Godt for hjertet
Fem tips som gjør sjokoladespising sunt
Sjokolade er bra for deg, men husk at ikke all sjokolade egner seg til hverdags.
Er du glad i sjokolade, suger du ganske sikkert til deg all informasjon som tilsier at godbiten er bra for helsen. Å putte en melkesjokolade i kurven neste gang du handler, vil imidlertid ikke gi den rette effekten. Skal du bedre helsen med sjokolade, må du nok spise kakao i langt mer konsentrert og naturlig form.
Mørk sjokolade
- Kakaopulver fra kakaobønnen har overraskende helseeffekter, men vi snakker da ikke om lys sjokolade eller sjokolademelk med lite kakaoinnhold. Velg en mørk sjokolade - helst med mer enn 80 prosent kakao, sier Berit Nordstrand. Hun er overlege ved senter for legemiddelassistert rehabilitering i Trondheim.
Det synes som om plantestoff fra kakaobønnen både kan bidra i forhold til stabilisering av kroppsvekten og som et ledd i forebygging av hjerte- og karsykdom, forteller Nordstrand.
Fiber i kakao
Fem forslag til hjertegunstig kakaospising
1. Spis 20-30 gram ren, mørk sjokolade med mer enn 80 prosent kakao hver dag
2. La mørk sjokolade erstatte annen lysere sjokolade
3. Riv mørk sjokolade over fruktsalat til kveldskos
4. Riv mørk sjokolade over havregrøten sammen med noen skiver banan. Husk at melk hemmer opptaket av kakaobønnens plantestoffer, så du må ikke ha melk i eller på havregrøten hvis du vil ha "kakaokraft"
5. Bland en-to spiseskjeer ordenlig bakekakaopulver med økologisk pære i foodprosessoren. Etter et par minutter på full speed har du en nydelig sjokolademousse med helsekraft.
Kilde: Overlege Berit Nordstrand
Det er allerede et godt kjent faktum at fiberrik mat kan forebygge hjerte- og karsykdom, og siden kakaobønnen er en flott fiberkilde vil kakao kunne bidra til å holde hjertet ditt friskt. Det betyr imidlertid ikke at sjokoladeplater er fiberrike, da sjokoladebønnene gjerne raffineres fri for fiber.
- Kjøper du rå sjokolade i helsekostbutikken kan du imidlertid få fiber med på kjøpet. Kakaobønnen bidrar dessuten til mer enn som så. Rik på de kraftige antioksidantene flavonoider, slokker den frie radikaler eller gnister fra forbrenningen. En høy andel slike gnister - eller oksidativt stress - øker både blodtrykket og avleiring av ugunstig LDL-kolesterol i åreveggene, sier hun.
Senker blodtrykket
Plantestoff i kakaobønnen har altså vist seg å kunne senke blodtrykket og redusere det ugunstige kolesterolet.
- Derfor kan sjokolade faktisk redusere faren for hjerte- og karsykdom. Effekten av studier er imidlertid beskjedne og helt avhengig av at du spiser rent kakaopulver eller sjokolade med høyt kakaoinnhold, sier Nordstrand.
Varierende virkning
Kardiolog Frederic Kontny bekrefter at hjertet kan ha godt av noen biter sjokolade om dagen.
- En rekke studier har vist at sjokolade kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Effekten tilskrives den antioksidative virkningen av stoffet epicathechin i kakaobønnen, sier Kontny.
Type kakaobønne og hvilken prosesseringsmetode som benyttes har imidlertid betydning for grad av antioksidativ virkning på sluttproduktet og dermed også for hvor mye man bør spise.
- Det er viktig å huske at ferdig sjokolade også inneholder fett og sukker som er ugunstig, og desto lysere sjokolade desto mindre gunstig er den. Mørk sjokolade med minst 70 prosent kakao er best i så måte, sier han.
Melk hemmer opptaket
En årsak til at det er mørk sjokolade eller rent kakaopulver som må til er at melken i melkesjokolade eller sjokoladedrikk hemmer opptaket av de gode plantestoffene i kakaobønnen.
- Den søte melkesjokoladen bidrar nok dessverre negativt i helsesammenheng, sier Nordstrand.
Syns du bitterstoffene i mørk sjokoladen er vanskelig å like, anbefaler hun å dempe bittersmaken med å spise hakket sjokolade sammen med hakkede valnøtter.
- Dette demper smaken, og valnøttene kommer dessuten med flotte essensielle fettsyrer som er hjertegunstig i seg selv, sier hun.
Velg riktig
Når du står foran sjokoladehyllen er det altså viktig å velge den rette sjokoladen, men hva er det egentlig man skal se etter?
- Det er råkakaoen som har høyt innhold av de gunstige antioksidantene. Sjekk derfor at kakao listes høyt opp på ingredienslisten på sjokoladen, og husk også at man uansett ikke anbefaler økt bruk av sjokolade for å oppnå disse effektene. Fettet og sukkeret i sjokoladen øker risikoen både for overvekt og hjerte- og karsykdom, sier ernæringsfysiolog ved Volvat Janne Langehaug Antonsen.
Moderate mengdre
Det er med andre ord ingen fordel å gafle inn på denne sjokoladen heller. For mye er ikke sunt, og du kan også bli avhengig av sjokolade. Vi snakker om ganske moderate mengder, som en rute eller to fra en hel sjokoladeplate.
- Det er vanskelig å gi konkrete tall når det gjelder hvor mye sjokolade man bør spise. Det er nemlig en rekke faktorer som påvirker innholdet av antioksidanter, sier Langehaug Antonsen.
Hun forteller at innholdet i det ferdige produktet blant annet avhenger av hvor kakaobønnen er dyrket og den industrielle bearbeidingen.
En liten byggekloss
Den gode nyheten er altså at du gjerne kan spise litt sjokolade, og den dårlige er at sjokolade likevel ikke bør ha noen betydelig plass i kostholdet ditt. Det bør kun være en liten del i et ellers variert kosthold, som gir kroppen de byggeklossene den trenger for vedlikehold og god helse.
- Næringsstoff fra sjokoladen virker sammen med nyttige næringsstoffer fra andre matvarer, og effekten er større sammen enn hver for seg, sier Nordstrand.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Slik blir du kvitt sjokoladesuget
Så lenge må du trene for å forbrenne favorittsjokoladen
Denne saken ble første gang publisert 30/05 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.