fet hud og kviser! Det gjør derimot potetgull, chips og sjokolade.
Gresskarfrø
Gresskarfrø eike på vitamin E. Denne kraftige antioksidanten går også under navnet foryngelsesvitaminet, fordi det har en svært beskyttende effekt på alle kroppens celler – også på hudcellene. Vitamin E beskytter cellene mot for tidlig død og holder deg dermed yngre lenger.
Vitamin E finnes i celleoverflaten og forhindrer at cellen harskner ved selv å la seg utsette for harskning. Harskning kan oppstå som følge av naturlige prosesser i kroppen, men også om du utsettes for forurensning eller sigarettrøyk – din egen eller andres. Vitamin E sparer fettet i cellen, og cellen holder seg frisk og lever lenger. Fordi vitamin E brukes opp i denne prosessen, må du få i deg vitamin E gjennom kosten hver dag.
Eple
Røde epler har en del antioksidanter i skallet, så spis eplet med skallet på! Epler inneholder blant annet antioksidanten quercetin.
Quercetin er et flavonol i flavonoidfamilien, og dette fargestoffet finnes i en rekke plantematvarer. Navnet har det fått fra det latinske ordet for eik, querqus. Eikebark inneholder nemlig quercetin. Selv om forskerne ikke kjenner alle effektene av dette stoffet ennå, er det mye som tyder på at dette er ett av stoffene som gjør at frukt og grønt har så mange positive helseeffekter.
Anti-aldringseffekt: Quercetin holder huden rynkefri lenger og styrker hjertet. Dette skjer fordi stoffet reduserer unormal skjørhet i de minste blodårene, slik at de ikke lekker til omgivelsene. Lekkasjer betyr rødmende hud. Quercetin også ser ut til å hindre nedbryting av kollagen i bindevev. Dermed holder huden seg fastere og glattere.
Tips: Prøv eple med tahini! Tahini er laget av sesamfrø og inneholder cirka 17 prosent protein. Proteiner er viktig for nydannelse av hudceller.
Chiafrø
De små chiafrøene er «barnet» til plantene; neste generasjon. De er derfor godt utstyrt med opplagsnæring slik at de kan klare seg selv fra de faller i jorden til de er en levedyktig plante. Disse næringsstoffene kan vi dra nytte av når vi spiser chiafrø.
Chiafrø er generelt rike på sunt, umettet fett – den typen fett som er bra for hjertet og blodårene. Bruk gjerne frø i maten, men ikke overdriv mengdene. De er kaloririke. De er også fiberrike, og det betyr en sunnere fordøyelse med mindre forstoppelse og hemorroider. Fibrene kan også binde seg til kolesterol i tarmen og dermed virke naturlig kolesteroldempende.
Chiafrø er svært proteinrike, og derfor er de yndet kost for vegetarianere. Chiafrøene er også svært rike på omega-3, i tillegg inneholder de mange antioksidanter. Maks dose chiafrø er 15 gram per dag, sier myndighetene. Dette er en felles grense for EU/EØS.
Bær
Bær er noe av det mest antioksidantrike vi har! De fleste er også fulle av vitamin C, som er viktig for å styrke hudens struktur. Huden fornyer seg stadig, og de nye hudcellene dannes nederst i hudlagene.
For at cellene skal dannes riktig, er vi avhengige av å ha de riktige byggesteinene tilgjengelig idet cellene skal dannes. Bindevevet, og spesielt kollagen, som er avgjørende for en glatt, fast hud, er for eksempel avhengig av vitamin C for å dannes.
Uten nok frukt og grønt - og masse bær - i kosten vil du kunne få en slappere hud.
Grønnkål
Grønnkål er en robust grønn bladgrønnsak som er i familie med brokkoli, rosenkål, blomkål og vanlig kål. Den er en supergrønnsak, det vil si, full av vitaminer, mineraler, kostfiber, andre helsebringende plantestoffer, og samtidig fattig på kalorier.
Spis mye grønnkål, så styrker du immunforsvaret ditt naturlig og bevarer ditt gode humør inn i vintermørket!
Noen av grønnkålens fordeler:
- Kostfiberet i grønnkål regulerer fordøyelsen ved å gi tarmene noe å jobbe med. I tillegg er kostfiber mat for de helsebringende tarmbakteriene våre, og det kan binde kolesterol og føre det ut med avføringen. Derfor bidrar kostfiberinntak til helhetlig helse, ikke bare lokalt i tarmen.
- Betakarotenet i grønnkål er svært viktig for normal celledeling, slik at vi får dannet nye celler når gamle dør, og at det ikke dannes nye celler ukontrollert. Derfor er betakaroten en nøkkel i kreftforebygging.
- Vitamin E er blant annet kjent som fruktbarnehetsvitaminet, og er viktig for normal reproduksjon og seksuell funksjon hos begge kjønn.
- Vitamin B6 er ett av de vitaminene som lar oss hente energi ut av maten vi spiser og omdanne den til energi som cellene våre kan bruke. Folat ser ut til å kunne beskytte mot hjertesykdom ved å holde nivået av stoffet homocystein lavt i blodet vårt - i tillegg til å forebygge ryggmargsbrokk hos fostre.
- Vitamin C er et kjent vitamin og kan være gunstig for å forebygge forkjølelse, men ikke minst for å styrke immunforsvaret, bedre jernopptaket og hjelpe kroppen i kampen mot frie radikaler fra røyk, forurensing og stress. Kalsiuminnholdet i grønnkålen er med på å styrke skjelettet vårt - og denne prosessen foregår så lenge vi lever, ikke bare i ungdommen.
- Det er også mye K-vitamin i grønnkål. Dette er et fettløselig vitamin som får blodet til å koagulere om vi får et sår. Tidligere trodde man at dette var den eneste funksjonen til vitamin K, men det viser seg at det også er viktig for å bygge kalsium inn i skjelettet, og for hjertehelsen. Gode kilder til vitamin K er grønne bladgrønnsaker som for eksempel brokkoli, kål, spinat og salat.
Mørk sjokolade
Ni gram mørk sjokolade (mer enn 70 prosent kakao) om dagen er nok! Men fra denne lille smaksbomben får du en rekke nyttige antioksidanter som huden har godt av. Men altså – mer enn ni gram – og vinningen går opp i spinningen. Sjokolade er ikke bra for huden i store mengder, det gir lett kviser og fet hud.
Mandelsmør
Mandler er rike på mykt, umettet fett – og svært kaloririke. De inneholder også masse kalsium (mer per 100 g enn melk, men med mye mer kalorier enn melk) og en del vitamin E. Du får magnesium og mangan og riboflavin i mandelsmør også.
Alle stoffene spiller sin viktige og unike rolle i å holde huden frisk.
Denne saken ble første gang publisert 30/10 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.