Helkorn og fiber forebygger tannkjøttbetennelse
Har du problemer med tannkjøttbetennelse? Da kan du med fordel øke inntaket av fiber og helkorn i kosten.
Det er tidligere vist at diabetes og hyperglykemi øker risikoen for tannkjøttbetennelse. Helkorn og kostfiber regulerer blodsukkeret og insulinfølsomheten. Dermed minsker også risikoen for tannkjøttbetennelse.
Helkorn han mange helsefordeler, spesielt med hensyn til fordøyelse og tarmhelse. Fiber i måltider motvirker rask blodsukkerstigning, og fører til at blodsukkeret holder seg stabilt over lengre tid. Økt inntak av helkorn og fiber senker også BMI, og reduserer risikoen for diabetes og metabolsk syndrom. Helkorn og grove kornvarer inneholder dessuten en lang rekke sunne plantestoffer:
- Antioksidanter
- Fiber
- Lignaner
- Fytoøstrogener
Undersøkelsen
I denne tiårige studien ble 34 000 menn mellom 40 og 75 år fulgt opp. Spørreskjemaet ga medisinske- og livsstilsopplysninger om deltagerne. Disse fylte de ut hvert andre år, mens hvert fjerde år ble det foretatt en kostholdsundersøkelse. Menn som hadde tannkjøttbetennelse, hjerteinfarkt, slag eller høyt kolesterol før studiestart og de som ga ufullstendig kostholdsinformasjon ble utelukket fra undersøkelsen. Alle diabetikere ble ekskludert fra undersøkelsen.
Resultatene
Undersøkelsen viste at mennene som spise mest helkorn hadde 23 % mindre risiko for tannkjøttbetennelse sammenlignet med den gruppen som spise minst. Fiber fra kornblandinger reduserte også risikoen for tannkjøttbetennelse. Mennene som spiste mest helkorn spiste også mer frukt, grønnsaker og nøtter sammenlignet med dem som spiste minst helkorn.
Konklusjon
Både diabetes og høyt blodsukker kan øke risikoen for tannkjøttbetennelse. Økt inntak av helkorn og fiber kan bedre insulinfølsomheten og derfor påvirke risikoen for tannkjøttbetennelse. Dersom du vil ta vare på tannkjøttet og tennene dine, bør du altså bytte ut loffen og det mellomgrove brødet med ordentlig grovbrød med helkorn.
Kilde:
Merchant AT, Pitiphat W, Franz M, Joshipura KJ. Whole-grain and fiber intakes and periodontitis risk in men. Am J Clin Nutr. 2006 Jun.;83(6): 1395-400.
Denne saken ble første gang publisert 17/07 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.